Економісти: Стамбульська конвенція – навантаження на держбюджет України

Актуально
26.10.2020
Економісти: Стамбульська конвенція – навантаження на держбюджет України

Авторитетне видання Thepage опублікувало статтю про те, що наслідком ратифікаціїї Стамбульської конвенції стане надмірне навантаження на держбюджет України. У статті акцентується, що документ накладає на підписантів додаткові фінансові зобов’язання.

Журналіст агенції Thepage та автор блогу Діана Полуніна у своєму аналітичному матеріалі під назвою “Скільки коштує Україні Стамбульська конвенція” навела у грошовому еквіваленті вартість Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція) у разі її ратифікації Україною. Автор пише, що документом передбачаються впровадження, які можуть призвести до суттєвої зміни цивільного законодавчого поля. А саме поняття «гендер» і обов’язки щодо введення до шкільного навчання інформації про одностатеві види родини. У тексті згадуються країни, які не погодилися ратифікувати документ або заявили про вихід з нього, а саме: Болгарія, Угорщина, Польща, Велика Британія, Чехія, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Словаччина та Україна.

Діана Полуніна наголошує, що крім ідеологічного складника, проблема для України перебуває в площині економіки. А саме – документом передбачаються витрати із державного бюджету країн-підписантів на надання притулку ЛГБТ-біжецям. “Стамбульська конвенція накладає на підписантів додаткові фінансові зобов’язання. І якщо статтю 30 Конвенції щодо виплат із державного бюджету компенсацій жінкам, постраждалим від насильства, можна ухвалювати з поправками (цю можливість прописано в самій Конвенції, і саме в такому форматі її ратифікувала Вірменія), то стаття Конвенції про надання притулку ЛГБТ-біженцям із будь-яких інших країн не передбачає подвійного прочитання“, – пише автор.

За словами директора Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерія Геєця, вартість утримання одного табору ЛГБТ-біженців в Україні може досягати 95-100 млн грн на рік. З огляду на обсяг проблеми забезпечення біженців може обійтися в 150-200 млн грн на рік. «В умовах гострого дефіциту бюджету, брак коштів Україна просто не може собі дозволити гратися в такі ігри. Правильно було б відмовитися ратифікувати Конвенцію в її нинішньому вигляді», — вважає Геєць.

У матеріалі також містяться цитати директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, який погоджується із тим, що Україна має відмовитися від ратифікації через загрози від даного документу не тільки по державному бюджету, а й для суверенітета нашої держави. «Україні пропонується бездумно погодитися на те, щоби прийняти всі умови Конвенції, яку відмовляються підписувати безліч європейських країн. Безумовно, це буде дуже необачним вчинком, який вдарить по гаманцях платників податків, по суверенітету держави. Тому Конвенція в такій редакції, як зараз, точно має бути відхилена», — упевнений політолог.

Водночас глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зазначає: «Стамбульська конвенція — досить суперечливий документ принаймні в його нинішньому вигляді. Вона не тільки покладає на державу проблему додаткових витрат, а ще й фактично суперечить Конституції України й безлічі інших законів. Тобто її повноцінна імплементація вимагає серйозної зміни законодавства. Провести це все через Раду без проблем у нинішніх умовах буде практично нереально».

Таким чином, експерти погоджуються, що Україна має відмовитися від ратифкації Стамбульської конвенції.

Читайте також: Директор міжнародного юридичного центру: Стамбульска конвенція — проблемний документ

Польща розпочала процес денонсації Стамбульської конвенції

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram