Терміново! Офіс Генерального прокурора вбачає багато проблем у законопроекті №5488

Актуально
08.11.2021
Терміново! Офіс Генерального прокурора вбачає багато проблем у законопроекті №5488

Як стало відомо організації «Всі разом!», офіс Генерального прокурора України на етапі підготовки проекту Закону №5488 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації» висловив до нього значну кількість зауважень. Нагадаємо, йдеться про урядову ініціативу штрафувати і ув’язнювати за так звану дискримінацію за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

У нашому розпорядженні з’явився лист за підписом генерального прокурора на ім’я голови Національної поліції Ігоря Клименка від 8 липня 2020 року. Це пояснюється тим, що саме Національна поліція готувала текст законопроекту. А вже 13 травня поточного року Кабінет Міністрів як суб’єкт законодавчої ініціативи направив законопроекту на розгляд у Верховну Раду України.

Отже на етапі підготовки №5488 Генеральний прокурор Ірина Венедіктова у своєму листі зазначила наступне: «Ініційований проектом термін «нетерпимість» не містить чіткого визначення… Вказане створює можливість його довільного тлумачення та виникнення колізій у правозастосуванні».

Зокрема, Генпрокурор говорить про невизначеність та недостатню ясність формулювань законопроекта 5488. Посилається на рішення КСУ  від 22.09.2005 року №5рп/2005 щодо необхідної визначеності, ясності та недвозначності правової норми, та на рішення ЄСПЛ «Креанге проти Румунії». У листі наголошується: «Умови, за яких людину може бути позбавлено волі, мають бути чітко визначені у внутрішньому законодавстві, а сам закон має бути передбачуваним у своєму застосуванні… Правова конструкція поняття «публічні заклики до насильства на грунті нетерпимості» юридично недосконала з огляду на відсутність чіткого визначення терміну «нетерпимість»

Крім того, Генпрокурор зазначає, що «неможна погодитися також зі змінами до ст. 130 КК України» через те, що відбувається необґрунтована бездумна декриміналізація суспільно небезпечного діяння – умисного зараження вірусом імунодефіциту людини. Тобто неможна скасовувати відповідальність за свідоме поширення ВІЛ-інфекції, наголошують у Генпрокуратурі.

Окремі зауваження були прийняті Нацполіцією, і з законопроекту виключили поняття, наприклад, «стереотипні погляди». Але інші зауваження Генерального прокурора не були враховані.

Нагадаємо, у травні Верховній Раді України зареєстрований законопроект № 5488 «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації». Зазначений законопроект покликаний уніфікувати поняття «нетерпимості» за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, ввести штрафи (від 3400 грн) за так зване «негативне ставлення через сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність», а також кримінальну відповідальність за «дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі та ненависті на ґрунті нетерпимості…». Детальніше читайте в нашому огляді.

 

У липні громадська організація «Громадянський рух «Всі разом!» подала судовий позов проти Національної поліції та Кабінету міністрів через те, що під час підготовки законопроекту і реєстрації його у Верховній Раді не була дотримана обов’язкова процедура проведення громадських обговорень. Голова організації Руслан Кухарчук наголошує, що цей законопроект покликаний скасувати в Україні свободу слова, свободу віросповідання і свободу мирних зібрань.

Також Національна асоціація адвокатів також рекомендує зняти з розгляду законопроект №5488. «Уведення нового термінологічного апарату без узгодженості із науковим суспільством призведе до неоднозначного тлумачення цих понять різними гілками влади, у тому числі  судами», – йдеться в заяву НААУ.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram