Політичні і військові керівники привітали українців з Пасхою: що кидається в око

Актуально
06.05.2024
Політичні і військові керівники привітали українців з Пасхою: що кидається в око

Українці відсвяткували головне християнське свято – Пасху, або Воскресіння Христове. Вчергове це свято відзначається в умовах війни. Але водночас вона дає надію на майбутнє для всіх українців. Ми подивилися і прочитали привітання керівництва країни зі святом, і виокремили найбільш вдалі з них. Але також не обійшлося без привітань, в яких сухий формалізм завадив згадати в повній мірі про суть і зміст Пасхи.

Президент України привітав незламний народ з Воскресінням Господнім
Володимир Зеленський цьогоріч у своєму привітанні порівняв 802 дні спротиву проти російської агресії словами з Євангелії від Івана: «А Світло у темряві світить, і темрява не обгорнула його…».

Привітав українців Президент у Софіївському соборі, де зараз проходить виставка ікон на ящиках від боєприпасів. «Саме такий вигляд сьогодні мають наші обереги. Саме так сьогодні ми відчуваємо Бога, який захищає нас руками наших воїнів. Саме так ми бачимо заступництво небесних сил, втілене в Силах безпеки й оборони України. Кожного українця й кожної українки, які віддають себе священній справі – обороні рідної землі від темряви та зла», – сказав Зеленський.

З вірою, яка є у кожного українця, Володимир Олександрович зазначив: «У Бога на плечі – шеврон з українським прапором. Тож із таким союзником життя точно переможе смерть». Президент зауважив, що наша молитва незмінна: за всіх українців, які чекають світанку.

Слід згадати, що у перший рік повномасштабного вторгнення, пасхальне звернення Володимира Зеленського лунало переважно до Бога. У своїй молитві Володимир Зеленський просив Всевишнього захистити захисників України, допомогти тим, хто допомагає іншим, зберегти життя тих, хто рятує життя інших та здолати нестерпний біль тим, хто втратив рідних.

Голови парламенту і уряду
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив, що ми об’єднані у спільній молитві. Він побажав, аби якомога швидше над Україною зійшло мирне сонце. Окремо слід зазначити його бажання, щоб наша країна залишалася такою самою єдиною та незламною! Аби всі українські родини були разом. У привітанні Стефанчука помітно, що він складає надію на Господа. «І сьогодні ми так само об’єднані у спільній молитві. Молитві за наших воїнів, за всіх, хто віддав життя за Україну, за наших близьких і рідних», – каже голова ВР.

Натомість прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму пасхальному привітанні був небагатослівним. Він наголосив, що Свято Воскресіння Господнього наповнює наші серця вірою в перемогу світла над темрявою, а життя над смертю. Водночас у тексті відчувається брак відсилок до суті християнського свята і його духовного змісту.

Військове керівництво складає надію на Господа
Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський у своєму телеграм-каналі привітав військовослужбовців. Він у своєму зверненні побажав їм: «Міцного здоров’я, стійкості, сили та мужності. Нехай Воскреслий Господь, який переміг смерть, дає нам сили для перемоги над ворогом та утверджує нас у боротьбі добра над злом». А всіх співвітчизників закликав у своїх молитвах згадати кожного українського воїна, ветерана, всіх тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України.

Головнокомандувач зазначив, що: «Воскреслий Христос – переможець поруч з українським народом».

Повітряні сили розпочали ранок традиційно: зазначили, що в результаті бойової роботи було знищено 23 ударних БпЛА, але фіналізували своє звернення привітанням з Пасхою. «Із Божим Благословенням – йдемо до перемоги! Ми обов’язково переможемо агресора потужною зброєю, силою українського духу та з Божою поміччю!», – написав Командувач Повітряних Сил Микола Олещук. В свою чергу Сухопутні війська в своєму привітання основний акцент зробили не на суті свята Пасхи, а не історичному контексті: «Вже третій рік Свято Воскресіння Христового Україна відзначає в умовах відбиття широкомасштабної російської агресії». Проте таки згадали, що Пасха нагадує «про неминучість перемоги добра над злом, а світла – над темрявою».

Своєю чергою начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов зазначив, що Воскресіння Господнє – це день, коли весь світ радіє. «У день Воскресіння Господнього світ радіє перемозі життя над смертю, добра над злом. Це утверджує віру, яка надихає, зміцнює та єднає всіх українців. Із нею сьогодні ми долаємо найважчі труднощі, адже агресивна політика росії щодо України залишається незмінною» – каже Буданов.

Служба Безпеки України у своєму зверненні була менш багатослівною: «Нехай світле Воскресіння Христове принесе мир і добробут Україні, а віра у Перемогу буде нашим надійним провідником у боротьбі».

Слід зазначити, що всі політичні і військові лідери країни у своїх привітаннях згадали про суть Пасхи фразою «Христос Воскрес». В цілому посил святкових звернень є доречним та змістовним. Політики уникали штучної секуляризації, що часто можна помітити в промовах політиків інших країн.

Нагадаємо, що нещодавно в американському виданні Christian Post вийшла стаття Руслана Кухарчука, голови руху «Всі разом!». У ній він з прикладами доводить, що саме Україна є оплотом традиційних і християнських цінностей у Європі. Зокрема, згадує красномовний факт: відвідуваність православних храмів на Пасху в Україні є вищою, ніж у Росії (попри різницю у кількості населення в чотири рази).

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram