Медична таємниця і право на працю: як їх захистити

Експертиза
19.11.2021
Медична таємниця і право на працю: як їх захистити

В Україні почастішали випадки незаконного зазіхання на базові і фундаментальні права і свободи людей. Організація «Всі разом!» серед іншого у своїх статутних завданнях має правозахисне спрямування. Тому, реагуючі на суспільний запит і на запит від учасників руху, ми підготували актуальну довідку.

Наведена інформація носить характер юридичної консультації з метою захисту прав та свобод громадян. Надана інформація не може вважатися закликом до здійснення медичних процедур або закликом до відмови від здійснення медичних процедур.

МЕДИЧНА ТАЄМНИЦЯ ТА ЗАЗІХАННЯ НА НЕЇ

Право на захист персональних даних забезпечується:

– Законом України «Про захист персональних даних»;

– ст. 32 Конституції України;

– ст. 17 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права;

– Конвенцією Ради Європи про захист осіб у зв’язку з автоматичною обробкою персональних даних.

Право на медичну таємницю забезпечується:

– ст. 12 Загальної декларації прав людини: «Ніхто не може зазнавати безпідставного втручання в його особисте та сімейне житті»;

– ст. 8 Конвенції про захист прав і основоположних свобод: «Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права»;

– ст. 391 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я»: «Пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. Забороняється вимагати та надавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування пацієнта»;

– ст. 286 Цивільного Кодексу України: «Право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні».

Перевірка медичних документів: алгоритм дій

1. Спілкування із перевіряючими особами має відбуватися спокійно. Фіксуйте цей процес на телефон (відео, аудіо).

Підстава – ст. 34 Конституції України: «…Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір». Водночас слід попередити, що ведеться така фіксація, інакше це вважатиметься порушенням прав інших і суд може не прийняти це як доказ у справі.

2. Перед тим, як почати вести діалог, вимагайте надати посвідчення кожної особи, хто прийшов із метою перевірки. Зафіксуйте ПІБ, посаду, номер посвідчення або номер жетону поліцейського.

Підстава – ст. 18 Закону України «Про національну поліцію»: поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвищем, посаду, спеціальне звання та пред’явити на вашу вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією.

3. Просіть пред’явити документ, на підставі якого прийшли перевіряючи особи (сфотографуйте або зробіть його копію).

4. Перевірте конкретні повноваження осіб щодо права здійснювати перевірку ваших медичних документів, зокрема сертифікатів про наявність щеплень. Вимагати інформацію медичного характеру поліцейські можуть лише на підставі рішення суду.

5. Повідомте, що відповідно до чинного законодавства, поліцейські, представники місцевої адміністрації та інші особи не мають повноважень отримувати інформацію медичного характеру про людину.

6. Повідомте, що на підставі законодавства України про захист персональних даних, фізична особа має право не надавати інформацію про себе. А роботодавець не має права надавати медичну інформацію про своїх працівників стороннім особам.

7. Повідомте перевіряючим особам, що вони, вимагаючи надати відомості медичного характеру, перевищують свої повноваження.

8. Якщо після відповідної аргументації перевіряючі особи продовжують наполягати на пред’явленні медичних документів (відмовляються покинути приміщення або відмовляються залишити вас у спокої), телефонуєте на:

– Урядову гарячу лінію для підприємців – 0-800-503-045 або за коротким номером 1545;

– гарячу лінію МВС України – 0-800-50-02-02.

Повідомте адресу та просіть зафіксувати заяву і сприяти усуненню правопорушення з боку поліцейських. Надайте їм також інформацію про поліцейського (ПІБ, посада, номер жетону), який здійснює незаконну перевірку.

9. У випадку, якщо перевіряючі особи некоректно себе поводять або продовжують вимагати медичні документи, потрібно викликати слідчо-оперативну групу (СОГ) за телефоном 102.

10. Під час виклику СОГ повідомте диспетчеру, що ви викликаєте слідчо-оперативну групу через необхідність складання заяви про кримінальний злочин (ст. 365 Кримінального кодексу України – перевищення влади або службових повноважень). Вимагайте, щоб група виїхала негайно.

11. Коли приїде СОГ, просіть їх писати заяву з ваших слів. Уважно прочитайте її та підписуйте лише у разі, якщо з ваших слів все зазначено вірно. Якщо ні – письмово зафіксуйте ці неточності в документі. Візьміть номер документу та сфотографуйте його. Дізнайтесь інформацію про внесення заяви до ЄДР (за 24 години). Якщо заява не з’явилась – подавайте скаргу слідчому судді районного суду.

12. У той же день необхідно надіслати поштою заяву до ДБР про злочин щодо перевищення поліцейським своїх повноважень/самоуправства та скаргу до Національної поліції України щодо вчинення поліцейським дисциплінарного проступку, перевищення своїх повноважень/зловживання владою.

Якщо мало місце вимагання хабара, обов’язково вкажіть це.

Якщо щодо Вас складають Протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП («Порушення правил карантину»), доцільно написати «ЗАПЕРЕЧУЮ» без будь-яких інших пояснень, підписати протокол і сфотографувати його.

Якщо Вам намагаються інкримінувати непокору поліції за ст. 185 КУпАП можете написати, що Ви усі законні вимоги виконували, а завідомо незаконні вимоги поліцейського не виконували (ст. 64 Конституції України передбачає, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені).

У разі необхідності рекомендуємо звернутись за професійною допомогою до адвоката.

ПРАВО НА ПРАЦЮ ТА ВІДСТОРОНЕННЯ ВІД РОБОТИ

Право на працю забезпечується:

– ст. 42 Конституції України: «Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом»;

– ст. 43 Конституції: «Кожен має право на працю. … Держава створює умови для повноцінного здійснення громадянами права на працю. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення»;

– ст. 21 Кодексу законів про працю України: «Забороняється… пряме або непряме обмеження прав працівників».

У разі видання Наказу про відсторонення працівника за медичними ознаками (наприклад, через відсутність щеплення), при його підписанні про ознайомлення, працівник має у письмовому вигляді зазначити: «НЕ ЗГОДЕН».

Захистити порушені трудові права особа може у судовому порядку.

Для судового оскарження відсторонення за медичними ознаками працівнику необхідно мати копії наступних документів:

Про працівника:

– ідентифікаційний код;

– адреса реєстрації і фактичного місця проживання;

– номер телефону таe-mail;

– наказ про відсторонення;

– наказ про прийняття на роботу;

– трудовий договір або колективний договір (за наявності);

– посадова інструкція.

Про роботодавця:

– повна назва юридичної особи;

– юридична адреса;

– код ЄДРПОУ;

– контактний телефон та е-mail;

– правила внутрішнього трудового розпорядку.

Якщо керівництво не надає копій документів, ваш адвокат може їх витребувати адвокатським запитом, або ж за запитом суду, про що необхідно додати відповідну заяву/клопотання до суду разом з іншими документами.

У разі необхідності рекомендуємо звернутись за професійною допомогою до адвоката.

ГО “Рух “Всі разом!”

Читайте також: Офіційна позиція руху «Всі разом!» щодо захисту прав людини під час протидії коронавірусним інфекціям

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram