Президент України про заборону лівих партій: «Це – заради життя»

Актуально
24.03.2022
Президент України про заборону лівих партій: «Це – заради життя»

Рада національної безпеки і оборони України на час війни призупинила діяльність одинадцяти політичних сил, через їх зв’язки із державою-агресором. Як правило, це партії лівого спрямування. Про це у відеозверненні від 20 березня повідомив президент Володимир Зеленський.

 19 березня 2022 року було видано Указ Президента №153/2022 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року “Щодо призупинення діяльності окремих політичних партій”.

Відповідно до Указу, на період воєнного стану призупиняється діяльність наступних партій: «Опозиційна платформа – За життя», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Союз лівих сил», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Опозиційний блок», «НАШІ» та «Блок Володимира Сальдо». Вони відомі не тільки своєю проросійською риторикою, відвертими антиукраїнськими настроями, а й підтримкою певних ідей радянського світогляду.

Причини та мета

У тексті Указу Президента зазначається, що таке рішення ухвалено із метою забезпечення національної безпеки та громадського порядку. Відповідно до тексту документу, діяльність зазначених партій на території країни призупиняється «зважаючи на антиукраїнську політичну та організаційну діяльність, пропаганду війни, публічні заяви та заклики до зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, реальні загрози порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, а також дії, спрямовані на незаконне захоплення державної влади, демонстрацію проявів колабораціонізму, насильства, зважаючи на програмні та статутні цілі, що містять антиукраїнську позицію, поширення відомостей про виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України».

За словами глави держави, РНБО ухвалила таке рішення через повномасштабну війну, розвʼязану Російською Федерацією та «звʼязки деяких політичних структур з цією державою».

Також Указом Президента Міністерству юстиції доручено невідкладно вжити в установленому порядку вичерпних заходів щодо заборони діяльності зазначених політичних партій.

«Кожен зараз повинен дбати про інтереси нашої держави. Про інтереси України. Бо це – заради нас. Бо це – заради життя», – зазначив Зеленський.

Все до того йшло

Але слід зазначити, що за кілька тижнів та днів до рішення РНБО та Президента окремі члени цих партій вже почали виходити з їхніх лав. Наприклад, з фракції ОПЗЖ у Верховній Раді вийшли Ігор Абрамович, Тетяна Плачкова, Вадим Столар, Олександр Фельдман. Відповідні заяви про вихід були оголошені під час засідання парламенту і такі заяви продовжують надходити.

Нагадаємо, що напередодні Верховна Рада позбавила депутатського мандату Іллю Киву, обраного до парламенту від політичної партії “Опозиційна платформа – За життя”. Підставою цього виключення була його заява в ефірі російського телебачення про те, що Україна «поневолена і поставлена на коліна Заходом, просякнута нацизмом, і в неї нема майбутнього», та повідомив, що українському народу «потрібне звільнення». Це відбулося у день військового нападу росії на Україну. Як стало відомо зі ЗМІ, зараз Кива перебуває за кордоном – в Іспанії, – і наразі не реагував на інформацію про своє виключення з фракції ОПЗЖ.

А коли Володимир Сальдо вийшов на малочисельний і маргінальний проросійський мітинг у Херсоні 14 березня, члени його фракції його імені в обласній раді Херсонщини відразу опублікували заяву, в якій засудили дії свого лідера і наголосили, що Херсон – це Україна.

Таким чином процес розпаду цих політичних сил почався ще до рішення РНБО і відповідного указу Президента про зупинення їхньої діяльності.

Заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць прокоментувала, що рішення РНБО є абсолютно законним. Адже воно передбачене 8 статтею закону про воєнний стан. Проте остаточне рішення про заборону діяльності переліку з одинадцяти партій має прийняти суд. Відповідно, Мін’юст вже готує позовні заяви щодо кожної партії.

«Ми будемо просити про заборону діяльності цих партій. Ми прекрасно розуміємо, що у нас є всі підстави для того, щоб подавати ці позови — зокрема, заклики про повалення державної влади, порушення територіальної цілісності та суверенітету», – каже представниця Мін’юсту. Повна заборона діяльності проросійських лівих партій можлива лише після відповідного рішення суду.

Разом із тим, за словами Коломоєць, окремі представники зазначених партій отримають або вже отримали повідомлення про підозру саме через їх проросійську риторику. Тому не всі нардепи зможуть продовжити роботу як в Верховній Раді, так і у місцевих радах.

Так чи інакше, партії лівого спрямування переважно є проросійськими носіями комуністичних, а часто і радянських ідей. І їхня діяльність в умовах нападу росії на Україну є не лише шкідливою, а й ворожою.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що війна показала справжню суть усіх політиків. «Я хочу нагадати усім політичним діячам з будь-яких таборів: воєнний час дуже добре показує мізерність особистих амбіцій тих, хто намагається поставити власні амбіції, власну партію чи карʼєру вище за інтереси державні, за інтереси народу. Хто ховається десь по тилах, але вдає, ніби тільки він дбає про оборону. Будь-яка активність політиків, спрямована на розкол чи на колаборацію, не матиме успіху. Але отримає жорстку відповідь», – попередив Верховний головнокомандувач.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram