Генпрокурори США звинуватили асоціацію педіатрів в рекомендуванні блокаторів статевого дозрівання

Актуально
26.09.2024
Генпрокурори США звинуватили асоціацію педіатрів в рекомендуванні блокаторів статевого дозрівання

Група генеральних прокурорів США звинуватила найбільшу національну асоціацію педіатрів «Американську академію педіатрії» (AAP). Звинувачення полягають в тому, що асоціація порушує закон. Вона продовжує рекомендувати блокатори статевого дозрівання дітям, які не задоволені своєю біологічною статтю, попри докази, що препарати завдають шкоди.

24 вересня 21 республіканський генеральний прокурор на чолі з генеральним прокурором Айдахо Раулем Лабрадором надіслали листа, в якому висунули попередження AAP. Група повідомила Академію «про можливі порушення державних законів. Звинувачення стосуються захисту прав споживачів щодо її бездоказових стандартів щодо догляду за неповнолітніми з гендерною дисфорією», — йдеться в заяві. Про це повідомляє CNA.

«Найбільше викликає занепокоєння те, що AAP стверджує: використання блокаторів статевого дозрівання у дітей є безпечним і оборотним», — написала група, назвавши це твердження «оманливим». Прокурори зазначають, що керівництво Академії базується більше на політичному тиску та планах, а не на медичній ефективності та обґрунтованому медичному судженні. «Ганьба, що найосновніший принцип медицини — не нашкодь — був залишений професійними асоціаціями під політичним тиском», – сказав генпрокурор Лабрадор.

Генеральні прокурори вимагають від Академії надати конкретні рекомендації щодо ефективності препаратів для дітей із гендерною дисфорією. «Повідомлення, що блокатори статевого дозрівання є «оборотними», дає гарантію, що не станеться жодної постійної шкоди чи змін. Проте це твердження є науково непідтвердженим і суперечить тому, що відомо медицині», — написали прокурори у своєму листі.

Блокатори статевого дозрівання можуть викликати зміни в організмі дитини, які неможливо повернути. Препарати можуть впливати на ріст і щільність кісток, викликати сексуальну дисфункцію, пошкоджувати голос, спричиняти безпліддя та викликати інші зміни. Перехресні статеві гормони, які дають дітям після прийому блокаторів статевого дозрівання, також можуть спричинити безпліддя, смертельні тромби, серцеві напади, підвищений ризик раку грудей і яєчників, дисфункцію печінки, погіршення психологічного захворювання та інші серйозні проблеми.

У Європі вже декілька країн, включаючи Англію, Фінляндію та Швецію, зупинили медичне втручання для зміни зовнішніх статевих ознак у дітей. Генеральні прокурори у своєму листі посилаються на огляд Cass, створений на замовлення Національної служби охорони здоров’я Англії. Він рекомендував припинити призначення блокаторів статевого дозрівання через їхній негативний вплив на розвиток мозку та здоров’я кісток.

Нагадаємо, що в Україні також дозволяється призначення дітям блокаторів статевого дозрівання та гормонів. З 2016 року в Україні діє наказ Міністерства охорони здоров’я України №972 щодо пацієнтів, які мають проблеми зі статевою самоідентифікацією. Значна увага в документі приділяється медичній роботі з дітьми, які мають такий діагноз. Але дослідники зазначають, що у протоколі багато суперечливої інформації.

Читайте також: Лікарі Шотландії називають трансперехід для підлітків «бомбою уповільненої дії».

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram