П’ять пропозицій Президенту до Указу «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини»

Актуально
12.06.2020
П’ять пропозицій Президенту до Указу «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини»

Триває публічне обговорення проекту Указу Президента України  щодо затвердження Національної стратегії у сфері прав людини. Рух «Всі разом!» долучився до процесу формування тексту.

11 червня Громадська організація «Громадянський рух «Всі разом!» надіслала офіційний лист Президенту України. У контексті публічного обговорення документу, Рух надав свої рекомендації до проекту Указу Президента України «Про внесення змін до Указу Президента України» від 25 серпня 2015 року № 501/2015 «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини» (далі – проект Указу).

У своєму зверненні «Всі разом!» зазначив наступні пропозиції:

1.ВИКЛЮЧИТИ з документу пункт про подолання стереотипів. А саме: “культура поваги до різноманітності, вживаються заходи з подолання у суспільстві стереотипів, які призводять до стигматизації та дискримінації“. Із метою уникнення непорозуміння у контексті визначення понять «стереотипи» та «різноманітність», які використовуються у тексті Указу.

Рух вважає, що треба більш обережно підходити до термінологічного апарату та використовувати ті поняття, які не викликатимуть непорозуміння, а також суспільного незадоволення та конфліктів.

2.ВИКЛЮЧИТИ пропозицію впровадження відповідальності за дискримінаційні висловлювання посадових осіб. Така ініціатива та впровадження відповідальності за вислови (які з різних точок зору можуть по-різному тлумачитись) можуть вступити в конфлікт із конституційним правом на свободу думки та слова.

3. ВИКЛЮЧИТИ пункт про проведення антидискримінаційної експертизи нормативно-правових актів. Це питання вважаємо недоцільним, воно не є предметом Указу Президента.

4. У контексті забезпечення рівних прав жінок та чоловіків ВИКЛЮЧИТИ уточнення про «публічну та приватну сферу». Держава не має права втручатися у приватне/особисте життя людини та громадянина згідно зі ст. 32 Конституції України, крім випадків, передбачених законодавством.

5. ЗАМІНИТИ по всьому документу поняття «гендер» на СТАТЕВІ ознаки, а саме – на «рівність прав жінок та чоловіків».  Поняття «стать» є зрозумілим та обгрунтованим, це природна ознака людини, яка є загальноприйнятою. Вважаємо, що використання терміну «стать» та «статеві ознаки» є більш доцільним в Указі Президента.

З нашої точки зору використання спірних термінів «гендер», «гендерні стереотипи», «різноманіття» є оманливими, якими легко маніпулювати,  через незрозумілість об’єму явищ, які містять такі поняття.

Рух «Всі разом!» також нагадав голові держави про те, що проект Указу Президента має переслідувати, перш за все, національні інтереси у процесі розробки та затвердження Національної стратегії у сфері прав людини. А також – згідно з Конституцією України та визнаними Україною міжнародними правовими документами держава має зобов’язання перед українським народом щодо розвитку та захисту інституту сім’ї.

Організація вважає, що чинна Національна стратегія у сфері прав людини і відповідний План дій є недосконалими. Документи містять низку норм, які спричиняють суспільний конфлікт і протистояння між місцевими і центральними органами влади. Наприклад, ухвалено вже понад 80 рішень місцевих рад, в яких однією з вимог є недопущення реєстрації проекту закону щодо легалізації цивільного партнерства (розробка якого передбачена п. 106 чинного Плану дій).

Нагадаємо, що «Всі разом!» взяв участь в обговоренні проекту Указу Президента та  надіслав свої рекомендації Міністерству юстиції України, яке відповідальне за розробку тексту документу. Рух нагадав Мін’юсту, що Указ Президента про національну стратегію з прав людини має виключати всі суперечливі терміни та відповідати вимогам чинного законодавства.

Також Рух розробив брошуру «Не вирізайте сім’ю в Україні», в якій зазначив головні загрози та визначив основні вимоги для керівництва держави із метою захисту інституції сім’ї в Україні.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram