Перший пішов: обласна рада Тернопільщини закликала не порушувати права невакцинованих

Актуально
23.11.2021
Перший пішов: обласна рада Тернопільщини закликала не порушувати права невакцинованих
В Україні розпочинається новий марафон місцевих рад, які постають на захист прав громадян і закликають не дискрімінувати їх за медичними ознаками. Так, Тернопільська обласна рада звернулася до керівництва держави із вимогою не допустити порушення прав тих, у кого відсутнє щеплення від коронавірусної інфекції. Депутати ухвалили відповідне Рішення, в якому закликають повернутися в конституційне поле в питанні подолання епідемії COVІD-19.

У листопаді Тернопільська облрада ухвалила Рішення № 361 про звернення до Прем’єр-міністра України, голови Верховної Ради України та керівників обласних рад. Депутати вважають, що рішення про вакцинацію себе та членів своєї сім’ї кожен громадянин України має ухвалювати самостійно, без примусу і санкцій, на підставі отриманої достовірної інформації у довготривалому періоді.

В Рішенні вказується, що законодавство України абсолютно захищає право на вільний вибір будь-яких медичних процедур, у тому числі й вакцинації, від коронавірусних інфекцій. У цьому контексті вказуються стаття 284 Цивільного кодексу України, стаття 43 Основ законодавства України про охорону здоров’я, стаття 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

У тексті документу також згадується Резолюція ПАРЄ №2361 (2021) від 27 січня 2021 року «Вакцини проти COVID-19: етичні, правові та практичні міркування» (п.п. 7.3.1 і 7.3.2), у якій Парламентська асамблея Ради Європи закликає держави «забезпечити, щоб громадяни були поінформовані про те, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не зазнає політичного, соціального чи іншого тиску з метою вакцинації, якщо вони не хочуть цього робити», а також «забезпечити, щоб ніхто не зазнав дискримінації за те, що він не був вакцинований, через можливий ризик для здоров’я або не хоче бути вакцинованим».

У своєму Рішенні депутати ТОДА вимагають від Міністерства охорони здоров’я скасувати наказ від 04 жовтня 2021 року № 2153. “Один з останніх кричущих випадків – Міністерство охорони здоров’я України з порушенням визначеної законом процедури видало наказ від 04 жовтня 2021 року  № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 жовтня 2021 року за № 1306/36928,  яким передбачено обов’язкову вакцинацію від COVID-19 для представників низки професій”, – йдеться у зверненні депутатів Тернопільської обласної ради.

Як зазначає ТОДА, практична реалізація цього Наказу призведе до порушення права на не тільки на добровільність медичного втручання, а й конституційного права на працю працівників закладів освіти, наукових установ та органів виконавчої влади. Також у тексті Рішення зазначено, що запровадження обов’язкової вакцинації для окремих професій та обмежень прав, пов’язаних з відсутністю вакцинації – “є проявом соціального тиску на працівників цих професій, що призводить до зростання суспільної напруги та соціальних протиріч, породжує в суспільстві атмосферу нетерпимості, яка проявляється в погрозах, ненависті та цькуванні опонентів, приниженні гідності, пропаганді сегрегації, закликах до ще більшої дискримінації аж до припинення надання медичної допомоги тим, хто не вакцинувався. І це протистояння в суспільстві зростає, що у час війни є неприпустимо, бо становить загрозу національній безпеці і працює на користь московського агресора”.

Тернопільська ОДА наголошує, що мета побороти вірус не може виправдати негідні засоби, якими вона досягається, бо саме ці засоби можуть становити загрозу суспільним відносинам, правовому порядку і самому існуванню держави. Своїм Рішенням депутати виступають проти побудови гібридної імітації правової держави шляхом легітимізації незаконних рішень органів влади через мовчазну і вимушену згоду громадян, які перебувають під тиском або загрозою санкцій.

Не можна порушувати Конституції та законів України, наступ на права та свободи людини і громадянина лицемірно виправдовувати гаслами загального блага та піклування про здоров’я населення“, – йдеться у Рішенні.

Читайте також:

Медична таємниця і право на працю: як їх захистити

Мінекономіки: притягнення до відповідальності невакцинованих працівників неправомірне

Чи залишатиметься вакцинація в Україні добровільною? Рада голосувала сьогодні закон

 “Рада Європи: вакцинація проти COVID19 не є обов’язковою”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram