Якою є логіка і мета Постанови «Про захист та відродження України». Розповідають Руслан Кухарчук та Олександр Храпач (відео)

Актуально
27.05.2024
Якою є логіка і мета Постанови «Про захист та відродження України». Розповідають Руслан Кухарчук та Олександр Храпач (відео)

Організація «Всі разом!» цілковито підтримує Постанову Української Міжцерковної Ради «Про захист та відродження України». І у своїх нинішніх і подальших діях керується її змістом і духом. Цей концептуальний документ обговорили у студії голова руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук і учасник комітету руху «Всі разом!», адвокат та юрист Олександр Храпач. «Україна проходить відповідальний історичний період. Церкви мають місію пророчого голосу в обставинах, яких ми перебуваємо», – з таких слів розпочав бесіду Руслан Кухарчук.

Актуальність цієї Постанови набуває особливого значення в умовах війни і загроз існування української нації і держави. Нині нація шукає шлях до виходу з кризи і перемоги.

Учасники дискусії озвучили питання, чи можна вважати Україну християнською нацією. На думку Олександра Храпача Україна є такою нацією. «Але Бог дав людям владу на Землі. І як ми використовуємо цю владу залежить від нас. Чи ми будемо здійснювати її згідно Божого закону, чи ми будемо відступати від Божих заповідей», – додав адвокат. Він зазначив, що ми сьогодні переживаємо наслідки нашого вибору та вибору наших предків. Щоб відмінити їх, потрібно церкві виконати місію – бути світлом та сіллю. «І саме для того, щоб анулювати негативні наслідки нашого вибору розроблено Постанову», – каже Олександр.

В бесіді були згадані моменти новітньої історії, коли країни визнавали свої провини та каялися перед Господом. До прикладу: Авраам Лінкольн під час громадянської війни у США закликав до покаяння і до єдності. Південна Корея, коли її спіткало подібне лихо, зверталась до Бога. Фінляндія оголошувала піст та молитву, коли її намагався захопити Радянський союз. Також Пилип Орлик у преамбулі до Конституції України визнає, що Бог благословив нас як народ. Але ми стали гордими і відійшли – це стало наслідком шкоди московитів українському народу.

Після чого почали детальне обговорення всіх статей Постанови «Про захист та відродження України». Нагадаємо, що документ містить 12 статей:
– Гаранти державності та суверенності України
– Відділення церкви від держави, але не від народу
– Національні та державні причини всеукраїнської кризи
– Шлях для виходу з кризи
– Ствердження національної ідентичності та самобутності, національних цінностей та гідності
– Національна ідея
– Ставлення до вороже налаштованих країн та ідеологій
– Засудження грабіжництва та кровопролиття, яке звершується народом РФ
– Звернення Церкви України до народу РФ
– Виконання Постанови в Духовній сфері
– Виконання Постанови в сфері державного управління і суспільного життя.

Олександр на початку розповів якою є логіка структури документу та чому саме такі статті запропоновані в документі. Він перерахував основні причини тієї ситуації, в якій опинилась Україна. «Безпосередньо комуністичний режим, який є атеїстичним, негативно вплинув на державотворення. Особливо нівелювалось значення сім’ї і сімейних цінностей. Адже ціль комуністичною ідеології – зруйнування національних цінностей. І саме рештки комуністичного мислення негативно вплинули на формування ідентичності», – каже юрист.

У 4 статті Постанови пропонуються шляхи виходу з кризи. «Перший крок – усвідомлення проблеми, а другий – покаяння», – процитував постанову Руслан Кухарчук. Далі Олександр розповів про те, що саме є важливими складовими національної ідентичності. Також говорили про те, що є національною ідеєю України.

«Церква України засуджує ідеологію «Русского мира», а також ідеологію домінування глобальних інституцій. Церква констатує ці проблеми, молиться і покладає надію на Бога. Це для того, щоб ці демонічні режими були повалені», – зазначив Кухарчук обговорюючи 7 та 8 статтю. «Ми закликаємо, щоб серця українців не претворювалися на такі, з якими прийшли окупанти. Важливо, щоб ми не були поневоленими ненавистю, бо вона не дає можливості діяти Божій благодаті», – прокоментував ці статті Храпач.

10 та 11 статті пропонують практичні кроки до виконання Постанови. В духовній сфері пропонується покаяння, молитва та запровадження Національного дня молитви. А про пропозиції у сфері державного управління і суспільного життя детальніше розповів Олександр в студії. Серед іншого зазначається, що в процесі європейської інтеграції Україна має зберегти свої християнські та сімейні цінності. Пропонується створення органу, який буде займатися сімейною політикою та ухвалення Закону України «Про суспільну мораль». Стаття містить 26 конкретних ініціатив для органів державної влади. Дивіться детальніше про кожну статтю у випуску.

Нагадаємо, що Українська Міжцерковна Рада 9 травня підтримала пропозицію заступника голови УМР Руслана Кухарчука і проголосувала зазначену Постанову «Про захист та відродження України». Тепер цей документ спрямовується у церкви і релігійні громади, а також у всі органи державної влади.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram