Христос у пасхальних вітаннях політичних і військових лідерів України

Актуально
25.04.2022
Христос у пасхальних вітаннях політичних і військових лідерів України

Найбільше свято церковного календаря – Великдень, або свято Світлого Христового Воскресіння в цьому році співпало з 60 днем повномасштабної війни російської федерації проти України. Увесь цей час ворог цинічно та підступно намагався заволодіти територіями, знищуючи на своєму шляху українські села та міста. Проте дякуючи героїчному опору українських громадян та Божому захисту, плани агресора не були здійснені. Це підкреслюють у своїх пасхальних зверненнях політичні та військові лідери нашої держави.

Президент України Володимир Зеленський привітав українців з Великоднем із найвеличнішої пам’ятки християнської культури Софії Київської. Президент порівняв героїчну оборону території України, на яку агресивно нападає росія, з боротьбою світла з пітьмою. Він підкреслив, що правда та сам Господь на боці України.

«Я перебуваю у великому місці. Великому Софійському соборі. В соборі, що закладено тисячу років тому, на полі священної битви, де військо Київської Русі-України розгромило печенігів. Сьогодні ми віримо в нову перемогу України. І всі ми впевнені, що нас не знищить жодна орда і жодна нечисть. Ми долаємо темні часи, і у цей світлий день я і більшість із нас не у світлих одежах, але ми боремось за світлу ідею. На світлій стороні. І на нашому боці правда, люди, Господь і вище небесно сяйво», – сказав у привітанні Зеленський.

Верховний Головнокомандувач зазначив, що у цей надзвичайно важкий час усі українці моляться, покладаючи свою надію на Бога.

«Останні два місяці ми молимося всі. І у Воскресіння Христове, що символізує велику перемогу життя над смертю, кожен з нас просить у Господа одного й промовляє до неба однакові слова, слова великої і єдиної молитви «Боже Великий, Єдиний! Нам Україну храни!».

Його звернення лунало переважно до Бога. У своїй молитві Володимир Зеленський просив Всевишнього захистити захисників України, допомогти тим, хто допомагає іншим, зберегти життя тих, хто рятує життя інших та здолати нестерпний біль тим, хто втратив рідних. Він перерахував українських захисників – ЗСУ, нацгвардійців, прикордонників, добровольців, волонтерів та мирних мешканців.

«Збережи всіх українців! Ми ні на кого не нападали, тож дай нам захисту. Ми ніколи не знищували інші народи, тож не дай нікому знищити нас. Ми не захоплювали чужих земель, тож не дай захопити нашу.

Збережи Україну! Її правий і лівий береги в часи, коли нас підло б’ють і по правій, і по лівій щоці. Наприкінці зими до нас прийшла зовсім не весна. В наш дім принесли холод. На світанку нам принесли непроглядну темряву

І у Великдень ми просимо великої благодаті, щоб здійснилась наша велика мрія – це ще один Великий день. День, коли в Україні настане великий мир. А з ним – вічна злагода й процвітання…

Христос воскрес!

Воістину воскрес», – завершив молитву президент.

У кінці звернення Зеленський нагадав, що після темних часів обов’язково прийдуть світлі, бо нині країну обороняють світлі люди України та всього світу. Він закликав усіх громадян берегти себе, своїх близьких та Україну.

Руслан Стефанчук Голова Верховної Ради  України також опублікував великодні привітання і побажав усім Божого захисту. Він акцентував, що Український народ у цей складний час демонструє щиру віру, проникливу надію та безмежну любов:

«Кожен із нас має надію бути почутим Всевишнім. Божого захисту всім нам! Особливо тим, хто на передовій, хто в сховищах, хто далеко від свого дому… Пам’ятайте: де б ми не знаходилися — думками ми всі поруч. Нас об’єднує віра у Батьківщину, Збройні сили, перемогу і розквіт України після війни.

 Нехай Благодатний Вогонь буде в серці кожного українця та оберігає наші долі від опіків. Й осяє кожну душу, кожну домівку, родину, всю Україну та об’єднає Божим миром. Хай на зміну ери байдужості прийде ера милосердя, взаємоповаги та людяності.

 Як світло перемогло темряву, так і добро завжди переможе зло!».

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль привітав українців зі святом Пасхи на своїй сторінці у Telegram. Він зазначив, що віра є джерелом сили українців, які здолаюсь усі виклики завдяки допомозі від Бога.

«Саме віра зараз є джерелом сили українського народу. Нас об’єднує віра у свою державу, віра у Збройні сили, віра в перемогу та віра у післявоєнне відродження й розквіт України. З Божою поміччю та благословенням українці здолають усі виклики. Здоров’я і миру. З Великоднем. Христос Воскрес!», – написав Денис Шмигаль.

Глава уряду наголосив, що українцям потрібно зберегти єдність та незалежну Україну для наступних поколінь. Денис Шмигаль побажав, щоб від сьогодні почався період миру та злагоди в Україні.

Радник Президента Олексій Арестович зізнався у пості в Facebook, що раніше пишався, що був атеїстом, але тепер вірить. Він зазначив, що в сюжеті Великодня водночас поєднуються зрада, підлість, муки, смерть, зречення, крах, а також велика надія і велика радість.

«Інакше неможливо пояснити, чому жалюгідні, розчавлені, перелякані (реальні) люди – апостоли, котрі зламалися після розп’яття настільки, що боялися підійти до могили, починають після Великодня демонструвати чудеса стійкості та мужності, що виходять далеко за межі сміливості камікадзе», – зауважив Арестович.

Разом з тим, радник керівника Офісу Зеленського визнав, що нині багатьом страшно. Адже «смерть – не жарт, а чорна паралізуюча Тінь, величиною з пів світу, що наповзає на душу». При цьому, додав Арестович, у кожного з нас – своя Голгофа. І саме у зіткненні зі смертю, з Голгофою з’ясовується – наскільки кожен із нас є людиною.

«Великдень – це День Перемоги Людини над смертю. День, коли підтверджується, що радість життя сильніша за страх смерті. А це – головна умова існування. Таку перемогу нам потрібно здобувати щодня, але хто не пам’ятає про це, поки все гаразд, згадайте хоча б сьогодні», – заявив Олексій Арестович. І додав, що «загиблі зустрінуть нас на небі. І ми обіймемося з ними, вічно живими, там уже назавжди».

Голова Офісу Президента Андрій Єрмак наголосив, що у цей світлий день ми боремося з темрявою. Єрмак наголосив, що жодна орда не зламає українців. Голова ОП закликав українців молитися та вірити у перемогу та працювати на її наближення.

«Боже Великий, храни Україну. Зміцни волю тих, хто захищає нас від неволі. Збережи наших дітей і їх батьків, дай стійкості тим, хто не дочекався рідних з війни проти росії. Не дай нікому знищити нас. А нашим бабусям і дідусям подаруй можливість побачити перемогу України», – зазначив Андрій Єрмак.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зауважив, що у цей день ми маємо молитися про перемогу світла над темрявою, про перемогу України у війні з російськими загарбниками. Міністр звернувся також до всіх християн світу, які сьогодні святкують Великдень із закликом допомогти Маріуполю:  «У світлу великодню неділю молимося і віримо у перемогу світла над темрявою, а життя — над смертю, у перемогу України над російськими загарбниками. Закликаю усіх християн світу, які сьогодні відзначають цей день, допомогти нашим захисникам і цивільним у Маріуполі молитвою і діями».

Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний у Пасхальній публікації в Telegram наголосив, що світло завжди перемагає темряву, в добро долає зло, тому ми неодмінно переможемо у війні з загарбниками. Залужний нагадав, що в історіях воєн були випадки перемир’я на такі свята як Різдво та Великдень, однак російські загарбники відмовилися від припинення бойових дій. Попри те, потрібно зберігати віру у Бога та в перемогу.

«В історіях війн відомі випадки, коли на великі свята, як Різдво і Пасха, противники припиняли бойові дії. Але цього не варто очікувати від нашого ворога, цинізм, жорстокість і підступність якого вразили весь світ. Тримаймо стрій! З вірою у Бога і Збройні Сили України переможемо», – наголосив Валерій Залужний.

Командувач Сухопутних військ та Операції Об’єднаних Сил генерал-полковник Олександр Сирський наголосив, що уже восьмий рік ми святкуємо Великдень у час війни, коли бачимо багато болі та смертей. Однак нашу віру ворог знищити не зможе. Командувач Сухопутних військ закликав українців молитися за наших військових та вірити у нашу перемогу.

«Єдине, що не може знищити ворог – це нашу віру! Віру в Бога та перемогу! Воскресіння Христове – це свято перемоги добра над злом, перемога світла над темрявою. І ми обов’язково переможемо»,– зазначив Олександр Сирський.

Командувач об’єднаних сил Збройних Сил України Сергій Наєв написав, що завжди Великдень приносив нам радість та віру в завтрашній день. Однак ворог затьмарив його димом і полум’ям війни. Попри те, українців не здолати.

«Сьогодні ми боремося в ім’я миру, добра і справедливості. Впевнений, що неможливо отримати перемогу над тими, у чиїх серцях віра та на чиєму боці правда», – наголосив Наєв.

Начальник Головного управління розвідки міноборони Кирило Буданов у своєму пасхальному привітанні наголосив, що жорстока війна, яка почалася після повномасштабного російського вторгнення змінила усе наше життя, однак ми змогли зберегти свою віру.

«Ми українці! Ми вистоїмо! Ми переможемо! Ми зберегли віру, і нашу головну мету – вибороти свободу і незалежність України. І в цей час для кожного з нас єднання з Богом потрібне як ніколи раніше», – підкреслив Буданов.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов відзначив, що цього року Великдень не такий, як завжди, оскільки нашу країну охопила війна. Та попри те, Бог чує молитви тих, хто вірує. Цю віру утримують наші військові, волонтери, медики та рятувальники. Баканов побажав українцям хороших новин для нашої незламної держави, бо ми зовсім скоро переможемо загарбника.

«Наші спільні зусилля наближають перемогу України. Адже світло завжди перемагає темряву, а життя – смерть. Тож бажаю, щоб цей Великдень приніс лише добрі новини для нашої незламної Батьківщини, яка обов’язково здолає ворога», – зазначив Іван Баканов.

Великодні провітання від українського керівництіва просякнуті сподіваннями, що саме із Божою допомогою Україна неодмінно подолає ворога. Так, ця війна змінила звичайне буденне життя та супроводжується великим болем і незліченними смертями. Проте Пасха, а саме – згадування про смерть та воскресіння Ісуса Христа, символізує величну перемогу життя над смертю. Тому коли перші особи держави у щирій молитві просять у Бога допомоги, а також закликають народ у єдності зветатися до Всевишнього, ворогу нізащо не вдасться знищити українців. Бо ми вже маємо дещо непідвласне злу – незламну віру: віру в Бога, віру в перемогу та віру в наше прекрасне майбутнє.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram