У США митцям дозволили не обслуговувати ЛГБТ

Актуально
03.07.2023
У США митцям дозволили не обслуговувати ЛГБТ

Верховний суд Сполучених Штатів Америки (США) ухвалив рішення на користь Лорі Сміт, графічного дизайнера вебсайтів, яка відмовилася створювати весільні сайти для одностатевих пар.  

У п’ятницю, 30 червня консервативна більшість – шість суддів у Верховному суді постановили, що конституційне право на свободу слова дозволяє певним підприємствам відмовлятися надавати послуги з організації так званих «одностатевих весіль». Проте, з рішенням погодились не всі, а саме три ліберальні судді.


Фото: getty images

Дизайнер вебсайтів Лорі Сміт з Колорадо, власниця підприємства 303 Creative сказала, що не може обслуговувати одностатеві пари через свою християнську віру. Жінка заявила, що вона є євангельською християнкою і вважає, що шлюб може бути лише між чоловіком і жінкою.


Фото: Reuters

 Зазвичай закон штату Колорадо забороняє публічним підприємствам відмовлятися від надання послуги через сексуальну орієнтацію.

Але тепер Верховний суд постановив, що митців не можна примушувати робити або створювати речі, які  супротивні їхнім релігійним переконанням. У рішенні йдеться про “одностатеві весілля”. Тобто, тепер певним підприємствам дозволено відмовляти ЛГБТ-представникам не суперечивши закону.

Сергій Чаплигін, філософ, історик, публічний інтелектуал у своїх соцмережах прокоментував те, що відбувається зараз у США.
«Верховний Суд продовжує консервативний контрнаступ. Цього разу ЛГБТ. Як бачимо – світ потрохи очищається від цієї лівацької зарази, тому вона сходить нанівець. Пора з цим закінчувати й в Україні. Бо проплачені гей-лобі депутати та урядовці, аж занадто активно просовують те, що вже не тільки стає неактуальним та не вартим уваги, а й вороже суті українського народу», – пише філософ.

Серед критиків опинились: суддя Соня Сотомайор та президент Джо Байден. Ліберальна суддя прокоментувала: «Сьогодні сумний день в американському конституційному праві та в житті ЛГБТ». Тим самим, вона підкреслила важливість цього рішення для частини суспільства, що сповідує традиційні цінності. І водночас, страшне для ЛГБТ-угрупування.

Джо Байден сказав, що ніхто не повинен стикатись з дискримінацією через те, ким є або кого любить.
Зазначимо, що президент Байден на початку своєї каденції задекларував підтримку трансам: дозволив їм вступати на військову службу, посилив антидискримінаційне законодавство, призначив чоловіка з жіночим ім’ям (Рейчел Левін) на ключову посаду у Департаменті охорони здоров’я та соціальних служб, який пізніше став першим транссексуальним чиновником на федеральній посаді, якого затвердив Сенат.

Нагадаємо, що схожа ситуація у Верховному суді відбулась у 2018 році. Тоді судді ухвалили рішення на користь пекаря з Денвера. Через свої християнські погляди пекар відмовився готувати весільний торт для гей-пари.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram