Офіційний Стамбул вийшов зі… Стамбульської конвенції

Актуально
22.03.2021
Офіційний Стамбул вийшов зі… Стамбульської конвенції

Туреччина оголосила про вихід із Конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству проти жінок та домашньому насильству (Стамбульської конвенції). Відповідний указ президента країни Таїпа Реджепа Ердогана опублікований в офіційній урядовій газеті.

Туреччина – перша країна, що підписала Стамбульську конвенцію у 2011 році, яка набрала чинності 1 серпня 2014 року. Тепер країна першою вийшла з пакту через наявність у ньому спірних моментів.

У правлячій «Партії справедливості та розвитку» прокоментували, що такий крок обумовлений тим, що деякі положення Конвенції не відповідає основоположним цінностям країни. Представники партії, яку очолює Ердоган і раніше наголошували на необхідності перегляду документа. Наприклад, заступник голови правлячої  Партії справедливості Нуман Куртулмуш заявив, що рішення про підписання Стамбульської конвенції було помилковим. На його думку, пакт заохочує розлучення і підриває традиційну сімʼю, що «суперечить консервативним цінностям» Туреччини.

«У цій конвенції є два питання, які ми не схвалюємо. Перше – гендерне питання, а друге – питання сексуальної орієнтації. Є й інші суперечливі питання, але ці два поняття є дуже сумнівними та грають на руку ЛГБТ», – прокоментував Нуман Куртулмуш.

Керівні органи Туреччини, які у своїй більшості є консерваторами кажуть, Стамбульська Конвенція заохочує до насильства, підриваючи сімейні структури. Турецькі чиновники наголошують, що країна має потужне внутрішнє законодавство, яке забезпечує жінок від насильства.

Так, Міністр у справах сім’ї, праці та соцполітики Туреччини Зехра Зумрут Сельчук підкреслює, що права жінок у повній мірі гарантуються Конституцією та внутрішнім законодавством. Міністр заявила, що Туреччина продовжує рішучу боротьбу з насильством за принципом “нульової толерантності”. Також віцепрезидент Туреччини Фуат Октай запевнив, що країна надалі продовжить боротьбу по захисту прав жінок. Директор з комунікацій Фареттин Алтун прокоментував намір продовження боротьби за те, щоб жінки брали активну участь у соціальному, економічному, політичному та культурному житті.

Проте такий крок Туреччини стривожив країни ЄС, який планує обговорити подальші відносини із Анкарою під час саміту на поточному тижні.

Читайте також: Польща розпочала процес денонсації Стамбульської конвенції

Нагадаємо, повна назва Стамбульської конвенції — Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Цей скандальний міжнародний документ відмовилися ратифікувати багато країн Євросоюзу, а також Велика Британія. Конвенція містить багато суперечливих норм, у тому числі впроваджує дефініцію гендеру як соціального конструкту, просуваючи це у законодавство у освітню галузь кожної країни. Крім цього, Стамбульська конвенція ігнорує основні чинники насилля: алкоголізм, руйнування сімейних уз, сексуалізація образу жінки. Також вона підриває основи демократії через втручання у суверенне право батьків виховувати своїх дітей, через порушення принципу субсидіарності. Документ сприяє сексуалізації дітей та покликаний «викорінювати стереотипні гендерні ролі».

Рух «Всі разом!» підготував аналіз цього документу, який вміщується на 60 сторінках і насправді не кожен українець його читав. А тому не кожен розуміє приховані загрози. Повну юридичну експертизу Стамбульської конвенції читайте у статті доктора юридичних наук Марини Медведєвої. З приводу загроз Стамбульської конвенції висловився і Роман Лаба — директор всеукраїнського бюро у справах душпастирства родин при Конференції римо-католицьких єпископів в Україні, доктор біблійного богослов’я.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram