Колишнього Міністра МВС Фінляндії хочуть посадити за «дискримінацію ЛГБТ». Історія Пяйві Рясенен та уроки для України

Актуально
02.12.2021
Колишнього Міністра МВС Фінляндії хочуть посадити за «дискримінацію ЛГБТ». Історія Пяйві Рясенен та уроки для України

Пяйві Рясенен – відомий політик у Фінляндії, лідер Християнсько-демократичної партії (2004-2015). Сукупно протягом 15 років є депутатом парламенту Фінляндії (у тому числі зараз), міністр внутрішніх справ Фінляндії (2011—2015); доктор медицини та мати п’ятьох дітей. Вона є християнкою та членом Євангелічно-лютеранської церкви Фінляндії (ELCF – історичні протестанти), пастором якої є її чоловік. ELCF називається «національною церквою» і відіграє важливу роль у сфері державного розвитку.

Пяйві відома тим, що багато років займається переважно питаннями сім’ї та жінок у суспільстві, при цьому займає консервативну позицію. Пані Рясянен послідовно виступає проти будь-яких абортів, дошлюбного співжиття та фемінізму. Вона неодноразово висловлювала думку, що Біблія повинна мати більшу вагу, ніж законодавство країни, і що біженцям-християнам необхідно надавати перевагу перед мусульманами.

Кримінальне провадження за цитування Біблії

У 2019 році розпочато поліцейське розслідування проти Пяйві Рясенен і триває донині. Підставою для цього стала публікація у соціальних мережах повідомлення з критикою позиції лютеранської церкви щодо підтримки та фінансування ЛГБТ-прайду. У повідомленнях у Twitter та Facebook від 17 червня 2019 року, Пяйві Рясенен процитувала біблійний текст (Римлян 1:24-27). Вона опублікувала фотографію відповідної сторінки Біблії та поставила питання: «Чи може Біблія як доктринальна основа церкви бути сумісною з піднесенням сорому та гріха як предмета гордості?». Також вона відмітила хештег «pride2019». Це стало підставою для кримінального провадження.

Пяйві Рясенен звинувачують і прагнуть покарати на основі статті Кримінального кодексу Фінляндії, де зазначено наступне: «Людина, яка поширює або робить доступною для громадськості інформацію, висловлювання своєї думки або інше повідомлення, яке містить погрози певній групі, наклеп або образу на основі її раси, кольору шкіри, статусу народження, національного чи етнічного походження, релігії чи переконань, сексуальної орієнтації чи інвалідності, караються штрафом або до позбавленням волі на строк не більше двох років».

Судовий процес проти Рясянен має розпочатися 24 січня 2022 року в Окружному суді Гельсінкі. Її захистом займається правозахисна організація «ADF International». Обвинуваченням у справі займається головний прокурор Фінляндії – Райя Тойвіайнен, яка вирішила порушити одразу три кримінальні справи проти Рясянен. Пайві звинувачують у «розпалюванні ненависті проти певної частини населення»:

– по-перше, за її твіти, які нібито ображають почуття секс-меншин;

– по-друге, за висловлені релігійні переконання в ефірі Державної телерадіокомпанії Фінляндії у 2019 році, коли вона заявила, що гомосексуалізм суперечить задуму Бога про людину;

– і, по-третє, через те, що у своїй брошурі 2004 року «Бог створив чоловіка і жінку» назвала одностатеві стосунки «сексуальною аномалією». Стаття була оприлюднена релігійним фондом Luther-Säätiö.

На думку генерального прокурора, це є підставами підозрювати Рясянен у розпалюванні ненависті до деяких груп населення, оскільки стаття містила коментарі про гомосексуалістів.

«Ми повинні мати сміливість назвати гомосексуальні стосунки гріховними»

Під час інтерв’ю інформаційній агенції Evangelical Focus Пайві зазначила, що пост у соцмережах був реакцією на офіційне повідомлення Євангелічно-лютеранської церкви Фінляндії, членом якої вона є, щодо підтримки та фінансування ЛГБТ-прайду 2019. Пайві була шокована таким вчинком церкви і повідомила, що не ставила за мету образити сексуальні меншини, а критикувала виключно керівництво церкви. Рясенен нагадала, що у церковному законі ELCF зазначається, що «уся доктрина має бути досліджена та оцінена відповідно до Святого Слова Бога». А тому, наголошує вона, церква не може підтримувати вид стосунків, які Біблія називає гріховним та ганебним.

«Я вірю, що кожна людина має право чути всю правду Божого Слова – як Євангелія, так і Старого Заповіту. Тільки люди, які визнають свої гріхи, визнають, що їм потрібен Ісус, отримають умилостивлення за свої гріхи. Тому ми повинні мати сміливість назвати гомосексуальні стосунки гріховними», – зазначила Пайві Рясенен.

Слід зазначити, що політик за релігійні переконання неодноразово підвергалася переслідуванням як з боку державного обвинувачення, так і з боку представників окремих угрупувань. Наприклад, після її виступу у липні 2013 року на релігійному заході Kansanpäivät, де розмірковувала про роль Біблії у житті християнина і про те, як Слово Боже співвідноситься із законом. У промові вона зазначила, що у деяких ситуаціях Біблія має більшу вагу, ніж законодавство. У зв’язку з цим ідеологічні опоненти здійснили акт вандалізму на будинок міністра. Тоді ж була відкрита кримінальна справа проти пані Ряснен.

Нагадаємо, що у Фінляндії «одностатеві шлюби» були легалізовані у 2017 році. Тобто вже після того, як політик пішла з посади Міністра внутрішніх справ.

Свобода слова та міжнародна підтримка

Після початку кримінального переслідування пані Рясенен, на її підтримку стали висловлюватися громадські об’єднання та створюватися некомерційні громадські організації. Міжнародна некомерційна організація Citizengo направила до прокуратури Гельсінкі петицію на захист Рясенен, яку підписали понад 200 000 людей у ​​всьому світі. Крім того, на ім’я головного прокурора прийшли сотні листів підтримки англійською, угорською, голландською, іспанською, італійською, німецькою, польською, португальською, російською, словацькою, фінською та французькою мовами. Основний посил листів і петицій такий: «Не садіть Пяйві Рясянен у в’язницю за висловлювання її християнських переконань!»

За словами головного прокурора Р. Тойвіайнен, такий потік повідомлень є «винятковим випадком» за всю її кар’єру та «навіть тривожним».

Так, Фінський Євангельський Альянс (SEA) пише у її підтримку : «Питання стосується ступеня релігійної свободи. Це – завдання держави та судової системи підтримувати найповніше здійснення свободи слова, думки та релігії». Вони додають: «Етична позиція щодо сексуальних стосунків, яку висловила Рясенен  публічно, є переважаючою позицією християнських церков у всьому світі. Якщо представлення цієї позиції та підхід до тлумачення Біблії щодо вищезгаданої позиції мають розглядатися як злочин, то це чинило б сильне обмеження на релігійну свободу. Тоді церкви були б позбавлені можливості вільно викладати свою доктрину, і поширення Біблії також могло бути заборонено. Це було б грубим порушенням як основних, і людських прав».

У її підтримку висловились і впливові представники фінських ЗМІ, які захищають громадянські права вільно висловлювати свої позиції. Наприклад, Тапані Руоканен, відомий журналіст, написав у Твіттері: «Я захищаю свободу слова та релігії, навіть якщо я не погоджуюся зі спікером. Цитування Біблії відноситься як до релігійної свободи, так і свободи слова. Звинувачення проти Пяйві Рясенен повертають судову систему у середньовічні часи. Нецивілізована, ганебна і безглузда некомпетентність».

Пайві Рясенен впевнена, що Основний закон Фінляндії, який гарантує свободу віросповідання та свободу слова, на її боці. «Зі спокійним серцем чекаю судового розгляду і впевнена, що Фінляндія поважатиме свободу слова та віросповідання, закріплену в Конституції країни та міжнародних конвенціях. Не відмовлюся від своїх переконань, заснованих на Біблії, і, якщо треба, готова захищати право на свободу самовираження та релігії у всіх судах. Не можу погодитися з тим, що висловлювання релігійних переконань може призвести до ув’язнення. Захищатиму законне право сповідувати свою віру, щоб ніхто інший не був позбавлений права на свободу слова та віросповідання», – коментує Рясенен. Пайві додала, що якщо ранні християни не зрікалися віри, коли їх кидали левам, то вона тим більше не зречеться.

У якості висновку зазначимо, що тенденції до обмеження свободи слова та дискримінаційні дії за релігійними ознаками посилюються у Європі. Подібні випадки частішають та набирають обертів. І Україна не виключення. У Верховній Раді також намагаються реалізувати концепцію заборони критикувати ідеології та дії ЛГБТ-угрупування. Останній приклад – законопроект 5488 щодо боротьби з проявами дискримінації, який передбачає покарання за правопорушення з мотивів нетерпимості із ознаками «сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності» (СОГІ). До того з’являлися схожі законопроекти: 3316 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо протидії злочинам на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності)»; 0931 щодо протидії дискримінації загрожує основоположним правам людини.

Саме тому рух «Всі разом!» подав судовий позов проти Кабінету міністрів з вимогою відкликати законопроект 5488 як такий, який складає загрозу свободі слова, свободі віросповідання і свободі мирних зібрань. Випадок з Пайві Рясенен яскраво демонструє, до яких катастрофічних наслідків призводять пропоновані зміни да законодавства, коли починають переслідувати громадян за їхні переконання і висловлювання.

Рух «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram