Як уряд злив справу: програш України у ЄСПЛ. Олександр Храпач у Кабінет експертів

Експертиза
20.09.2023
Як уряд злив справу: програш України у ЄСПЛ. Олександр Храпач у Кабінет експертів

«Уряд України протиправно бездіяв у справі двох гомосексуалістів «Маймулахін і Марків проти України», – сказав Олександр Храпач, адвокат, юрист і резидент Кабінету експертів.

У випуску говоримо про справу двох гомосексуалістів «Маймулахін і Марків проти України». А саме, про те, що український уряд відмовився захищати позицію держави і національне законодавство у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Олександр Храпач брав участь у справі на етапі підготовки клопотання про розгляд на рівні Великої палати ЄСПЛ. Він у студії Кабінету експертів розповідає всі деталі процесу.

Які конкретно державні органи були задіяні у судовому процесі? Представництво держави Україна у ЄСПЛ здійснює Кабінет міністрів України. Але реалізовує функцію Міністерство юстиції України через спеціальну посаду Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини. Фактично, Мінюст протиправно бездіяв та «зливав» дану справу.

Чому Мінюст замість захисту національних інтересів підігравав позивачам – дивіться у поясненні Руслана Кухарчука:

Суть справи у тому, що у 2014 році до ЄСПЛ звернулися двоє гомосексуалістів громадян України Маймулахін Андрій та Марків Андрій. Позивачі скаржились на Україну через те, що не можуть перебувати у зареєстрованих відносинах, аналогічних до законного шлюбу, а тому вважають себе дискримінованими державою.  У 2021 році «Всі разом!» звернулися до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі з заявою про долучення до справи в ролі третьої сторони. Заява була задоволена Європейським судом з прав людини. Відповідно громадянський рух «Всі разом!» приймав участь у справі до ухвалення його остаточного Рішення, яке прийняли на користь гомосексуалістів 1 червня 2023 року.

Як розповідає Олександр Храпач, після ухвалення організація «Всі разом!» направила клопотання до ЄСПЛ з ціллю переглянути Рішення на рівні Великої Палати. Також додала близько 80 рішень місцевих рад всіх рівнів проти легалізації одностатевих партнерств. Загалом такі рішення прийняли понад 100 місцевих рад.

Проте, 1 вересня суд надав відповідь з відмовою. Аргументуючи тим, що апеляцію може подавати лише представництво українського уряду. Однак, уряд проігнорував та відмовився захищати Україну.

Бездіяльність органів влади також витікає з абзаців тексту Рішення ЄСПЛ:

«Уряд не висунув жодних заперечень щодо прийнятності заяви. Вони також визнали, що стаття 14 Конвенції у поєднанні зі статтею 8 була застосовна до фактів справи».

«Уряд не навів жодних аргументів, не кажучи вже про переконливі та вагомі причини, як виправдання оскаржуваних відмінностей у поводженні».

ЄСПЛ також висловили свою позицію щодо захисту природної сім’ї. Окремої уваги і широкого цитування заслуговують такі фрагменти з Рішення ЄСПЛ:

«Суд визнає, що Україна має право обмежувати доступ до шлюбу лише для різностатевих пар».

«Суд визнає, що захист сім’ї в традиційному розумінні є, в принципі, вагомою та законною причиною, яка може виправдати відмінності у ставленні на ґрунті сексуальної орієнтації».

Організація «Всі разом!» наголошує, що незважаючи на рішення ЄСПЛ у справі «Маймулахін та Марків проти України» – позиція української громади залишається незмінною. Україна зберігає свою ідентичність, самобутність та традиційні цінності, які прописані у Законі України та самоідентифікації української нації.

Дивіться детальніше у випуску з Олександром Храпачем:

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram