Як член Конституційного Суду України Совгиря викривляє пряму норму Основного закону

Актуально
11.08.2022
Як член Конституційного Суду України Совгиря викривляє пряму норму Основного закону

Ольга Совгиря склала присягу судді Конституційного Суду України. Отримала відповідне посвідчення і авторитетну суддівську мантію. Перед тим – 27 липня – за її призначення проголосувала Верховна Рада. На той момент Совгиря була народним депутатом, членом фракції «Слуга народу». Проте буквально напередодні цього голосування і призначення, Ольга Совгиря потрапила у скандал, коли прямим текстом викривляла норми української Конституції.

Свою схильність до відвертого викривлення конституційних статей пані Ольга виявила в контексті фейсбук-обговорення маргінальної ідеї легалізації так званих одностатевих «шлюбів» в Україні.

В середині липня народний депутат від «Слуги народу» Ігор Фріс написав: «Конституція України, стаття 51. Шлюб ґрунтується на вільній згоді ЖІНКИ і ЧОЛОВІКА. Кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї. В мене все. Треба міняти Конституцію. І добре що це анріал».

Таким чином він наголосив очевидне – Основний закон України прямо і категорично не допускає ідеї так званих одностатевих «шлюбів» і чітко визначає єдино можливих учасників шлюбу – чоловік і жінка.

Проте тут у дискусію вступила людина, яка на своїм фахом (юрист) і статусом (науковець-конституціоналіст, доктор юридичних наук) зобов’язана захищати прямі норми Конституції. Проте Ольга Совгиря вдалася до відвертого оббріхування Статті 51…

«При всій повазі Ігор Фріс, але це дуже сумнівне тлумачення Конституції з позицій легалізації одностатевих шлюбів, – пише Совгиря. – Очевидно, що акцент в статті 51 зроблено на вільному волевиявленні при вступі в шлюб представників кожної статі, а не на тому, що ці статі мають бути різними при укладенні шлюбу».

На той момент вона була не просто народним депутатом, але й ще постійною представницею Верховної Ради у Конституційному Суді. Тому такі її слова викликали неабияке здивування у професійних юридичних колах.

«У такому тлумаченні норм Конституції вбачається очевидна спроба пані Совгирі назвати чорне – білим, траву – блакитною, а небо – зеленим, – зазначає голова аналітичного центру «Кабінету експертів» Руслан Кухарчук. В її діяльності тепер вже в статусі члена Конституційного Суду можна вбачати очевидні ризики і загрози. Ця людина, як складається враження, без жодних докорів сумління схильна спотворювати зміст Основного закону і норм, які туди вклав український парламент».

Показовим також є факт закриття Ольгою Совгирею своєю сторінки у фуйсбуці. Згідно сучасного політичного етикету це суперечить принципам відкритості та не сприяє довіри до відповідної персони, яка виконує публічні державні функції.

Нагадаємо, днями президент України Володимир Зеленський відповів на петиції щодо легалізації так званих одностатевих «шлюбів». Глава держави у своїй відповіді закономірно послався на Статтю 51 Конституції України, яка не передбачає такої можливості.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram