Знаменитого лікаря-анестезіолога Павла Сільковського відсторонили від роботи: деталі та обставини

Актуально
28.01.2022
Знаменитого лікаря-анестезіолога Павла Сільковського відсторонили від роботи: деталі та обставини

Відомого лікаря-анестезіолога, резидента Кабінету експертів Павла Сільковського відстороняють від роботи в комунальному підприємстві “Рівненська обласна дитяча лікарня”. Причиною цього є відсутність вакцинації від Covid-19. Сам же лікар зізнається, що міг би отримати сертифікат і без щеплення, разом з тим він не є категоричним противником вакцин. Втім, свою позицію він пояснює як особистий протест системі. «Преференції вакцинованим – це політика, а не медицина. Безкоштовна вакцинація і дуже дорогі тести – це політика, а не медицина. Політика, яка майже не впливає на поширення інфекції, але значно впливає на розкол і посилення ворожих настроїв у суспільстві», – каже лікар.

Павло Сільковський – один з найбільш відомих дитячих лікарів-анестезіологів Рівного. За плечима він має колосальний 20-річний досвід медичної діяльності в Україні та за її межами. Публічний та медійний, за 2020 та 2021 роки на його сторінку підписалися тисячі користувачів фейсбук, а його публікації неодноразово цитувалися багатьма регіональними та загальноукраїнськими ЗМІ.

Перші виїзди до ковідних хворих

Про свій медичний досвід Павло пише так:

2000 рік – закінчив медичний коледж, диплом з відзнакою.

2007 рік – закінчив Вінницький національний медичний університет, диплом з відзнакою.

2009 рік – успішно закінчив інтернатуру з дитячої анестезіології.

2015 рік – нагороджений почесною грамотою управління ОЗ Рівненської ОДА: за сумлінну працю та високий професіоналізм.

2016 рік – активний учасник ініціативи «пустіть в реанімацію», співавтор тексту Наказу МОЗ України 592 про відкриті реанімації.

2017 рік – лауреат конкурсу «Гордість Рівного».

2018 рік – переможець регіонального відбору на здобуття Ордену Святого Пантелеймона.

2012-2019 рр. – учасник багатьох міжнародних медичних благодійних місій в Гаїті, Африку, Мексику.

2020-2021 рр. – працював з ковідними хворими; захворів і перехворів сам.

Січень 2022 року – попереджений про відсторонення від роботи з 31.01.2022 через відсутність ковідного сертифікату.

Втім, про ймовірне відсторонення від роботи, лікар знав ще раніше. У грудні вийшов Наказ 2664 МОЗ, який розширив кількість професій, де вакцинація від Covid-19 є обов’язковою. Серед переліку виявилися і медичні працівники закладів різних форм власності. Тоді Сільковський висловив свою позицію щодо вакцинації:

«Ні, я не є категоричним проти щеплень. Нікого не відмовляв і не відмовляю досі. Навпаки, рекомендую щеплюватися, коли це відповідає логіці і здоровому глузду. Сам щеплений відповідно до календаря, як і усі мої п’ятеро дітей.

Але я не хотів щепитися від ковіду в тому числі тому, що перехворів раніше і отримав природній імунітет. Після того багато разів контактував з важкими ковідними пацієнтами в реанімації, з амбулаторними, яких потрібно було оглянути. І протягом усього цього часу імунітет, слава Богу, не потребував підсилення».

Тепер довідка Сільковського про природний імунітет втратила свою актуальність, бо минуло півроку від моменту одужання. Таким чином, відсутність сертифікату про вакцинацію у лікаря послужило формальним приводом до звільнення. Раніше прем’єр-міністр Шмигаль обіцяв, що вакцинація від Covid-19 в Україні буде добровільною. І тут виникає дисонанс в словах та діях уряду.

Сам Павло зазначає, що міг би щоразу робити експрес-тести Covid-19 на перед виходом на чергування. Але це не задовільняє МОЗ – треба обов’язково сертифікат вакцинації. Втім, лікар зізнається, що і сертифікат він міг би отримати просто так, але цього не робить, аби показати: з людьми потрібно говорити не так, не через примус та неправду.

«Вже 2 роки ми чуємо фразу, яка в‘їлася у наш розум: маски і соціальна дистанція! Весь цей час науковці всього світу доводять, що цього достатньо для захисту від інфікування. Потім до цього переліку щодо захисту спробували додати ще один – вакцинацію. Але одразу слідом дослідження, які доводять, що вакциновані також хворіють і так само можуть бути переносниками інфекції. Тому преференції вакцинованим – це політика, а не медицина. Безкоштовна вакцинація і дуже дорогі тести – це політика, а не медицина. Політика, яка майже не впливає на поширення інфекції, але значно впливає на розкол і посилення ворожих настроїв у суспільстві».

Сільковський каже, що йому доведеться на певний час перекваліфікуватися. Його робота буде пов’язана і надалі з медициною, але де саме і в якому форматі поки лікар не озвучує. У коментарях користувачі фейсбук підтримують Павла, висловлюють подяку за його працю та досвід. А також багато юристів пропонують подавати позов до суду і навіть готові вести справу лікаря безоплатно. Втім, судитися Сільковський не має намірів.

Адвокат, резидент Кабінету експертів Анжела Василевська каже: «Кабмін та МОЗ вийшли за коридор дозволених їм повноважень. Але усі ці нормативні акти є дійсними до тих пір поки не оскаржені у судовому порядку. Судові позови – єдиний законний спосіб чинити спротив незаконним діям уряду. Якщо ми будемо усі боятися, то одного ранку прокинемося в країні зовсім іншій».

Нагадаємо, відсторонений від роботи за свою позицію щодо вакцинації журналіст Дмитро Гнап сказав, що примусова вакцинація робить владу джерелом корупції в Україні. Бо аби вижити і не втратити роботу, українці змушені купувати сертифікати про вакцинацію.

Рух “Всі разом!” 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram