Експерти: «Примусова вакцинація робить владу джерелом корупції в Україні»

Актуально
24.12.2021
Експерти: «Примусова вакцинація робить владу джерелом корупції в Україні»

В МОЗ України видали Наказ 2664, відповідно до якого незабаром почнуть відсторонювати від роботи уже і медиків, які не вакцинувалися від COVID-19. До цього часу такому відстороненню піддалися ряд інших категорій працівників. При цьому, прем‘єр-міністр Шмигаль заявляв про те, що вакцинація в Україні є і буде добровільною. Така ж ситуація із примусово-«добровільною» вакцинацією і в світі. В країна Європи, США проходили масові протести проти цього. Втім, українці теж чинять спротив системі. Так, як уміють – покупкою сертифікатів. Журналіст Дмитро Гнап пояснює чому українці змушені брати участь в корупції, яку створює сама ж влада. А лікар Павло Сільковський розповідає, що через принципову позицію щодо вакцинації може втратити роботу.

Дмитро Гнап, журналіст, якого відсторонили від роботи на 24 каналі через свою позицію щодо примусової вакцинації, розповідає: «В країнах Європи, Штатах протести набагато масовіші, ніж в Україні. Але це не означає, що українці не чинять спротив. Протестувати можна, коли ти маєш мінімальні ризики і можеш залишити на певний час роботу, а тут людям треба виживати і нема можливості виходити на протест. А тому спротив українців – це покупка сертифікатів. Це не через те, що українці такі злі і підступні, а тому, що чиновники втрутились в права людей, вони нав’язали ці обов’язкові сертифікати, щоб людину не викинули з роботи. І українці цьому чинять спротив традиційно так як вони вміють – обходячи через корупцію ці заборони. Тобто влада у нас стає фактором і джерелом корупції і через це українці змушені в цьому брати участь. Це такий тихий пасивний спротив». Таку думку Гнап висловив у програмі Кабінет експертів з Русланом Кухарчуком. Подивитися повний випуск програми можна ТУТ.

Разом з тим, на персональній сторінці в фейсбук лікар-анестезіолог, резидент Кабінету експертів Павло Сільковський розповів, що він належить до категорії тих, кого найближчим часом можуть відсторонити від роботи через відсутність щеплення від COVID-19. Лікар пише, що він не є противником щеплень, а навіть навпаки – рекомендує вакцинуватися, коли це відповідає логіці і здоровому глузду. Сам же не робив вакцинацію, бо перехворів на ковід і має імунітет.

«Проте, тепер моя відмова – це мій персональний протест проти примусу і неправди, яку нам озвучують досі. Як і кожен медик, який має багато знайомих медиків, я маю 100 плюс варіантів просто отримати сертифікат, але не роблю цього, намагаючись показати, що з людьми потрібно говорити не так», – пише Сільковський. І наводить три причини своєї принципової позиції:

1.Прем‘єр-міністр Шмигаль заявляв про те, що вакцинація в Україні є і буде добровільною. Але по факту це неправда. І я не можу це підтримувати.

2.Чиновники різних рівнів заявляли про те, що вакцинація є єдиним способом повернутися до нормального життя, але по факту це теж неправда. Інакше, чому зачинив свої кордони тричі вакцинований Ізраїль, а більше, ніж на 90% вакциновані Нідерланди знову пішли на жорсткий локдаун? Чому ряд країн перестали пускати до себе вакцинованих, а ті, що пропускають, вимагають від них ще додатково і тести?

3.Враховуючи те, що з нового року моя лікарська зарплата має складати більше 20 тис грн, я міг би собі дозволити робити тести кожного разу, коли йтиму на чергування в лікарню. І таким чином довести свою безпечність. Але навіть такої опції в наказі немає. Лише вакцинація, ефективність якої в умовах нових штамів є сумнівною. Але яка все-одно стає обов’язковою для все нових категорій громадян. То ж чи справді головна мотивація таких заходів – це безпека?

Разом з тим, Мінекономіки на офіційному сайті зазначило, що притягнення до відповідальності невакцинованих працівників неправомірне.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram