Рух “Всі разом!” вимагає створення слідчих комісій у Верховній Раді та МВС через незаконне затримання громадян в Одесі

Актуально
03.09.2021
Рух “Всі разом!” вимагає створення слідчих комісій у Верховній Раді та МВС через незаконне затримання громадян в Одесі

В день проведення гей-параду в Одесі 28 серпня поліцією було здійснено масове побиття громадян України. При цьому вони не вчинили жодних дій, що могли б свідчити про порушення громадського порядку. Рух “Всі разом!” надіслав офіційні звернення уповноваженим органам з метою розібратися у цьому питанні.

Зокрема, надіслав лист Міністру внутрішніх справ України Монастирському Д. А. із вимогою розслідувати дії з боку МВС, які діяли всупереч закону. У листі вказуються факти щодо перевищення поліцейськими своїх повноважень. Громадські активісти, яких затримали правоохоронці, вийшли на мирну акцію та не вчиняли жодних порушень правопорядку. Слід зазначити, що учасники акції стояли з плакатами та говорили через мікрофон про сімейні цінності та майбутнє України. Однак, до них були застосовані заходи поліцейського примусу – фізичного впливу.

У зверненні зазначається: “Поліцейські дозволили собі, не співмірні з поведінкою активістів, дії, зокрема: ламали пальці людям, наступали ногами на руки і голову, заламували руки, відшуковували активістів… 70 осіб було ув’язнено на 2 доби без обґрунтованого привиду для цього“.

Ця історія набула неабіякого розголосу. Суспільний інтерес справи обумовлений порушенням правоохоронними органами фундаментальних прав людини. Зокрема, згідно положень ч. 1 ст. 39 Конституції України, громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Зазначимо, що це право є однією з конституційних гарантій права громадянина  на  свободу свого світогляду і віросповідання,  думки і слова,  на  вільне вираження своїх поглядів і переконань,  на  використання  і  поширення  інформації усно,  письмово або в інший спосіб – на свій вибір,  права на вільний  розвиток  своєї  особистості  тощо.  При здійсненні  цих  прав і свобод не повинно бути посягань на права і свободи,  честь і гідність інших людей.  За  Конституцією  України (стаття 68) кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції та  законів  України.

Вважаємо, що оскільки громадськими активістами не було вчиненого жодних дій, які мали ознаки адміністративного правопорушення, а тим більше, кримінального правопорушення, затримання, а також застосування примусу та фізичного впливу, завдання шкоди здоров’ю поліцейськими було здійснено незаконно.

Також Рух “Всі разом!” направив скаргу Секретарю Комітету з питань правоохоронної діяльності Міньку С. А. з проханням ініціювати створення у Верховній Раді України тимчасової слідчої комісії з приводу затримання громадських активістів просімейного руху та визнання неправомірності дій працівниками МВС. Метою створення комісії є розслідування обставин незаконного затримання учасників акції, які у мирний спосіб протестували проти проведення так званого гей-параду у місті Одеса 28 серпня 2021 року.

Нагадаємо, що в Одесі обрали запобіжний захід членам організації, яка не сприймає згубну ЛГБТ-ідеологію, а також незаконно арештували та утримували дві доби в ізоляторі тимчасового тримання понад 70 людей. Детальний опис подій 28 серпня: Два місяці домашнього арешту за просімейні погляди. Як поліція «прибирає» незручних перед київським гей-парадом. А за кілька днів до цього в Одесі на представників просімейних цінностей уже скоювалися напади з боку приватної охоронної фірми та агресія від правоохоронцв. Тоді активісти здійснювали збір підписів на вулицях міста з метою неприйняття законопроекту №5488 та проти проведення гей-параду в Одесі.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram