Голова Нацполіції Клименко: «Між сурогатним материнством та торгівлею людьми дуже тонка межа»

Актуально
20.08.2021
Голова Нацполіції Клименко: «Між сурогатним материнством та торгівлею людьми дуже тонка межа»

Під прикриттям сурогатного материнства в одній із київських міських клінік продавали немовлят у Східну Азію. Ціна дитини – 70 тис американських доларів. Продали щонайменше 13 дітей, ще трьох правоохоронцям вдалося врятувати та передати у соціальні служби. Схему продажу розкрили правоохоронці і зараз ведеться розслідування. Не поодинокі випадки, коли під маскою сурогатного материнства криється торгівля дітьми для органів, педофілії чи передача гомосексуальним парам. Це підтверджує голова Національної поліції України Ігор Клименко. Про це стверджують і резиденти Кабінету експертів.

Схема клініки для продажу дітей була проста: іноземець укладав фіктивний шлюб з українкою і це «подружжя» замовляло послугу сурогатного материнства. Потім від дітей «матері» відмовлялися і батьки вивозили їх в одну із республік Східної Азії.

Клименко так прокоментував ці ситуацію у своєму пості у фейсбук: «На жаль, переконаний, що це не остання така група, бо  українське законодавство занадто лояльне в цьому питанні. Між сурогатним материнством та торгівлею дітьми дуже тонка межа. Ми її бачимо і показуємо всім. Однак нам дуже потрібна допомога законотворців. Без посиленого нормативного врегулювання цього питання нам не вдасться повністю припинити процес продажу українських дітей за кордон».

Цю думку підтверджує і Олександра Шрамова, резидент Кабінету експертів, адвокат, голова ГО «Захист прав дітей до народження»:

«Сурогатне материнство, на жаль, занадто часто є лише прикриттям для торгівлі дітьми. При цьому, таке прикриття значно ускладнює роботу правоохоронних органів, оскільки довести торгівлю дітьми у цьому випадку може бути важко або неможливо. Зокрема, вагомим доказом торгівлі дітьми може бути, на порушення українського законодавства, відсутність генетичного зв’язку між дитиною та жодним з її юридичних батьків. Однак не завжди можна довести, що юридичні батьки мали на це умисел ( не здавали генетичний матеріал). Також на практиці складно доводити, що відсутність генетичного зв’язку є наслідком умисних дій працівників клініки, направлених на торгівлю дітьми, а не наслідком їх недбалості. Адже недбалість також часто має місце і українське законодавство не містить на такий випадок жодних санкцій. Саме через безліч таких невизначеностей і ризиків, що ставлять під загрозу долю дитини, Україна повинна відмовитися від сурогатного материнства».

За заборону сурогатного материнства виступає також і колишній Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба. Він зробив безкомпромісну заяву, де зазначив, що жінка – не інкубатор, а дитина – не товар.

Нагадаємо, навколо сурогатного материнства виникає вже не перший скандал. Раніше переполох викликало оприлюднення відео із 46 немовлятами, народженими сурогатним способом. Діти, наче товар, перебували в одному із готелів та чекали свого транспортування закордон. Формація Кабінет експертів зібрала аналітиків та спеціалістів у темі юриспруденції та інституту сім’ї для спеціального випуску відеопрограми. В ході розмови з експертами виявилося, що проблема і підводні камені сурогатного материнства куди глибші ніж здається на перший погляд. Україну нині називають «маткою Європи». Про це дивіться у випуску програми «Сурогатне НЕматериство».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram