Перший в Україні припис за «підбурювання до дискримінації за ознаками СОГІ» отримав сайт vsirazom.ua. Які причини і що далі?

Актуально
13.03.2024
Перший в Україні припис за «підбурювання до дискримінації за ознаками СОГІ» отримав сайт vsirazom.ua. Які причини і що далі?

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (Нацрада) винесла припис громадській організації Рух «Всі разом!» за публікацію на сайті www.vsirazom.ua статті «Лгбт-рух та педофілія: історичний зв’язок». Підставою для цього стало звернення представника організації «Наш світ» Андрія Кравчука до Нацради, як зазначається у приписі, «з наріканням на публікацію».

22 лютого Нацрада офіційним листом запросила голову руху «Всі разом!» взяти участь в розгляді питання «Про внесення припису суб’єкту в сфері онлайн-медіа». Проте у листі була відсутня будь-яка інформація про суть порушення, яке є предметом такого розгляду. Після клопотання про уточнення суті питання Нацрада написала другий уточнений лист-запрошення для участі у засідання 7 березня.

У четвер, 7 березня, відбулося засідання Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Член державного регулятора Максим Онопрієнко зачитав проєкт Рішення, в якому Нацраді пропонувалося визнати порушення організацією «Всі разом!» вимог пункту 3 частини першої статті 36 Закону України «Про медіа», застосувати захід у вигляді припису та зобов’язати «усунути порушення».

Згадана норма закону вказує: «На території України в медіа та на платформах спільного доступу до відео забороняється поширювати… висловлювання, що підбурюють до дискримінації чи утисків стосовно окремих осіб чи груп осіб за ознакою… сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності».

Голова руху «Всі разом!» Руслан Кухарчук під час засідання Нацради заперечив факт порушення закону. Адже стаття – це жанр аналітичної журналістики, який передбачає судження і узагальнення, а опис достовірних історичних і загально відомих відомостей не може вважатися підбурюванням до дискримінації. Адвокат організації Олександр Храпач додав, що для винесення припису за викладеним фактом відсутні правові підстави. Після цього Нацрада відмовилася заслуховувати повний комплекс аргументів представників організації і проголосувала за заздалегідь підготовлений проєкт рішення про винесення припису.

Нагадаємо, стаття «Лгбт-рух та педофілія: історичний зв’язок» була опублікована на сайті www.vsirazom.ua 11 січня поточного року. Вона містити відомості про те, як перші американські лідери лгбт-угрупувань від самого початку озвучували вимогу щодо унормування практики сексуальних стосунків між дорослими чоловіками і неповнолітніми хлопчиками. На прикладі Девіда Торстеда (David Thorstad) і його організації «Північноамериканська асоціація бойлаверів» (North American Man/Boy Love Association, NAMBLA).

29 січня на сайті www.vsirazom.ua була опублікована ще одна стаття – «Як гомосексуалісти розбещують неповнолітніх: п’ять історій, які шокують». В ній описані конкретні випадки педофілії – міжнародні і українські.

Про ухваленні організацією «Всі разом!» рішення щодо винесеного припису буде повідомлено додатково.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram