Найбільший Саміт на захист життя і сім’ї за час великої війни відбувся у Києві

Актуально
12.06.2023
Найбільший Саміт на захист життя і сім’ї за час великої війни відбувся у Києві

«Чи буде кому жити на нашій звільненій та відвойованій землі?», – важливе питання, яке обговорювали на міжнародному Саміті «Україна – Життя. Гідність. Перемога!» 9 червня у Києві.

Визначна подія – міжнародний Саміт об’єднав різнопрофільних експертів, військових та представників влади. Учасників у залі було близько 400 осіб з різних регіонів України та з-за кордону. У музичній частині взяла участь неповторна народна артистка України – Тіна Кароль. Вона заспівала дві головні пісні для багатьох українців: гімн України та пісня «Україна – це ти».

Всі фото із Саміту ТУТ.

Насичена програма містила офіційну церемонію відкриття, окремі виступи спікерів, а також три панельні дискусії у яких було по 5 учасників. Оскільки всі дискусії мали визначену тему, участь в них брали лише фахівці та професіонали. А саме, науковці, голови організацій, депутати та міські голови.

Кабінет Міністрів України відзначив важливість Саміту у особі Олега Немчінова, міністра Кабінету Міністрів та голови Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності. Спочатку зачитав вітальне слово від прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.
«У назві Саміту міститься формула за якою сьогодні живе кожна українська родина. Це те, що допомагає нам долати надзвичайні виклики, які постають перед нами через варварську агресію Росії», – зі звернення прем’єр-міністра.
Міністр Кабміну додав: «Маю надію, що ваш захід, який настільки багатогранний і програма його настільки насичена – буде успішним. Також додасть нам сили у боротьбі».

Про мету та завдання Саміту розповіла Валентина Павсюкова, президент міжнародного благодійного фонду «Chalice of Mercy». Вона є ініціатором і спонсором Саміту у Києві. Українка, яка багато років проживає у США, але ніколи не забувала про своє коріння. У 2007 році Валентина заснувала фонд, який з того часу і донині допомагає Україні.

Віталій Кривицький, єпископ Києво-Житомирської дієцезії, говорив привітальне слово до учасників на початку. Він нагадав, що ми всі різні, але об’єднані задля спільного майбутнього України. Саміт «Україна –  Життя. Гідність. Перемога!» є тому свідчення, адже на ньому присутні ті, хто не лише словом, а й ділом захищає, відбудовує та об’єднує нашу країну.

Послання від військових у підтримку Саміту промовив Святослав Кондрат, командир штурмового відділення спецпризначення «Карпатська Січ». Бійці цього відділення завжди брали участь у протидії ЛГБТ-угрупуванню. Відстоювали сімейні цінності у вуличних ходах і протестах за сім’ю. Військові стверджують, що концепція одностатевих партнерств чи одностатевих «шлюбів» має бути визнана такою, що складає загрозу національним інтересам, адже поглиблює демографічну катастрофу і спричиняє значне суспільне протистояння.

Святослав під час виступу сказав: «Ми всі повинні розуміти, що та жертовність українських воїнів в першу чергу робиться для наших дітей та молоді. Ми можемо вам пообіцяти, що не будемо жаліти ні себе, ні тих ворогів – аби здобути сильну та омріяну країну. До всіх присутніх хочу звернутись, поки ми б’ємось на фронті, будь ласка, оберігайте наш тил. Ми маємо зберегти сильну та консервативну Україну».

Геня Самборська, голова Всеукраїнського фонду «За гідність людини» говорила про збереження ненародженого життя. Вона зазначила: «Українська земля просякнута кров’ю ненароджених дітей, і ми є цьому свідки. Діти це найкраще капіталовкладення, це найкращий пенсійний фонд. Щоб захистити державу та її майбутнє, ми повинні спочатку захистити сім’ю. Власне з цією ціллю, ми зібрались на Саміті, щоб голосно заявити про це та визначити план дій».

Міжнародний Саміт «Україна – Життя. Гідність. Перемога!» об’єднав чимало авторитетних іноземних гостей, які також були спікерами наживо або онлайн. Особливими гостями були: Джейсон Джонс – правозахисник, кінопродюсер, президент Освітньої організації з прав людини («H.E.R.O.»); Джошуа Чарльз – спічрайтер Білого дому, автор бестселерів New York Times та історик; Едуардо Верастегі – відомий американський і мексиканський актор, продюсер та правозахисник; Тім Баллард – відомий правозахисник, засновник і президент організації «Operation Underground Railroad».

Ведучим Саміту був Руслан Кухарчук, голова організації «Всі разом!» та аналітичного центру Кабінет експертів. Закликав присутніх офіційно декларувати свою позицію за збереження сімейних цінностей у вигляді надісланого листа на депутатів або органів влади. Також презентував резолюцію та чіткий план дій.

Основні тези резолюції:
–  Розглядати сімейну політику і збільшення народжуваності. Орієнтація на права та інтереси сімей вважати пріоритетом у державній стратегії;

–  Напрацювати комплекс стимулів для возз’єднання сімей. Розшук і повернення викрадених і вилучених українських дітей;

– Надати особливий статус сім’ям військовослужбовців, забезпечити їм сталий соціальний супровід, належну економічну допомогу та морально-психологічну підтримку;

– Удосконалити українське законодавство з метою захисту життя від зачаття до природної смерті. Запровадити механізм збільшення грошових виплат на кожну народжену дитину;

– Унеможливити ухвалення законів, які ставлять за мету деформувати інститут сім’ї і природний порядок;

– Запровадити у середній і вищій школі викладання курсів з підготовки до подружнього сімейного життя і відповідального батьківства;

– Забезпечити державне соціальне замовлення на формування і реалізацію комплексної сімейної стратегії профільним інститутам громадянського суспільства.
Повний зміст резолюції вже оприлюднено. Переходьте за посиланням. 

Також учасники мали час для спілкування, нових знайомств та обговоренню почутого зі сцени. Кожен лишився з приємними враженнями та новими думками й ідеями. На кінець, присутні пройнялись формулою Саміту: українці воюють за життя, гідність і перемогу. А отже, українці воюють за Україну.

Зазначимо, що найближчим часом на ютуб-каналі “Всі разом!” публікуватимуться фрагменти Саміту з відео та розлогими цитатами.

Нагадаємо, що 8 червня відбулась тематична пресконференція в інформаційному агентстві «Укрінформ». Головні теми обговорення – «Розшук і повернення українських дітей. Демографічна прірва. Державна сімейна політика».

Фото: Іван Кузнєцов, Тетяна Синя
Текст: Ксенія Кочева

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram