Верховний суд скасовує сумнозвісну «позитивну дискримінацію». Що це таке?

Актуально
05.07.2023
Верховний суд скасовує сумнозвісну «позитивну дискримінацію». Що це таке?

Верховний суд Сполучених Штатів Америки (США) 29 червня ухвалив рішення скасувати расові квоти для «кольорових студентів» під час вступу до навчальних закладів країни. Це означає, що коледжі та університети країни більше не зможуть розглядати національність або колір шкіри абітурієнта як фактор, який впливає на його вступ.

Голова Верховного суду Джон Робертс зазначив, що університети помилилися, коли вирішили, що під час зарахування головне не знання, а колір шкіри абітурієнта.

Завдяки консервативній більшості, а саме шість проти трьох суддів, вийшло скасувати расову дискримінацію. Так звана «позитивна дискримінація» у США тривала майже 50 років і принесла чимало сумнозвісної практики.

Позивачем у справі виступила організація «Студенти за справедливий вступ». Її створив юрист та активіст Едвард Блюм, який бореться з позитивною дискримінацією вже багато років.

Фото: EPA/UPG.  Активісти організації «Студенти за справедливий вступ» святкують рішення Верховного суду у Вашингтоні, 29 червня 2023 р.

У своєму позові Блюм наполягав на тому, що наявна схема расових квот враховує права афроамериканців, але водночас дискримінує абітурієнтів з білих та азійських родин. Що в результаті ускладнює вступ студентам навіть при хороших знаннях та кваліфікації.

Формально рішення ухвалено проти Гарвардського університету та Університету Північної Кароліни, але решта навчальних закладів тепер зобов’язані брати його до уваги.

Спроби домогтися скасування расових квот у Верховному суді робилися й раніше, у 1978 та 2016 роках, але безуспішно.

Резидент Кабінету експертів та філософ Сергій Чаплигін зазначає: «Позитивна дискримінація» – це ліва ідея надання переважних прав або привілеїв для певних груп населення на основі раси, сексуальних орієнтацій тощо. По суті це знаряддя обмеження прав більшості на користь представників меншин – «зворотною дискримінацією».

Філософ має на увазі, що такими діями знижується цінність досягнень особистості, оцінюючи її досягнення лише за принципом приналежності до певної соціальної групи, а не її кваліфікацією. А це означає, що досягнення представників меншин вже не можуть вважатись результатом їх власних зусиль.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram