Рада Європи: вакцинація проти COVID19 не є обов’язковою

Актуально
02.02.2021
Рада Європи: вакцинація проти COVID19 не є обов’язковою

У Парламентській асамблеї Ради Європи заявляють о необхідності проінформувати громадян про те, що вакцинування не буде проводитися примусово. Про це йдеться в прийнятій 27 січня резолюції ПАРЄ «Вакцини проти COVID-19: етичні, правові та практичні питання».

Асамблея закликає  уряди всіх держав-членів Європейського Союзу забезпечити щеплення належним чином всім охочим. В Резолюції наголошується, що держави мають проінформувати громадян про те, що вакцинація НЕ є обов’язковою і що ніхто не здійснює політичного, соціального чи іншого тиску, щоб зробити собі щеплення, якщо вони не хочуть робити це самостійно. Також ПАРЄ зазначає про необхідність  забезпечення необхідними заходами, щоб ніхто не зазнав дискримінації, якщо він не був вакцинований. Про це йдеться у наступних пунктах Резолюції:

«7.3.1  забезпечити, щоб громадяни були поінформовані про те, що вакцинація НЕ є обов’язковою і що ніхто не здійснює політичного, соціального чи іншого тиску, щоб зробити собі щеплення, якщо вони не хочуть робити це самостійно;

7.3.2  забезпечити, щоб ніхто не зазнав дискримінації за те, що він не був вакцинований через можливі ризики для здоров’я або не бажає бути вакцинованим».

Також в Резолюції зазначається про негативний вплив на зусилля в боротьбі з епідемією COVID-19, якщо країни зосередяться на забезпеченні лише власних потреб в вакцинах. Асамблея закликала національні парламенти, як ключові демократичні інститути, посилювати свою роль в законодавчому забезпеченні боротьби з пандемією, включаючи створення, доставку і розподіл вакцин.

«Доступ до COVID-вакцинам повинен бути забезпечений для населення, незалежно від статі, раси, соціально-економічного статусу, платоспроможності, місця знаходження та інших факторів, що обумовлюють нерівність серед людей», – відзначили в ПАРЄ.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram