Чому всі – проти законопроєкту №5488: адвокат, журналіст, священик, депутат та інші (відео)

Актуально
30.11.2021
Чому всі – проти законопроєкту №5488: адвокат, журналіст, священик, депутат та інші (відео)

По Україні люди різних професій виступають із закликом відхилити законопроєкт №5488. Бо в разі його ухвалення громадські діячі, журналісти, депутати місцевих рад, священники та пастори, юристи і адвокати, представники інших професій не зможуть виконувати свою роботу. В мережі з’явилося відео із відповідним зверненням до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів. Професіонали пояснюють, що цей законопроєкт 5488 є антиконституційним, зазіхає на свободи громадян і перешкоджає їх діяльності. 

Проєкт Закону №5488 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації» передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність за так звану дискримінацію за ознаками сексуальної орієнтації і гендерної ідентичності.  Законопроєкт є урядовим, а тому викликав суспільний резонанс і спротив. Раніше громадяни в різних містах України масово збирали підписи проти ухвалення цього закону.


Люди різних професій та з різних міст закликають відхилити законопроєкт 5488:

Андрій Бакала, Одеса: 
Я – пастор євангельської церкви в Україні. Законопроєкт 5488 пропонує встановити для мене штрафи за публічне цитування Святого Письма. Це загрожує свободі віросповідання в Україні.

Григорій Угніч, Кременчук:
Вже друге скликання я є депутатом міської ради. Займаю активну позицію на захист інтересів моїх виборців, для яких християнські і сімейні цінності є важливим пріоритетом. Проєкт закону №5488 пропонує позбавити мене можливості вільно виконувати мої депутатські функції і висловлювати мою політичну позицію.

Володимир Мойсей, Бердянськ:
Я рекордсмен Книги рекордів Гіннеса та Національного реєстру рекордів України зі станової тяги. Понад 10 років я працюю з молоддю, яка опинилася у кризовому становищі. Тому з власного досвіду знаю, наскільки є небезпечним законопроєкт 5488. Наша вимога: відхилити!

Руслан Кухарчук, Київ:
Моя професія – журналіст. Також я займаюся організацією вуличних сімейних фестивалів. Законопроєкт 5488 покликаний заборонити мені як журналісту вільно висловлюватися і вести тематичну громадську діяльність.

5488 – це заборона на свободу слова, свободу віросповідання і свободу мирних зібрань. Тому немає сумніву: цю законодавчу ініціативу слід відправити у смітник. Якнайшвидше!

Олена Алещенкова, Горішні Плавні: 
Моя громадська діяльність нерозривно пов’язана з жінками та дівчатами.
Переконана, гендерна ідеологія суперечить їхнім інтересам. Законопроєкт 5488 шкідливий і небезпечний. Його слід відхилити.

 

Роман Лаба, Київ:
Я – католицький священик. Законодавча ініціатива 5488 – небезпечна. Бо загрожує кримінальним переслідуванням для священнослужителів, які називають одностатеві стосунки гріховними і закликають людей до покаяння та виправлення.

Олена Нечипорук, Луцьк:
Працюю головним редактором інтернет порталу. Законопроєкт 5488 складає загрозу свободі слова. Його треба відхилити або відкликати. Бо він, безсумнівно, загрожує журналістській професії.

 

Олег Подкопаєв, Кривий Ріг: 
Я депутат міської ради. Очолюю міжфракційне об’єднання «Кривий ріг – за сім’ю!» Законопроєкт 5488 – це кінець для вільної політичної діяльності та заборона на публічну консервативну позицію. За нього не можна голосувати.

Руслана Мохнюк, Київ: 
Я – адвокат. Багато років займаюсь представництвом інтересів фізичних і юридичних осіб у судах. Так званий антидискримінаційний законопроєкт 5488 – це загроза для фундаментальних прав і свобод людини. У правовій державі такі законодавчі ініціативи не допустимі.

Нагадаємо, рух “Всі разом!” подав до Окружного суду Києва позов проти Кабміну з вимогою відкликати законопроєкт 5488. Основною підставою для подання позову було недотримання процедури проведення консультацій з громадськістю. Законопроєкт відразу від розробника потрапив до Кабміну і надалі до Верховної Ради. Розробником є Національна поліція України і голова поліції Клименко ставив свої підписи на усіх записках, на самому проєкті. Цікавим виявилося те, що МОЗ взагалі не мало зауважень, хоча в проєкті є розділ про декриміналізацію умисного інфікування ВІЛ/СНІДом.

Подібні законопроєкти виникали і раніше, але ініціаторами були окремі депутати. І шляхом діалогу із владою вдавалося такі ініціативи стримувати. А 5488 – це саме урядовий законодавчий проєкт. А це означає, що основний орган законодавчої державної влади ухвалив рішення, що саме ці зміни в закон потрібно вносити.

Чим і для кого небезпечне ухвалення цього законопроєкту №5488 і чому рух «Всі разом!» судиться за відкликання цієї ініціативи, дивіться у повному випуску програми Кабінет експертів із адвокатом Русланою Мохнюк. Риторичним лишається питання: Як можна зняти відповідальність за умисне інфікування ВІЛ, а поставити відповідальність за критичні висловлювання щодо неприродної сексуальної орієнтації?

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram