Сучасні сліди Рози Люксембург: що і з якою метою фінансує німецький фонд в Україні

Актуально
29.04.2022
Сучасні сліди Рози Люксембург: що і з якою метою фінансує німецький фонд в Україні

Фонд Рози Люксембург або Rosa Luxemburg Stiftung (RLS) — неурядовий політичний фонд, що належить до лівого політичного спектру та носить ім’я знаменитої марксистки та представниці соціалістичного руху. Ця організація близька до німецької Партії демократичного соціалізму, а нині до DIE LINKE (Ліва), що займається розповсюдженням ідей лівого світогляду та веде активну міжнародну діяльність. Тобто, як зазначається на офіційному сайті організації, його керівництво та фінансування здійснюється Центром міжнародного діалогу та співпраці (ZID) RLS з Берліна.

Зв’язок DIE LINKE та RLS

Якщо трошки зазирнути в історію, то партія DIE LINKE має витоки з Німецької комуністичної партії – прорадянської компартії у ФРН, створеної після офіційної заборони старої Компартії Німеччини. До падіння СРСР гроші з Кремля лилися в неї рікою, бо відомо, що Радянський Союз не економив на ідеології.

Одразу після падіння Берлінського муру в німецькій політиці з’являється Партія демократичного соціалізму – ребрендинг колишньої правлячої в НДР Соціалістичної єдиної партії Німеччини. Пізніше – поєднується з лівим відколом від СДПН. Так з’являється сучасна Ліва партія (Die Linke).

Ця партія у політичному контексті і “замовляє музику” фонду Рози Люксембург.

Проросійські погляди та риторика  

Одразу слід зазначити, що німецькі ліві завжди симпатизували росії та виправдовували її імперські амбіції. Слід згадати , що на чолі партії DIE LINKE стоїть Сара Вагенкнехт, яка має особливе ставлення до росії та відверто обслуговує політику кремля. Їй належить відома фразу про те, що у Німеччини є усього два пріорітета: «єдність у Європі та гарні відносини із Росією».

 

Разом із тим, інші німецькі ліві також чітко окреслили свою позицію і з приводу військової агресії росії проти України. «Навіть якщо це звучить як антиутопія на тлі руїн Харкова, Маріуполя та Києва, що димляться: ми приречені на співпрацю під страхом загибелі. Однозначно з Росією, можливо, навіть із Путіним», – пише у своїй статті Катрин Фоглер, член парламента Німеччини від партії DIE LINKE.

Все частіше лунають ідеї серед німецьких колишніх лівих політикиів та інтеректуалів щодо необхідності будь-якою ціною «дружити» з росією та путіним. Тому що, на їх думку росія – це сверхдержава, а Україна «все одно програє».

Нагадаємо про відкрите звернення представників «Фонду імені Рози Люксембург» та колишніх членів партій лівого спрямування, які вимагають капітуляції України. У своєму зверненні вони намагаються змусити канцлера Німеччини Олафа Шольца припинити постачати українським військовим зброю. А також – натиснути на офіційний Київ із метою віддати частину своїх територій державі-агресору і таким чином задовільнити законні інтереси безпеки Росії».

Що робить Роза Люксембург в Україні

Представництво німецького Фонду зареєстровано та активно діє в Україні з 2016 року. У презентаційній брошурі організації зазначається, що Фонд Рози Люксембург тісно пов’язаний із партією DIE LINKE Федеративної Республіки Німеччина і отримує державну фінансову підтримку.

На сайті Фонду окреслено кілько основних основних тематик діяльності Фонду в Україні. Серед них:

– нерівність та соціальна боротьба. В основу якої закладений марксистський прицип критики капіталістичного устрою;

– історія. Як зазначають представники Фонду, декомунізаційні закони України призвели до тотального заперечення соціалізму. І наполягають на необхідності висвітлення у позитивному контексті соцалістичного періоду та сталінізму;

– рівноправ’я і самовизначення. RLS в Україні прагне покласти край пригнобленню жінок, солідаризуватися й рішуче виступати проти гомофобії. Іншими словами, фемінізм, підтримка ЛГБТ та кліматичні питання є невід’ємною частиною емансипативної лівої політики.

Також вказується, що в міжнародній роботі приділяється особлива увага  ключовим діячам соціалізму – Карлу Марксу та Розі Люксембург, на честь якої названа організація.

Зазначимо, що з метою популяризації лівих ідей Фонд проводить низку заходів: круглі столи та конференції, видає журнали, фінансує так звані просвітницькі проекти. Серед нещодавних заходів Фонду, наприклад, відбулась презентація Архіву української лесбійської історії 90-х—2000-х років, що складається з 12 статей. Як зазначили організатори, таких захід був проведений із метою компенсувати брак квір історії в Україні. Також Фонд є співрганізатором квір-форумів, як наприклад, у 2021 році у Херсоні.  В тому числі фінансують видавництво журналів про одностатеві відносини, як наприклад, лесбійське «Лезо».

Таким чином, всупереч національному декомунізаційному пакету законодавства, в Україні й досі діє ідеологічний оплот марксизму, розповсюджуючи свою ідеологію. Так звані просвітницькі проекти спрямовані на поширення ідей соціалізму, а також – на підтримку одностатевих стосунків та ЛГБТ, фемінізму та інших деструктивних течій. Особливо серед молоді.

А у контексті війни росії проти України стає очевидним, що представники різноманітних лівих партій, фондів та їх партнерських організацій, у тому числі – «Фонду Рози Люксембург», використовують проросійську риторику, демонструють неповагу до суверенності та незалежності держави Україна і діють в інтересах держави-агресора. Що є неприпустимим як під час війни росії проти України, так і у мирний час.

Тому постає питання: якщо сьогодні в Україні через ідейну навантаженість заборонено навіть називати вулиці ім’ям Рози Люксембург у контексті сучаного законодавства, то яким чином можуть діяти однойменні організації, які своєю активністю спричиняють реальну загрозу єдності та сталому розвитку українського суспільства?

Нагадаємо, що нещодавно Рух “Всі разом!” надіслав лист до Міністерства юстицій із проханням припинити діяльність організації “Фонд Рози Люксембург” в Україні у відповідності до вимог законодавства, в тому числі декомунізаційного.

Рух “Всі разом!”

Читайте також по темі:

Хто у Німеччині вимагає капітуляції України: поіменний список

«Денацифікація» – спільна мета Путіна і… українських лівих рухів

Президент України про заборону лівих партій: «Це – заради життя»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram