МОЗ наполягає на статі “Невідомо”. Рух “Всі разом!” вимагає визначити вичерпний перелік таких випадків

Актуально
24.03.2021
МОЗ наполягає на статі “Невідомо”. Рух “Всі разом!” вимагає визначити вичерпний перелік таких випадків

Міністерство охорони здоров’я використовує три варіанти визначення статі. Ч/Ж/Невідомо» — тепер такі скорочення пропонуються в медичних формулярах.

Рух «Всі разом!» направив запит до Максима Степанова Міністра охорони здоров’я України із проханням розтлумачити, що означає стать «Невідомо», яка міститься у Направленні до лабораторного тестування матеріалу від особи, яка відповідає визначенню випадку «COVID-19», що є Додатком 4 до Стандарту медичної допомоги. Відповідь надіслав заступник в.о. генерального директора Державної установи “Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України” Олена Нестерова. У листі Центр зазначив, що категорія “Невідомо” використовується у тих випадках, коли встановити стать померлої особи неможливо.

«Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19) в рядку, де зазначається стать, категорію “Невідомо” включено для тих випадків, коли біологічний матеріал відібрано від людей, стать яких не вдалося визначити», – йдеться у листі.

У свою чергу, Рух «Всі разом!» надіслав запит у Міністерство охорони здоров’я із вимогою вказати, які нормативно-правові акти містять вичерпний перелік випадків, коли стать особи можна зазначити категорією «Невідомо». У запиті Рух також зазначив, що такий перелік має бути виключним та чітко регламентованим.

Очікуємо на відповідь від Міністра Максима Степанова.

Нагадаємо, що спроби запровадити невідому третю стать у Міністерстві охорони здоров’я здійснювались неодноразово. У 2017 році на громадське обговорення виносився проект «Декларації про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги», в якій містилися три варіанти «Ч/Ж/Н». Тоді заступник міністра МОЗ Павло Ковтонюк повідомив Руху, що під тиском громадскості невідома третя стать вилучена із документів МОЗ. Нині у документах, запропонованих Міністерством охорони здоров’я, містяться всі три варіанти визначення статі.

Читайте також: МОЗ України винайшов нову стать – “Невідома”. Чекаємо на роз’яснення!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram