Офіційна позиція руху «Всі разом!» щодо захисту прав людини під час протидії коронавірусним інфекціям

Актуально
01.11.2021
Офіційна позиція руху «Всі разом!» щодо захисту прав людини під час протидії коронавірусним інфекціям

Коронавірусні інфекції (зокрема COVID-19) складають загрозу для здоров’я і життя людини. Рівень цієї загрози та її закономірності продовжують вивчатися, наявні на сьогодні дані не дозволяють робити остаточних висновків. Разом з тим зусилля медичних працівників, різних суспільних інституцій та органів влади для збереження здоров’я і життя громадян в умовах поширення вірусу є необхідними і нами вітаються.

З урахуванням масштабу цього явища і його тривалості, викликає занепокоєння відсутність достатнього обсягу інформації про роботу та успішні результати у напрямку створення препаратів для лікування людей, уражених коронавірусом. Тим часом нинішній науковий консенсус полягає у тому, що одним з методів профілактики поширення коронавірусних інфекцій є вакцинація населення. Тому цей захід теж має підстави для застосування як один з методів протидії поширенню вірусного захворювання.

Водночас звертаємо увагу на те, що важливим і фундаментальним принципом будь-яких лікувальних і профілактичних медичних процедур є добровільність та вільна згода без примусу і санкцій. Парламентська Асамблея Ради Європи у своїй резолюції №2361 (2021) наголошує, що ніхто не має зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації від вірусу SARS-CoV-2. Законодавство України також однозначно та категорично захищає принцип добровільної згоди у процесі щеплення. Вакцинація від коронавірусних інфекцій згідно українського законодавства є добровільною та необов’язковою.

Рішення про вакцинацію себе та членів своєї сім’ї має ухвалювати кожен громадянин України самостійно, без примусу і санкцій, на підставі отриманої достовірної інформації у довготривалому періоді. Бажання людини уникнути ускладнень від інфікування та бажання людини уникнути негативних наслідків від вакцинації є рівноважливими і рівнозначними.

Неприпустима будь-яка дискримінація та обмеження прав і свобод громадян на підставі наявності або відсутності вакцинації. Право на вільне пересування, на працю, на свободу віросповідання, на мирні зібрання, на отримання державних послуг, на реалізацію побутових, економічних або рекреаційних потреб… Всі ці та інші права є фундаментальними і природними, вони захищені Конституцією України та міжнародним правом і не можуть бути скасовані або обмежені.

Вимога до громадян України обов’язково мати так званий COVID-сертифікат для перебування у публічному просторі, для користування публічними послугами, для перетину кордону України є такою, що прямо суперечить Конституції та законам України, а також принципам правової держави і справедливого суспільства.

Висловлюємо застереження проти побудови гібридної імітації правової держави, коли здійснюються спроби легітимізувати незаконні або сумнівні рішення органів влади через мовчазну і вимушену згоду громадян, які перебувають під тиском і загрозою санкцій.

Наголошуємо, що законодавство України потребує вдосконалення в частині запровадження відповідальності для посадових осіб, які обмежують громадян у реалізації своїх фундаментальних і природних прав у тому числі через відсутність або наявність щеплення.

Закликаємо громадян України зберігати спокій, впевнено захищати свої права і поводитися відповідально в умовах підвищеного ризику вірусних захворювань.

Рух «Всі разом!»

1 листопада 2021 рік

Читайте також: Медична таємниця і право на працю: як їх захистити

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram