Міністр освіти Польщі: ми гарантуємо свободу консерваторам в університетах

Актуально
28.04.2021
Міністр освіти Польщі: ми гарантуємо свободу консерваторам в університетах

Міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек заявив, що починає боротьбу за права викладачів і вчених, які мають консервативні погляди.  Йдеться про «пакет свободи слова для консерваторів», який вже запропоновано Польському Уряду. Чарнек повідомив, що йому постійно докладають про ситуацію в польських університетах і про те, що там частішають репресії проти людей з консервативними поглядами. Він додав, що ті з викладачів, хто виступає проти абортів, ЛГБТ-цінностей та гендерної ідеології постійно піддаються цькуванню з боку колег-прибічників ліберального порядку денного.

«В останні роки з Заходу до Польщі прийшов тренд затикати роти всім, хто не згоден з ліберальним поглядом на світ, – цитує Чарнека видання wnp.pl. – Один з ректорів одного з найважливіших університетів в Польщі недавно сказала мені, що кількість крайніх лівих і комуністів становить приблизно 15% від кількості всіх кадрів. Кількість консерваторів всього 6%. Середина знаходиться між двома, але консерватори і центр заляканий, тому що вони бояться говорити нормальні речі. Ми повинні надати волю консерваторам в університетах».

В цьому пакеті будуть закріплені права і свободи для вільного вираження поглядів і переконань, яким передбачено також звільнення від дисциплінарної відповідальності за незгоду із ліберальними поглядами. «Пакет свободи вже обробляється Радою міністрів і я сподіваюся, що він буде прийнятий в цьому місяці і надійде в Сейм», – сказав Міністр. Міністр виразив сподівання, що якщо «пакет свободи» буде прийнятий у квітні, з осені консерватори не будуть нести дисциплінарну відповідальність за висловлення своїх ідеологічних переконань. Він нагадав, що врешті, свобода слова гарантована Конституцією.

Пшемислав Чарнек також наголосив, що поняття шлюбу, який складається з жінки і чоловіка, і що батько – це батько, а мати –це мати, – ті переконання, які необхідно  проголошувати в університетах і не нести за це відповідальність. Міністр має сподівання, що «пакет свободи» дійсно забезпечить свободу слова в Польщі.

Читайте також: У Польщі чинять вандалізм в ім’я Стамбульської конвенції

Стамбульська конвенція несе небезпеку для держави та сім прихованих фактів про цей документ.

Стамбул вийшов із Стамбульської конвенції. 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram