Наслідки війни: 19 тисяч вкрадених та постраждалих українських дітей

Актуально
27.06.2023
Наслідки війни: 19 тисяч вкрадених та постраждалих українських дітей

«Куди повертати дітей, якщо мова йде про Маріуполь?» – таке запитання прозвучало на Саміті 9 червня у Києві. Під час панельної дискусії «Практика розшуку і повернення викрадених українських дітей» обговорювали як повернути дітей на Батьківщину.

Експерти ділились точними даними, які їм відомі щодо теми, думками та стратегіями під час дискусії. Спікери на панельному обговоренні були: Алла Тарасюк, директор департаменту моніторингу додержання прав дитини та сім’ї, молоді і спорту Секретаріату уповноваженого з прав людини; Олексій Федченко, голова фонду Save Ukraine; Сергій Захаров, заступник міського голови Маріуполя з питань діяльності виконавчих органів влади.

Алла Тарасюк почала дискусію з відповіді на питання про кількість постраждалих дітей. Вона сказала, що це 19 501 дитина. «Росія системно порушує права дитини, зокрема, право на життя, право на здоров’я, на освіту, право на не розлучення із сім’єю. Тобто, основні права які декларовані конвенцією ООН про права дитини. На жаль, варто сказати і про те, як росіяни катують, викрадають, вбивають саме дітей, які є найбільш незахищеною верствою населення», – зазначила пані Алла.

Модератор Олексій Погорєлов звернув увагу слухачів, що доля багатьох дітей в Україні опинилась в небезпеці. Зауважив, як з перших днів війни в біді опинились діти на окупованих територіях, до прикладу – Маріуполь.

Сергій Захаров є представником влади у Маріуполі. Він розповів, що відомо про місцевих дітей: «Близько 80 дітей-сиріт було вивезено з нашого міста. Це точно установлена цифра на даний момент. Але лише тоді, коли ми повернемось до рідного Маріуполя ми зможемо дізнатись  в рази більшу цифру». Заступник мера Маріуполя розповів, що діти викрадались абсолютно насильницькими методами. Внаслідок, їх відвозили до країни-окупанта.

«Але куди повертати дітей, якщо мова йде про Маріуполь?», – запитали у Сергія. У відповідь говорить, що кожне окуповане місто і вся Україна прописує стратегію, яка має на меті повернути дітей. Він згодний, що для цього потрібні економічні реформи, спільна праця задля відбудови і покращення комфортних умов життя.

Модератор поставив запитання для наступного фахівця – Олексія Федченка. Що відбувається з нашими дітьми у Росії?

«Ми не можемо до кінця усвідомити ту глибоку травму, яку сьогодні отримують українські діти. Їх залякують, говорять, що нікому не потрібні, що за ними ніхто не повернеться, погрожують інтернатом, – також додав, – Якщо дивитись на статистику дитячого населення України, то у 1991 році – 13.8 млн, а у 2021 році – 7.1 млн населення. Тобто, можна сказати, що діти зараз у дефіциті. Це дійсно велика демографічна криза», – розповів голова фонду Save Ukraine.

На завершення дискусії модератор підвів учасників Саміту до висновку. Зауважив, що наразі перед кожним постає багато питань щодо повернення викрадених дітей, допомоги та звісно, облаштування місця життя в Україні, аби їм було куди повертатись. Саме тому на подібних заходах ми разом будуємо стратегію, план дій та знайомимось з людьми, які можуть діяти разом з нами.

Нагадаємо, що 9 червня відбувся міжнародний Саміт «Україна – Життя. Гідність. Перемога!», який об’єднав різнопрофільних експертів, військових та представників влади. Учасників у залі було близько 400 осіб з різних регіонів України та з-за кордону. У музичній частині взяла участь народна артистка України – Тіна Кароль.

Дивитись трансляцію Саміту «Україна – Життя. Гідність. Перемога!»:

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram