«Вікно життя» – можливість дитині вижити. Що трапилось у Івано-Франківську?

Актуально
04.06.2020
«Вікно життя» – можливість дитині вижити. Що трапилось у Івано-Франківську?

Майже щотижня фіксуються дані про викинутих чи мертвих немовлят.  Соціальні працівники і медики припускають, що дитячих смертей було би менше, якби жінки знали про «вікно життя».

«Вікно життя» або бебі-бокс – це спеціальний пункт, де жінка може анонімно залишити дитину, яку вона не може утримувати з певних причин. Основна мета – звести до мінімуму кількість жахливих випадків, коли матері позбавляють життя своїх новонароджених дітей або залишають їх в умовах, в яких немає шансів вижити.

Бокс обладнаний таким чином, в якому малюк знаходиться у повній безпеці. Відкривається вікно, кладеться дитина, натискається дзвінок. У «вікні» через кілька хвилин спрацьовує сигналізація і медичні працівники екстрено вирушають до малюка. Дитину одразу оглядають лікарі  і здійснюють необхідні заходи. Малюк попадає в систему опіки та отримує статус, який надає їй можливість бути усиновленою.

Для породіллі анонімність та відсутність покарання гарантуються, камери спостереження відсутні. У такий спосіб жінка має можливість двічі зберегти життя: коли не зробила аборт та коли народила  дитину і залишила її в безпечних умовах.

В Україні діє понад 50 таких «вікон життя». Врятовано вже 25 дітей. Вперше таке «вікно» було встановлене  у 2014 році на території Міської дитячої клінічної лікарні міста Івано-Франківськ. За час його існування ним не скористалася жодна жінка.

Але 02 червня у такому боксі спрацювала сигналізація і медики знайшли новонародженого малюка. «Недоношений хлопчик вагою 2.400 грам та зростом 46см, поруч упаковка памперсів та банка з дитячим харчуванням. За мить малюк оглянутий черговим лікарем та реаніматологом. На щастя, здоров’ю та життю дитини нічого не загрожувало», – повідомляє Міська дитяча клінічна лікарня м. Івано-Франківськ на офіційній сторінці у соцмережі.

Із засобів масової інформації стало відомо про випадок в Івано-Франківську, коли жінка була оголошена у розшук після того, як залишила дитину у бебі-боксі. Цей вчинок правоохоронних органів змушує жінок, які опинилися в скрутній ситуації, впадати у ще більший відчай. В даному контексті необхідно на законодавчому рівні унеможливити розшук та відповідальність для жінки, яка поклала новонародженого у «вікно життя».

Голова благодійного фонду «За гідність людини», резидент Кабінету експертів Геня Самборська вважає, що потрібно внести поправки до кримінального законодавства, які б гарантували особі відсутність відповідальності у випадку залишення дитини у бебі-боксі. «В Україні пункти «вікна життя» набули досить поширеної практики. Зазвичай вони створюють при пологових будинках, лікарнях чи монастирях. Все зроблено для того, аби жінка могла залишити дитину анонімно. Вона залишила дитину у безпечному місці, не наразила його життя на хворобу чи смерть. Такі пункти – це альтернатива смерті. Жінки, які залишають дітей у «вікні життя» повинні прирівнюватися до жінок, які відмовляються від дитини в пологовому будинку», – стверджує Геня Самборська.

Таким чином, найкраще, що може зробити жінка у випадку обставин, що змушують її відмовитися від новонародженої дитини – залишити її у «вікні життя». Бокси створені для збереження малюка у безпеці, в якому йому ніщо не загрожує. Головне – забезпечити дитині право на життя.

Нагадаємо, що Рух «Всі разом!» підготував статтю про дітей, яких використовували як товар: «46 немовлят, наче товар застрягли на «живому складі» в Києві»

Реакція Уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби на скандал із немовлятами, який засудив комерційне сурогатне материнство.

Читайте також матеріал по темі: Геня Самборська: «За кордоном мені сказали: «Україна давно стала «маткою» Європи».

У Кабінеті експертів дали коментар про сурогатне материнство.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram