Історичне рішення Верховного Суду США: аборт більше не є конституційним правом людини

Актуально
08.07.2022
Історичне рішення Верховного Суду США: аборт більше не є конституційним правом людини

Верховний суд США скасував рішення, яке надавало право на штучне переривання вагітності впродовж півстоліття. Після набрання ним чинності, американські штати зможуть самостійно вирішувати, дозволяти цю процедуру на своїй території чи ні.

Судді Верховного суду Сполучених штатів Америки 24 червня ухвалили одне з найпотужніших історичних рішень, що захищає право на життя. Мова йде про скасування рішення Верховного суду від 1973 року у справі, відомій як “Роу проти Уейда”, яке легалізувало аборти по всій країні. А також – про скасування окремої справи під назвою “Planned Parenthood проти Кейсі”. Про це повідомляє Washington Post. 

П’ять з дев’яти членів Суду проголосували за їх відміну. Автором тексту судового рішення, що складається з 98 сторінок, став суддя Самуель Аліто.

До судді Аліто приєдналися інші судді-консерватори: Кларенс Томас, Ніл Горсач, Бретт Кавано та Емі Коні Баррет. Останні три судді були призначені колишнім президентом США Дональдом Трампом. 

Politico опублікувало проект документу на своєму сайті, який, за словами видання, є «повною і непохитною відмовою від рішення 1973 року», що довгий час було гарантією права на переривання вагітності. 

У рішенні зазначається, що право на штучне переривання вагітності не закріплюється Конституцією, адже жодна людина не може бути позбавлена права на життя.

Конституція не містить згадок про аборт, і жодне таке право не захищено жодним конституційним положенням, включаючи належний процес 14-ї поправки“, – написав суддя консервативних поглядів Семюель Аліто у документі, що представляє думку більшості суддів суду. 

Нагадаємо, що згадувана 14 поправка стверджує, що держава не може «позбавити жодну людину життя, свободи чи власності без належної судової процедури». Зазначимо, що на це положення Верховний суд посилався протягом останніх десятиліть, щоб підтвердити права, що прямо не зазначені в Конституції. Наприклад, право на одностатеві шлюби. При цьому у документі Верховного суду стверджується, що «будь-яке таке право має бути глибоко вкорінене в історії та традиції цієї нації».

У тексті рішення суддя Аліто зазначив, що справи “Роу проти Уейда” та “Planned Parenthood проти Кейсі” були помилковими та мали слабку аргументацією. І за п’ятдесят років стало очевидно, що вони значно поглибили суспільні розбіжності. Тому повинні бути скасовані.

Роу був надзвичайно неправий із самого початку. Його аргументація була надзвичайно слабкою, і це рішення мало руйнівні наслідки. Роу та Кейсі не привели до національного врегулювання проблеми абортів, а розпалили дискусію та поглибили розбіжності”, – написав суддя.

Також консервативні судді наполягають, що за Конституцією США суспільно-важливі питання мають вирішувати громадяни та обрані ними представники. Адже, як зазначив суддя Аліто, повноваження щодо регулювання абортів покладено на політичні гілки влади, а не на суди. 

 Аборт – це глибоке моральне питання. Конституція не забороняє громадянам кожного штату регулювати чи забороняти аборти. Роу і Кейсі присвоїли собі цю владу. Тепер ми скасовуємо ці рішення та повертаємо ці повноваження народу”, – йдеться у висновку рішення.

Після такого рішення найвищої судової інстанції у Сполучених Штатах очікують, що результатом стануть ухвалення відповідних поправок до законодавства у приблизно п’ятдесяти  штатах. Заборона штучного переривання вагітності у першу чергу відбудеться в консервативно налаштованих штатах Півдня та Середнього Заходу США.

У американській пресі повідомляють, що у перші хвилини після ухвалення зазначеного рішення, підписання закону про заборону абортів відбулося у деяких американських штатах. Як наприклад, кореспонденти CNBC зазначають, що генпрокурор штату Міссурі підписав відповідний закон майже одразу. А також – Кентуккі, Луїзіана та Південна Дакота. Найближчими днями планують підписати Оклахома, Арканзас, Айдахо, Теннессі, Техас, Міссісіпі, Північна Дакота, Юта та Вайомінг.

Ці закони роблять виняток для випадків, коли життю матері загрожує небезпека“, – пише видання.

Слід зауважити, що тема дозволу чи заборони абортів є однією з найбільш суперечливих проблем в Америці. Разом із тим, численні опитування показують, що більшість американців підтримують рішення Верховного суду. Адже воно захищає життя. 

Ніхто не повинен мати можливості позбавити життя безневинної дитини в утробі матері“, – заявляють громадяни США перед судом. 

Одна з учасниць руху pro-life прокоментувала, що після ухвалення такого рішення має надію про завершення найбільшої трагедії сучасного покоління: Аборти – найбільша трагедія нашого покоління, і через 50 років ми з соромом будемо дивитися на ті 50 років, які ми провели після справи Роу проти Уейда“.

Безсумнівно, ліберальні течії й в подальшому будуть намагатися продовжувати вимагати антилюдську практику абортів. Але це сміливе рішення Верховного суду США є великою перемогою життя та здорового глузду.

Читайте також:

У Техасі (США) заборонили аборти після шостого тижня. Результат миттєвий: -60%

Провідні українські пролайф-експерти: аборт – це переривання життя живої душі

Дмитро Корчинський: чому у нас війна і чого нас вчить Господь

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram