PrEP-атака: МОЗ продовжує просувати сумнівні препарати від СНІДу

Актуально
02.09.2020
PrEP-атака: МОЗ продовжує просувати сумнівні препарати від СНІДу

Державне підприємство «Центр громадського здоров’я МОЗ України» (ЦГЗ) вже тривалий час рекламує незараєстрований в Україні препарат, який нібито ефективно захищає від ВІЛ/СНІД. Йдеться про так званий PrEP pre-exposureprophylaxis, про що повідомлялося раніше.

Центр громадського здоров’я проводить масштабну рекламну кампанію лікарського препарату PrEP pre-exposureprophylaxis. У рекламних повідомленнях та поліграфічній продукції зображують передусім чоловіків, які практикують одностатеві та неупорядковані сексуальні стосунки і відносяться до групи ризику із високим рівнем інфікування.

У відповіді на публічний запит Руху “Всі разом!” Директор департаменту реалізації політик МОЗ України Гаврилюк А. повідомив, що лікарський засіб із назвою «PrEP» не зареєстрований у Реєстрі лікарських засобів України. Окреме звернення Рух направив на Міністра охорони здоров’я Максима Степанова із вимогою пояснити, на яких підставах структура МОЗ рекламує незареєстрований препарат, і притягнути до відповідальності осіб, які ухвалили відповідні рішення.

Відповідь на це звернення надіслала Голова Директорату громадського здоров’я та профілактики МОЗ Ірина Руденко. Вона відповіла, що у перекладі з англійської PrEP (pre-exposureprophylaxis) означає “передекспозиційна профілактика”, тобто механізм доконтактної профілактики ВІЛ різними препаратами. За її словами, саме вільний доступ до таких препаратів сприяє зниженню рівня захворюваності на ВІЛ-інфекцію. Також у листі зазначалося: “Програма доконтактної профілактики ВІЛ, в тому числі, інформаційно-освітні кампанії, впроваджуються за кошти державного бюджету та за підтримки міжнародних партнерів”. Відповіді по суті та питання щодо притягнення до відповідальності не було.

Таким чином, Центр громадського здоров’я займається рекламуванням сумнівного препарату PrEP та пропагандою ризикованих одностатевих сексуальних стосунків у тому числі серед неповнолітніх. При цьому Директорат громадського здоров’я МОЗу стає спільником сумнівної діяльності та ініціатив ЦГЗ, а також підтверджує, що це фінансується за кошт платників податків та міжнародними організаціями.

Нагадаємо, що згідно з Конституцією України та визнаними Україною міжнародними правовими документами держава має зобов’язання перед українським народом – в усіх рішеннях і концепціях МОЗ та його структурні підрозділи мають виходити з базового принципу: сприяти укріпленню, збереженню та захисту фізичного і психологічного здоров’я українських громадян та українських сімей, що є основою для подальшого існування суспільства і держави.

Читайте також: Державна установа «Центр громадського здоров’я» пропагує ЛГБТ-рух

Директорат МОЗ підтримує ЛГБТ-пропаганду. Хто відповідальний?

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram