Невакцинованих у Києві хочуть позбавити базових прав. Що про це кажуть лікар, юрист та фармацевт

Актуально
07.10.2021
Невакцинованих у Києві хочуть позбавити базових прав. Що про це кажуть лікар, юрист та фармацевт

У київській мерії розглядають різні варіанти карантинних обмежень, спираючись на досвід інших країн. Зокрема, однією з найбільш ймовірних ідей є введення паспортів вакцинації, за якими пропускатимуть у громадський транспорт, кафе-ресторани та на масові заходи. Про це розповів Віталій Кличко. Інформаційний портал «Всі разом!» звернувся до резидентів Кабінету експертів – лікаря, доктора фармацевтичних наук та юриста за коментарями.

В інтерв’ю виданню РБК-Україна мер Києва Віталій Кличко сказав: “Наприклад, коли тільки при наявності QR-коду про вакцинацію людина зможе бути присутньою на масових заходах, ходити в кафе і ресторани, в місця, де є ймовірність близького контакту з великою кількістю людей і поширення інфекції. Ми розглядаємо такі варіанти обмежень”. І додав, що це стосуватиметься і проїзду в громадському транспорті. А дотримання цих правил контролюватиме поліція з Муніципальною вартою та працівники комунальних підприємств.

Наскільки такі ідеї можуть бути оправданими та дієвими, коментують резиденти Кабінету експертів.

Павло Сільковський, лікар-анестезіолог, резидент Кабінету експертів:

«Вже майже 2 роки ми чуємо фразу, яка в‘їлася у наш розум: маски і соціальна дистанція! Весь цей час науковці всього світу доводять, що цього достатньо для захисту від інфікування. Нещодавно до цього переліку щодо захисту  спробували додати ще один – вакцинацію. Але одразу слідом дослідження, які доводять, що вакциновані також хворіють і так само можуть бути переносниками інфекції. Тому преференції вакцинованим – це політика, а не медицина. Безкоштовна вакцинація і дуже дорогі тести – це політика, а не медицина. Політика, яка майже не впливає на поширення інфекції, але значно впливає на розкол і посилення ворожих настроїв у суспільстві».

Сергій Убогов, доктор фармацевтичних наук, професор, резидент Кабінету експертів:

«Давайте подивимося на такі обмеження суто з медичної точки зору. Так, в США є дослідження, результати яких свідчать про те, що вакциновані від COVID-19, можуть не носити маски в громадських місцях, оскільки перестають бути переносниками коронавірусу. Однак, ці дослідження стосувалися лише вакцин Pfizer та Moderna. В нашій країні та світі є багато людей, які вакциновані іншими типами вакцин. Окрім того, є ситуації, коли на фоні деяких захворювань чи прийому певних ліків, в людини знижується імунітет і вона стає більш вразливою для інфекцій, в тому числі COVID-19. Не можна не враховувати і той факт, що не всі громадяни проявляють належну свідомість і добросовісність – хтось принципово не вакцинується і не носить маску, а хтось незаконно за гроші придбав сертифікат про вакцинацію. Плюс, не забуваймо про дітей, які не підлягають вакцинації, але можуть хворіти безсимптомно і бути переносниками коронавірусу.

Тому рекомендація щодо того, що наявність вакцинації, підтвердженої Green Pass – сертифікатом з QR-кодом, може бути альтернативою носінню захисних масок, наразі (в період пандемії та відсутності достатніх даних досліджень) є недостатньо обґрунтованою».

Елеонора Дібрівна, юрист, GR руху «Всі разом!», резидент Кабінету експертів:

«Зазначені ідеї обмежень для невакцинованих осіб у випадку їх реалізації означають можливість порушення основоположних прав людини, гарантованих Конституцією. Висловлені попередження також мають ознаки дискримінації за ознакою відсутності щеплення, фактично – за ознакою ненадання згоди на певне медичне втручання в організм людини.

Чинне законодавство України регламентує право на свободу вибору в галузі охорони здоров’я. Так, згідно із Конституцією України, Законом України “Основи законодавства України про охорону здоров’я” та Цивільним кодексом України пацієнти мають право надати згоду на медичне втручання, а також мають право відмовитися від певних медичних маніпуляцій. І ті, хто не надав згоду на вакцинацію, жодним чином не можуть бути обмежені в своїх правах чи свободах – іншими словами дискриміновані. Наголошуємо, що статтею 6 Закону України «Про засади запобіганню дискримінації в Україні» забороняються будь-які форми дискримінації з боку державних органів та органів місцевого самоуправління.

В цьому контексті слід пам’ятати, що кожний громадянин України має право: на медичну таємницю (наприклад, вимога показати документ/QR-код, що підтверджує щеплення, є незаконним); на життя та на повагу до гідності при наданні медичної допомоги; на захист від будь яких незаконних форм дискримінації, пов’язаних зі станом здоров’я; право на індивідуальний підхід до лікування. Крім того, відповідно до статті 28 Конституції жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам.

Тобто будь-яке медичне втручання, в тому числі щеплення від COVID-19, має бути виключно добровільним і жодних обмежень або покарань за відсутність вакцинації не має існувати взагалі. Це твердження підкріплює Конституційний суд України Рішенням № 10-р/2020 від 28 серпня, в якому зазначено, що: «згідно зі статтею 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України».

Таким чином, відповідно до Конституції України, загальновизнаних принципів і норм права всі особи незалежно від ознак наявності або відсутності вакцинації мають рівні права і свободи, а також рівні можливості для їх реалізації».

Конституційний Суд України: уряд не має права обмежувати права людей через карантин
Чи залишатиметься вакцинація в Україні добровільною? Рада голосувала сьогодні закон
Рада Європи: вакцинація проти COVID19 не є обов’язковою
Керівництво Pfizer не хоче вакцинуватися власним препаратом проти COVID-19

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram