Видавець книги про виховання дітей Ольга Іванова розповіла про причини цькування

Актуально
22.11.2021
Видавець книги про виховання дітей Ольга Іванова розповіла про причини цькування

Ольга Іванова, директор видавництва ІРІО, в інтерв’ю руху «Всі разом!» розкрила деталі історії із забороною книги «Щоб у 16 не було пізно» Марини Ланге. Це стало прецедентом в Україні, адже така цензура відома лише в тоталітарних режимах, а не в демократичній країні. Видавець ділиться враженнями від ситуації, в якій опинилася вона та автор книги, і зазначає, що ніхто навіть не розібрався у ситуації і не пояснив причини цькування. Єдине, що хейтери сказали: “Дискримінація вбачається між рядків”.

Ольга Іванова дала бліц-інтерв’ю для руху «Всі разом!» Предмет розмови – прецедент в Україні, коли вимагали заборонити та зняти з продажу книгу «Щоб у 16 не було пізно» Марини Ланге. Невелике коло людей обурило те, що в книзі йдеться: «Хлопчики та дівчатка – це різні суб’єкти». У вільному демократичному суспільстві виник такий період, коли книги забороняються не тому, що вони порушують закон, а тому, що вони не відповідають такій ідеології.

Ольга Іванова каже: «Про те, що забороняються книги, я лише читала в історичних довідках, коли таке явище було у Радянському Союзі. За 20 свідомих років, які я займаюсь видавничим бізнесом, стикаюся із цим уперше. Коли піднялася хвиля хейту, ми питаємо – скажіть нам на якій сторінці, який абзац дискримінує будь-кого. А нам кажуть: «Ні, ми вам не скажемо сторінку. Це читається між рядками». Це якийсь сюрреалізм».

Видавець дивується, як журналісти розповсюджували інформацію, навіть не подивившись і не перевіривши книгу.

«У нас свобода слова та її ніхто не скасовував. Ми живемо не в тоталітарному суспільстві, маємо можливість дискусії на рівні літератури. З якого часу в Україні єдина ідеологія, в тому числі виховна, а інша не має права на існування?» – йдеться в інтерв’ю.

Руслан Кухарчук нагадав, що Міністерство культури також піддалося маніпуляціям і почало критично висловлюватися з приводу цієї книги «Щоб у 16 не було пізно». «Це не личить міністру чи державним органам засуджувати книгу, яка абсолютно добра з приводу виховання дітей. Держава повинна забезпечувати рівність прав та можливостей для літератури, особливо яка очевидно несе користь і батькам, і дітям», – зазначив голова руху «Всі разом!»

Марина Ланге стала гостем програми Кабінет експертів і також розповіла про ситуацію із цькуванням та про зміст книги.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram