Уповноважений з прав дитини Кулеба: жінка – не інкубатор, дитина – не товар

Актуально
01.06.2020
Уповноважений з прав дитини Кулеба: жінка – не інкубатор, дитина – не товар

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба засудив комерційне сурогатне материнство.  Він вступився за діток та їх матерів і наполягає, що їх права мають бути захищені.

Уповноважений президента України з прав дитини у соціальній мережі Facebook зробив безкомпромісну заяву про необхідність заборони комерційного сурогатного материнства в Україні. Відносини стосовно «купівлі-продажу» дитини перетворюють жінку на інкубатор, а дитину – на товар. Він називає такі «послуги» рабством, в які потрапляє жінка через скрутні обставини.

Це є фактично експлуатацією жінки, з його слів – «рабство», в яке вона потрапляє після підписання договору про сурогатне материнство. Поставивши свій підпис під договором жінка обмежується в реалізації безлічі прав. Наприклад, жінка не має права плавати, користуватися транспортом, зобов’язана погоджувати всі свої дії. Вона не має права на дитину і зобов’язана передати дитину після пологів акушерці. Навіть у випадку, якщо покупці відмовляться від дитини, вона має обов’язок передати дитину в державну установу. «По суті це експлуатація жінки. Рабство, на яке вона погоджується через бідність. І ніколи б не погодилася, якби не заробіток», – стверджує Кулеба.

Уповноважений навів приклад договору про сурогатне материнство. Так, згідно з пунктом 2.4.26 договору, жінка не має права на інформацію щодо генетичних батьків — хто вони, де буде жити дитина. І зобов’язуються не шукати дитину після народження. За словами дитячого омбудсмена, такі умови договору перетворюють дитину на товар, за який платять. А якщо дитина не відповідає бажаним параметрам – договір передбачає можливість його позбутися.

Микола Кулеба наголошує, що комерційне сурогатне материнство спрямоване виключно на задоволення інтересів клієнта, який купує дитину. Також він зазначає, що реклама сурогатного материнства, яка сьогодні «кричить» про  щасливих батьків не показує, хто і що насправді ховається за красивим буклетом.  З його слів, Україна не має доступу до достовірної інформації стосовно осіб-«покупців». А також, наша держава не може контролювати дотримання прав дітей через маніпуляції та порушення, про які в тому числі говорять і представники іноземних посольств в Україні.

Уповноважений наголосив, що є особи, які вдаються до різних махінацій, щоб отримати дитину. Він згадав і фіктивні сім’ї, і гомосексуалістів, і ґвалтівників, які можуть «замовити» дитину для корисних цілей: «Є випадки, коли сім’ї – фіктивні, коли «подружжям» можуть виявитися і гомосексуальні пари, і ґвалтівники».

Таким чином, сурогатне материнство це не можливість для бездітних пар. «Це заробляння грошей на торгівлі дітьми», – сказав Микола Кулеба.

Окрему думку висловив Руслан Кухарчук, голова Руху «Всі разом!»: «Уповноважений Президента України з прав дитини зробив максимально логічний і послідовний вчинок – захистив дітей. Захистив тих, кого через сурогатне материнство перетворюють на товар, який можна купити, продати і навіть знищити. Очікуємо, що заклик Миколи Кулеби заборонити цю злочинну і криваву практику в Україні буде трансформований у відповідне рішення парламенту».

Запрошуємо підписати ПЕТИЦІЮ про заборону сурогатного материнства.

Нагадаємо, що Рух “Всі разом!” підготував статтю про дітей, яких використовували як товар: “46 немовлят, наче товар застрягли на “живому складі” в Києві

Читайте також матеріал по темі: Геня Самборська: «За кордоном мені сказали: «Україна давно стала «маткою» Європи».

У Кабінеті експертів дали коментар про сурогатне материнство.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram