Аналіз програм партій на місцевих виборах – про сім’ю та цінності

Актуально
09.10.2020
Аналіз програм партій на місцевих виборах – про сім’ю та цінності

Експерти громадської організації «Громадянський рух «Всі разом!» проаналізували передвиборні програми 10 партій-лідерів, які беруть участь у місцевих виборах. Тексти програм опубліковані на офіційному сайті Центральної виборчої комісії. Пошук проводився за ключовими словами: сім’я, шлюб, родина, діти, ЛГБТ, гендер, стать, секс, орієнтація, партнерства, батьківство, чоловік, дружина та інші. Перелік партій розташовано згідно останніх даних соціологічного опитування групи «Рейтинг».

Лідером передвиборчих перегонів на даний момент є партія чинного президента «Слуга народу». В її програмі акцентується на очищенні влади, подоланні корупції забезпеченні комфорту життя та економічному зростанні. Як зазначено у тексті: «Головне для цього – усунути від управління місцевими громадами тих, що засиділися у своїх кріслах». Про сімейну політику та цінності – жодної згадки.

Партія «Опозиційна платформа — За життя» (ОПЗЖ) заявляє, що на місцях вони припинить політику дискримінації, ксенофобії та радикалізму. Одним із пріоритетних напрямків вказується збереження землі у власності українських селян, а також на соціальному захисті населення. Під соціальним захистом розуміється підвищення виплат при народженні дитини. «Ми зупинимо бойові дії, захистимо соціальні права українських громадян, припинимо тарифний геноцид, спишемо населенню заборгованість за житлово-комунальні послуги, встановимо справедливі тарифи, забезпечимо соціальний захист громадян та забезпечимо економічний розвиток й укріплення соціальної держави», — йдетьсяу тексті про головні напрями ОПЗЖ.

«Європейська Солідарність» у тексті програми партії зазначила головну мету – «сприяти досягненню політичних, економічних, безпекових та правових критеріїв, необхідних для подання заявки на вступ до ЄС і отримання Плану дій членства у НАТО вже у 2023 році». Серед пріоритетів ЄС у тексті вказані наступні: побудова потужних Збройних Сил, розвиток оборонно-промислового комплексу, національно-патріотичне виховання, протидія загрозам у інформаційній і кібер-сферах, розширення середнього класу, підтримка громадських ініціатив, забезпечення реальної рівності можливостей для жінок і чоловіків в усіх сферах життя країни, боротьба з корупцією.

Програма політичної партії «Батьківщина» головним пріоритетом визначає стабільний економічний розвиток бізнесу та технологій шляхом створення сприятливого бізнес-клімату. Головні напрямками діяльності партії зазначені наступні: якісна медицина, транспортна інфраструктура, сучасна система житлово-комунального господарства. Ключові слова пошуку, за яким проводився моніторинг, в тексті програми не знайдені.

Партія «За майбутнє» вказує в програмі п’ять основних напрямків: ідеологія україноцентризму, незалежність від зовнішніх кредитів, стратегія «збройного нейтралітету», економічний прагматизм, децентралізація. Окремо виділена ідея створення індустріальних парків. «Це спеціальні території, виділені під будівництво промислової зони, на яких концентрується виробничий потенціал громади та регіону», – йдеться у тексті і, як зазначається, вони мають стати магнітом для інвестицій. Автори програми вказують, що соціальна складова є одним з головних: «Пріоритет для нас: кожній громаді  якісну лікарню, дитячі садки, школи та спортивну школу».

Серед усіх партійних програм в контексті зазначених нами пріоритетів виділяється програма партії «Наш край». У ній зафіксовано, що основоює саме християнські цінності. Серед дванадцяти кроків розвитку рідного краю виділені наступні: самодостатність, справедливість, здоров’я, турботливість, перспективність, освіта, екологія, комфорт, аграрний сектор, відкритість, духовність, культура. Вказанапартіячітко і категорично задекларувала: «Ми відстоюємо традиційні сімейні цінності та виступаємо проти пропаганди гомосексуалізму і одностатевих шлюбів». Також передвиборна програма партії «Наш край» дієвим шляхом розвитку здорового суспільства вважає заборону пропаганди неприродних руйнівних явищ і девіантних моделей поведінки, а саме: «Ідеологій та всіхвидів бізнесу, які розбещують особистість та суперечать моральним принципам і традиціям, як-то пропаганда грального бізнесу, проституції, вживання наркотиків, тютюну та алкоголю».

«Радикальна партія Олега Ляшка» вказує своїм головним завданням подолати бідність і дати людям впевненість у завтрашньому дні. У тексті  партії зазначається про необхідність відновлення промисловості та загальнонаціонального будівництва, а також про важливість доступної професійної технічної освіти, справедливість та збереження природних ресурсів: землі, лісів, бурштину, газу, вугілля.  «Робота для кожного, гідні доходи, справедливі ціни і тарифи – ось за що ми боремося!», —йдеться в програмі.

Партія «УДАР Віталія Кличка» в програмі вказує п’ять головних напрямків розвитку: медицина, соціальна інфраструктура, транспорт, парки та сквери, безпечна громада. У програмі вказується, що було зроблено у Києві за час головування Віталія Кличка. «Створення сучасних європейських парків, чистих зелених зон, вільнийвихід до води – наше завдання», — вказується у тексті документу.  Також серед завдань партії названо безпечні вулиці та ефективна транспортна система.

Головною метою «Партії Шарія» є задоволення та захист законних соціальних, економічних, творчих, спортивних, національно-культурних та інших прав українців, їх життя, здоров`я, честі, гідності, недоторканості та безпеки як найвищої соціальної цінності, задекларованої Конституцією України. Серед поставлених завдань партії є наступні: пошук та об’єднання молодої регіональної еліти, формування активного осередку представництва в діючий владі; підвищення рівня управлінської освіти молоді; підтримка творчо обдарованої молоді;відстоювання та захист інтересів молоді в органах державної влади; підтримка культури та підприємництва. «Ми створюємо стійку силу молодих політиків, патріотів, реформаторів, які будуть відстоювати інтереси молоді і всіх українців», —  кажуть представники «Партії Шарія».

Партія «Свобода» в програмі вказує основоположні принципи: економічна та військова потужність, історична та соціальна справедливість. Серед пріоритетних пунктів соціального захисту населення є розвиток спортивної інфраструктури, що є запорукою забезпечення здорового способу життя  та впровадження програми зі збільшення тривалості життя та народжуваності. Як пишуть автори: «Програма зі збільшення тривалості життя та народжуваності є одним із наших пріоритетів». Таким чином ця політична сила окремо наголошує на питанні захисту життя і дітей.

Проаналізувавши передвиборчі програми політичних партій, які беруть участь у місцевих виборах, можемо зробити висновок, що майже всі вони не мають комплексного бачення сімейної політики в Україні, не розглядають тему захисту сім’ї і християнських цінностей як основу розвитку держави та суспільства. Здебільшого згадується сімейна політика в контексті соціального забезпечення, хоча слід розглядати інститут сім’ї як ключовий фактор держаного будівництва. Лише партія «Наш край» (чітко і однозначно) та «Свобода» (побіжно) актуалізують теми захисту сімейний цінностей та підтримку дітонародження як ідеологічну основу.

Необхідною ознакою відповідального і патріотичного українського політика є його ставлення до інституту шлюбу та сім’ї – в особистій практиці та державній політиці. Адже будь-яке суспільство не здатне існувати без чоловіка та жінки, які вирішують укласти священний шлюб, народжувати дітей і забезпечувати життєдіяльність своєї сім’ї. Це є базис української держави та підвалини існування цивілізації.

Читайте також: Партія “Наш край”: заборонити пропаганду ЛГБТ, захистити сім’ю

Рух «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram