Мінкульт декларує упереджене ставлення до книг про традиційне виховання дітей

Актуально
06.09.2021
Мінкульт декларує упереджене ставлення до книг про традиційне виховання дітей

Міністерство культури виключає із закупівель для бібліотек країни книгу «Щоб у 16 не було запізно» Марини Ланге, в якій пропонується традиційний погляд на сім’ю та виховання дітей. Але не реагує на книжку про двох принцес.

Для бібліотек України у 2021 році закуплять 333 372 примірники різних книг за державний кошт. Серед них планувалося 459 примірників «Щоб у 16 не було запізно». Книга вийшла у видавництві IPIO 2021 року і була представлена на вітрині новинок Книжкового Арсеналу.

Проте Мінкульт зробив дивну заяву, в якій йдеться про відкликання цієї книги. Рух «Всі разом!» спробував розібратися в питанні.

Про що книга?

Книга «Щоб у 16 не було запізно» за авторства Марини Ланге розповідає про сімейні цінності та традиційні ролі жінок і чоловіків у суспільстві. Автор підкреслює різницю між хлопчиками та дівчатками і заохочує їх до певної поведінки, що відповідає уявленням про жіночність і мужність.

Книга розповідає про те, як правильно допомогти дитині прожити кожен рік свого життя. Там містяться «поради на кожен рік, щоб експеримент був вдалим та приніс радість та задоволення всім його учасникам».

Зокрема, йдеться про те, що «дівчата вже народжуються з жіночими якостями», а «хлопчику щодня потрібно напрацьовувати чоловічі чесноти». 

Зазначимо, що цю книгу затвердило МКІП відповідним Наказом. Також її затвердило цілих три експертні ради:

  • Експертна рада з оцінювання літератури для дітей та юнацтва;
  • Експертна рада з оцінювання художньої літератури для дорослих;
  • Експертна рада з оцінювання іншої (нехудожньої) літератури для дорослих.

Тобто Мінкульт спочатку затвердив книгу, але потім передумав.

Що декларує Міністерство культури та інформаційної політики?

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зробив офіційну заяву, в якій зазначив, що подав запит на Український інститут книги щодо можливості зупинити процес закупівлі книги «Щоб у 16 не було запізно» Марини Ланге для бібліотек країни.

У своєму повідомленні Мінкульт зазначив, що виступає проти цензури. «Книга Марини Ланге “Щоб у 16 не було запізно”  (..) підтримує усталені гендерні стереотипи. Авторка узагальнює переконання про те, якими мають зростати дітлахи різних статей, закликає заохочувати хлопчиків та дівчат до певної поведінки, що “відповідає” уявленням про жіночність і мужність», – йдеться у повідомленні.

Таким чином у МКІП підкреслили, що забезпечення так званої «гендерної рівності» стоїть на порядку денному, а виховання хлопців як чоловіків, а дівчат як жінок – ні.  Більш того, на запити Руху щодо відкликання книги «Принцеса + принцеса: довго і щасливо» з бібліотек, МКІП відповів у листі №4971/43.2 від 28.04.2021 року за підписом застпника Міністра Лариси Петасюк, що не має таких повноважень.

Як виявилося, це неправда. На жаль, МКІП офіційно декларує упереджене ставлення до книг із сімейними цінностями.

Скандальна історія про книги «Принцеса+принцеса: довго і щасливо»

Нагадаємо, що за рахунок коштів державного бюджету України були закуплені дитячі книжки про так зване одностатеве кохання. Міністерство культури України та Державна установа «Український інститут книги» придбали 1240 примірників книги «Принцеса+принцеса: довго і щасливо» (автор О’Нілл Кейт, 2019 р.), яка видана у вигляді коміксу на тему ЛГБТ-стосунків. Дітям від 5 років пропонується ознайомитися з історією про двох дівчат, яка закінчується їхнім весіллям.

«Принцеса+принцеса: довго і щасливо» – це комікс про романтичні стосунки між двома дівчатами. Книжка, як зазначається, спрямована на подолання так званих стереотипних уявлень про людські взаємозв’язки. А насправді – містить ознаки агресивної пропаганди одностатевих відносин.

Видання, друк та поширення такої літератури серед дитячих бібліотек по всій Україні за рахунок державного бюджету відверто шокує. Адже подібні дитячі твори призводять до викривлення уявлень підростаючого покоління про романтичні взаємини між людьми. Ця та інші подібні книжки мають на меті дискредитувати важливий для суспільства інститут природної сім’ї, популяризуючи девіантні моделі поведінки.

Коли стало відомо про цей прецедент, офіс руху «Всі разом!» відразу почав з’ясовувати історію питанняМихайло Шевченко, директор національного інституту сексології та сексуального здоров’я, резидент Кабінету Експертів, коментує  дитячу книжку «Принцеса+принцеса» і пояснює, чому вона надзвичайно шкідлива для дітей.

А трохи раніше Одеська обласна рада та Луцька міська рада просили уряд вилучити книги «Принцеса+принцеса» із дитячих бібліотек країни.

Читайте також по темі: Понад тисячу книжок про дівчат-лесбійок закупив український уряд для дитячих бібліотек

Книжка “Принцеса+принцеса” шкідлива для дітей. Про це розповів Михайло Шевченко у Кабінеті експертів

Сексуалізація дітей як насильство над ними

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram