Українська ідентичність: критерії та ключові фактори через призму культури, історії та ментальності. Віктор Гудзь у Кабінет експертів

Експертиза
03.04.2024
Українська ідентичність: критерії та ключові фактори через призму культури, історії та ментальності. Віктор Гудзь у Кабінет експертів

«Сімʼя, чоловік, дружина, діти, хата, майно, земля – це все є значною складовою української національної ідентичності», – зазначили у новому випуску Кабінет експертів.

У студії Віктор Васильович Гудзь, доктор історичних наук, професор кафедри історії і археології Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького. Під час розмови з професором визначили, що ж таке українська національна ідентичність та які її ключові фактори через призму культури та історії.

Гість зазначає, що у словниках ідентичність пояснюється як самосвідомість. А щодо поняття нації, професор сказав наступну важливу тезу: «Нація – найвища форма біосоціального життя людини».

Крім того, разом з гостем визначили основні критерії ідентичності. «Етнічне самовідчуття людини, співвідношення себе з певним етносом. Також ще два критерії культурно-ментального плану: входження в український культурно-інформаційний простір та поширення цього культурного простору. Як казала, Ярослава Стицько: «Творіте Україну навколо себе», – сказав пан Віктор.

Доктор історичних наук звернув увагу на «шевченківське поняття національної ідентичності», яке читаємо у творах письменника. До прикладу «І мертвим, і живим і ненародженим…». «Тарас Шевченко говорить у цій поемі про все що треба», – говорить професор. За його словами, через даний твір бачимо, як автор наголошує і на мові, і менталітеті, і вітчизні.

Однак у сучасному суспільстві стають дедалі популярними ідеї космополітизму про скасування національної ідентичності. Подібна тенденція особливо популяризується у лівих політичних середовищах. Гість зауважив, що подібні ідеї «Я людина світу» є потенційно маргінальними. Що він має на увазі – детальніше у випуску.

Також у студії Кабінет експертів згадали про роль християнської спадщини у національній ідентичності. «Роль величезна і масштабна. Тому що християнство сполучило рідну українську традицію і водночас принесло світову культуру. З ним прийшло Кирило-Мефодіївське письмо (перші перекладачі богослужбових книг слов’янською мовою – ред В.Р.), гуманізм «люби ближнього, як самого себе» та мораль», – підкреслює Віктор Гудзь.

У програмі детальніше дивіться про інші критерії української ідентичності, окрім вже згаданої мови. Особливості української ментальності, молитву козаків на початку дня, маскулінність жінок та вплив війни на соборність українців.

Дивитись новий випуск:

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram