Час декомунізувати дитяче право на народження

Експертиза
18.11.2020
Час декомунізувати дитяче право на народження

Новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ: “Ленін і аборти. 100 років”.
Гість ефіру: Геня Самборська – голова БФ “За гідність людини”.

Радянська влада була першою державою в Європі, що легалізувала аборти. У жовтні 1920 року більшовики зробили аборт законним у Російській Радянській Федеративній Соціалістичній Республіці своїм «декретом про „жіноче здоров’я“». Після РФСР закон ввели в Україні (5 липня 1921), а потім на решті території Радянського Союзу. Уряд розглядав легалізацію як тимчасову необхідність, оскільки після економічної кризи і майже десятиліття заворушень, війни, революції і громадянської війни, багато жінок робили аборти через через неспроможність піклуватися про свою дитину. Було введено обмеження на критерії абортів і до 1924 році вони були дозволені тільки тоді, коли вагітність становила загрозу життю жінки або ненародженої дитини.

“Сьогодні ми тішимося декомунізацією в Україні, але, на превеликий жаль, ідеї Леніна досі живуть. Саме в більшовицькій Росії у 1920 році вперше в світі були легалізовані аборти. За офіційною статистикою, починаючи з 1955 року в Україні було знищено близько 40 мільйонів дітей в лоні матері. Протягом багатьох десятиліть наших жінок, наші сім’ї привчали до того, що вбити дитину в лоні матері — це нормально, то сьогодні ми ніяк не можемо відучити людей від цього. Мова не йде про заборону абортів, а про те, щоб змінити ментальність людей”, – наголошує Геня Самборська.

Постанова «Про охорону здоров’я жінки», а фактично про штучне переривання вагітності – була видана 18 листопада 1920 року Народним Комісаріатом охорони здоров’я Миколою Семашком і Народним комісаріатом юстиції Дмитром Курським за підтримки особисто Володимира Леніна. Тобто одне з перших рішень радянської комуністичної більшовицької влади стало само легалізовне дітовбивство.

За роки незалежності в Україні було зроблено понад 30 мільйонів хірургічних абортів. З огляду на це Україна має невиправдано високий рівень застосування практики штучного переривання вагітності, що є окремою проблемою в умовах демографічної кризи в Україні. Згідно з прогнозом демографічного розвитку України на період до 2050 року, розробленого фахівцями Інституту демографії та соціальних досліджень НАН, очікується, що до цієї дати населення України може скоротитися з 45,8 млн. до 36 млн. осіб. Держава зобов’язана захищати та популяризувати інституцію сім’ї для збереження народу і держави. Головним пріоритетом демографічної політики України має бути національна сімейна стратегія, а державні органи всіх рівнів мають в усіх своїх діях, рішеннях і концепціях виходити з базового принципу – сприяти укріпленню, розвитку та захисту інституту природної сім’ї, подружжя, батьківства, материнства і дитинства як основи існування нашого суспільства.

Дивіться новий випуск програми КАБІНЕТ ЕКСПЕРТІВ за участю Гені Самборської – голови БФ “За гідність людини”, резидента Кабінету експертів.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проєктів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Підписуйтеся на наш канал! Будьте завжди в курсі!

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram