Рух “Всі разом!”: Указ Президента про Нацстратегію з прав людини має виключати суперечливі терміни

Актуально
05.06.2020
Рух “Всі разом!”: Указ Президента про Нацстратегію з прав людини має виключати суперечливі терміни

У форматі  онлайн конференції відбулося обговорення проекту Указу Президента України «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини». Рух “Всі разом!” взяв участь у засіданні та надіслав свої пропозиції Міністерству юстиції, якк відповідальне за розробку документу.

05 червня відбулося публічне обговорення проекту Указу Президента України «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини» (далі – проект Указу). Захід пройшов у форматі онлайн-засідання тематичної групи під назвою «Попередження та протидія дискримінації; забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; протидія гендерному насильству, торгівлі людьми та рабству; протидія домашньому насильству». У зустрічі взяли участь 80 представників державних установ та громадських організацій. Вона тривала понад дві години. Організатор – Міністерство юстиції, яке відповідальне за розробку проекту Указу. Під час сесії піднімались різні питання у контексті зазначеної теми.

Після завершення конференції Рух «Всі разом!» надіслав свої пропозиції у Мін’юст. Серед яких зазначив про необхідність замінити суперечливий термін «гендер» на зрозуміле поняття «стать» по тексту документу. Рух звернув увагу на важливість використання в тексті Указу лише ті терміни, які є природніми та загальновживаними. А також рекомендував уникати термінів, які можуть спровокувати суспільні незадоволення та конфлікти.

Серед рекомендацій було не додавати до тексту ті ініціативи, які містять ознаки порушення права на свободу думки та слова, а саме виключити відповідальність за дискримінаційні висловлювання. Через те, що всі громадяни мають право критично оцінювати поведінку та вільно виражати власну думку.  Також «Всі разом!» виступив проти ініціативи обов’язкового проведення антидискримінаційної експертизи нормативно-правових актів. Зазначивши, якщо у нормативно-правовому акті є порушення закону, то він може бути скасований судом.

Проте заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць виразила свою підтримку деяким учасникам обговорення щодо включення СОГІ (сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності) до тексту документу, а також погодилась із впровадженням відповідальності за дискримінаційні висловлювання. Мовляв, Україна має міжнародні зобов’язання і, за її словами, такі ініціативи не порушують національне законодавство. Також вона згадала, що у Верховній Раді зареєстровані кілька законопроектів, якими планують внести зміни до чинного законодавства і встановити кримінальну відповідальність за так звані дискримінаційні вислови.

Мова йде про законопроект 3316 (та альтернативні 3316-2, 3316-3), які передбачають штрафи та ув’язнення за критичні висловлювання відносно сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. Нагадаємо, що юридичний відділ Руху “Всі разом!” зробив грунтовний АНАЛІЗ ЗАКОНОПРОЕКТУ № 3316  

Також Рух “Всі разом!” підготував ШАБЛОНИ ЛИСТІВ, які можуть використати громадські організації та церкви.

Нагалаємо, що народні депутати долучилися до ініціативи відилити законопроект 3316. Пів сотні депутатів направили Звернення проти законопроекту 3316 до керівництва Верховної Ради. Також депутати найбільшого Міжфракційного депутатського об’єднання «Цінності. Гідність. Родина»  направили Звернення  Президенту України Володимиру Зеленському, Голові Верховної Ради України Дмитру Розумкову, а також Голові Комітету з питань правоохоронної діяльності Денису Монстирському.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram