У Євросоюзі масово вилучають дітей з українських сімей. Що робить наш уряд?

Актуально
02.04.2024
У Євросоюзі масово вилучають дітей з українських сімей. Що робить наш уряд?

У Європейському Союзі місцеві соціальні служби масово і свавільно забирають дітей з українських сімей. Станом на зараз відомо вже про понад 250 вилучених маленьких українців, реальна ж цифра може бути значно більшою. Мільйони жінок з дітьми поїхали на захід у пошуках захисту від війни, але багато хто з них там втратив найцінніше, що у них є.

При цьому тамтешні соціальні служби дуже часто шукають абсолютно штучні приводи і підстави, щоб розділити батьків і дітей. Іноді достатньо того, що батьки у публічному просторі намагаються заспокоїти дитину, яка тривалий час влаштовує істерику, підвищивши голос або застосувавши м’яку силу. Або сусіди можуть викликати поліцію, якщо помітять дитину на вулиці без догляду батьків.

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини, в розмові з NV підтверджує, що ситуація з вилученням українських дітей в країнах Євросоюзу стала великою проблемою, таких історій від початку великої війни значно побільшало. Наразі Офіс омбудсмена України опрацьовує звернення щодо 176 дітей, відібраних у батьків та інших законних представників за кордоном.

За словами омбудсмена, розповсюдженою причиною таких ситуацій є відсутність відповідних документів у батьків та інших законних представників, а також неналежне, за законодавством ЄС, виконання батьківських обов’язків, тобто підвищення голосу, будь-який фізичний вплив на дитину з метою заспокоїти, залишення без нагляду дорослих на тривалий час тощо. Як пояснює Лубінець, на рішення соцорганів може вплинути агресивна поведінка самих дітей або невідвідування ними школи.

Станом на 31 грудня 2023 року Офіс уповноваженого отримав інформацію від Національної сервісної соціальної служби про 255 українських дітей, яких за кордоном забрали місцеві соціальні служби. Найгірша ситуація, як уточнює омбудсмен, склалася в Німеччині — там зафіксовано 71 такий випадок, далі йдуть Польща (33), Італія (25), Чехія (24) та Швеція (17).

«Я вже направив лист до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, зокрема, з проханням вжити всіх можливих заходів реагування задля налагодження співпраці на рівні компетентних органів та міжурядових/міждержавних домовленостей з іншими країнами, — розповів посадовець. — Головна мета — сприяти поверненню вилучених дітей-громадян України їх законним представникам».

Організація «Всі разом!» з березня минулого року публічно звертає увагу на цю проблему. Раніше ми вже писали про вилучення тринадцятьох (!) дітей з сім’ї Андрій та Олександра Бичкових, які як біженці прибули з українського Марганця до Німеччини. Ще у однієї української біженки Наталії Мельник соціальні служби Італії вилучили сина Юрія. І таких випадків стає все більше.

Рух «Всі разом!» відслідковує і збирає відомості про українські сім’ї, які втратили дітей за кордоном. Просимо вас, якщо вам знайомі аналогічні історії вилучених українських дітей, повідомляти в офіс організації за контактами:
– телефон: +38 (098) 858-4848
– електронна пошта: office@vsirazom.ua
– телеграм: @vsirazom_chat

Закликаємо український уряд вжити невідкладних заходів для повернення українських дітей до їхніх батьків і сімей. І публічно про це відзвітувати. Дії європейських країн в цьому контексті є максимально недружніми і неадекватними. З одного боку російський агресор викрадає і вивозить тисячі наших дітей, а з іншого боку країни ЄС фактично роблять те саме, хоч і в іншому контексті.

«Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram