У Техасі (США) заборонили аборти після шостого тижня. Результат миттєвий: -60%

Актуально
15.02.2022
У Техасі (США) заборонили аборти після шостого тижня. Результат миттєвий: -60%

У травні 2021 року в американському штаті Техас був ухвалений закон, який забороняє усі види абортів після шести тижнів вагітності. Новий закон Техасу є одним із найсуворіших протиабортних законів у Сполучених Штатах Америки.

Закон про заборону такої категорії абортів підписав губернатор-республіканець Грег Ебботт. Відповідно до закону, якщо було виявлено серцебиття у дитини після шести тижнів вагітності, лікарям і медичним закладам заборонено переривати вагітність. Єдиний передбачений виняток – аборти за медичною рекомендацією, що вимагає письмового підтвердження лікаря.

Також закон дозволяє усім фізичним особам подавати до суду на виконувачів аборту та будь-кого іншого, хто допомагає жінці його зробити. Включно із тими, хто підвозить жінку до клініки або надає фінансову допомогу для отримання такої послуги. Позивачам у таких справах не потрібно доказувати зв’язок із відповідачами по цій категорії справ. Тобто якщо фізична особа має інформацію про факт здійснення аборту і з нею звертається до суду, закон дає їм право на відшкодування збитків у розмірі не менше 10 000 доларів США плюс гонорар адвоката.

Документ набрав чинності у вересні 2021 року після винесення рішення Верховним судом США, який підтримав ухвалення цього закону. Своє рішення Верховний суд США ухвалив 1 вересня голосами п’яти суддів проти чотирьох. Зазначимо, що судді-консерватори нині мають у Верховному суді більшість після того, як попередній президент Дональд Трамп за час перебування на посаді призначив відразу трьох суддів із лав консерваторів. Судді Верховного суду США призначаються довічно.

Адміністрація Президента США Джо Байдена намагалась скасувати зазначений закон і звернулось до Верховного Суду, вказуючи на його попередні рішення (нагадаємо, в США діє прецедентне право). Мова йде про рішення Верховного суду США 1973 року, коли Суд ухвалив рішення про право жінки на аборт. Також Президент США назвав закон «екстремальним» та заявив, що рішення Верховного суду країни є «безпрецедентним нападом на конституційні права жінок».

Але не дивлячись на тиск з боку адміністрації Президента, штат зміг реалізувати ухвалення цього Закону через надзвичайний суспільний запит.

Добрий результат протиабортного закону вже зафіксували у перші місяці після його ухвалення. Згідно з новим звітом Комісії охорони здоров’я та соціальних служб Техасу, кількість річних абортів у штаті вперше за останні десятиліття скоротилася на 60%. Так, за даними зазначеної Комісії кількість абортів у Техасі скоротилась з 5400 у серпні до майже 2200 у вересні.

Також цікавим фактом є те, що після того, як закон Техасу набув чинності, аналогічні ініціативи розглядаються по всій країні. За даними Інституту Гутмахера (Guttmacher Institute – дослідницької організації, яка підтримує права на аборт), 26 американських штатів готові запровадити подібні обмеження на доступ до абортів.

В Україні переривання вагітності дозволено до 12 тижнів. За роки незалежності в Україні було зроблено понад 30 мільйонів хірургічних абортів. З огляду на це Україна має невиправдано високий рівень застосування практики штучного переривання вагітності, що є окремою проблемою в умовах демографічної кризи в Україні. Згідно з прогнозом демографічного розвитку України на період до 2050 року, розробленого фахівцями Інституту демографії та соціальних досліджень НАН, очікується, що до цієї дати населення України може скоротитися з 45,8 млн. до 36 млн. осіб.

Радянська влада була першою державою в Європі, що легалізувала аборти. У жовтні 1920 року більшовики зробили аборт законним у Російській Радянській Федеративній Соціалістичній Республіці своїм «декретом про „жіноче здоров’я“». Після РФСР закон ввели в Україні (5 липня 1921), а потім на решті території Радянського Союзу.

Рух “Всі разом!”

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram