«Про різновиди сексуальної орієнтації» у школі Хмельницького. Відповідь Департаменту освіти і науки шокує. Розслідування триває

Актуально
15.12.2023
«Про різновиди сексуальної орієнтації» у школі Хмельницького. Відповідь Департаменту освіти і науки шокує. Розслідування триває

Стало відомо, що спеціалізований тренінг «Про різновиди сексуальної орієнтації» у Хмельницькому був проведений у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 29 серед учнів 11 класу. Про це повідомляється у листі від Департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради, який отримав рух «Всі разом!».

Нагадаємо, що попередньо, громадська організація «Всі разом!» зверталась до Департаменту з вимогою встановити обставини справи і звільнити з займаних посад осіб, які є відповідальними за організацію тренінгу у шкільному навчальному закладі, який відбувся 16 жовтня 2023 року. Його організатори – проєкт ТАТОhub.

Проте, з відповіді в.о. директора Департаменту Ольги Кшановської витікає, що вона не бачить жодних проблем у факті проведення тренінгу «Про різновиди сексуальної орієнтації» для неповнолітніх школярів. Вона посилається на те, що школи мають власну автономію. «Закон України «Про освіту» визначив автономію закладів освіти як право суб’єкта освітньої діяльності на самоврядування, яке полягає в його самостійності, незалежності та відповідальності у прийнятті рішень щодо освітніх та інших питань діяльності…», – пише Кшановська.

Організація «Всі разом!» вбачає у відповіді пані Кшановської позицію, яка суперечить нормам українського законодавства про освіту. Зокрема частина четверта статті 55 Закону України «Про освіту» чітко регламентує: «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають поважати право батьків виховувати своїх дітей відповідно до власних релігійних і філософських переконань, а суб’єкти освітньої діяльності мають враховувати відповідні переконання під час організації та реалізації освітнього процесу, що не повинно порушувати права, свободи та законні інтереси інших учасників освітнього процесу».

Подібні тренінги, як «Про різновиди сексуальної орієнтації», згідно загальної практики організації освітнього процесу мають бути погоджені з профільним Департаментом та з батьками згідно Закону України «Про освіту».

Відтак голова руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук направляє лист-запит на отримання публічної інформації до міського голови Хмельницького Симчишина Олександра Сергійовича. Він просить уповноважені структурні підрозділи Хмельницької міської ради надати наступні документи: погоджену скан-копію звернення від проєкту ТАТОhub на проведення тренінгу у школі № 29; копію план-конспекту тренінгу, який додавався на запит про проведення; ПІБ і контакти спікерів, які проводили; інформацію про кількість присутніх учнів та батьків, які дали згоду на проведення та опис результату тренінгу, знань, умінь, які були опановані дітьми під час заходу.

Наразі, очікується відповідь з відповідними документами.

Нагадуємо, що проєкт ТАТОhub – це клуб для татів із освітнім компонентом: заняттями з дитячої психології, управління стресом, ненасильницького спілкування. Психологи та інші спеціалісти проєкту проводять навчання про партнерські відносини та подолань так званих гендерних стереотипів. Проєкт реалізується за кошти фонду ООН у галузі народонаселення (UNPFA). Також ще одними з іноземних партнерів є Embassy of Sweden in Kyiv, UN Women Ukraine/ООН Жінки в Україні.

Всі разом!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram