Війна війною, а «гендер» та «сексизм» за розкладом: на поточній сесії Верховної Ради – 12 небезпечних законопроєктів

Експертиза
21.02.2022
Війна війною, а «гендер» та «сексизм» за розкладом: на поточній  сесії Верховної Ради – 12 небезпечних законопроєктів

Верховна Рада України затвердила порядок денний сьомої сесії дев’ятого скликання. На офіційному сайті парламенту розміщено відповідну Постанову  про питання, підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях. Серед зазначених питань є кілька законопроєктів, які відверто шокують, бо прямо зазіхають на права та свободи громадян України. І ці проєкти можуть бути поставлені на голосування у будь-який момент.

Ми проаналізували відповідні законодавчі ініціативи і заохочуємо громадянське суспільство слідкувати за процесом:

1. Законопроект № 5488 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації»

Суб’єкт законодавчої ініціативи – Кабінет міністрів України.

Законопроєкт 5488 покликаний фактично заборонити говорити про шкідливість та токсичність ЛГБТ пропаганди, заборонити висловлювати позицію про те, що зміна зовнішніх статевих ознак є неприродною та небезпечною процедурою. А також ввести відповідальність (адміністративну та кримінальну) за так звану «нетерпимість» стосовно осіб за такими ознаками, як сексуальна орієнтація, та гендерна ідентичність. Таким чином, критика деструктивної поведінки осіб, їх суб’єктивних переконань або неприйнятних публічних демонстрацій сексуальних уподобань може трактуватися як «нетерпимість».

В тому числі проєктом пропонується внесення змін до статті 130 КК України, чим  передбачається декриміналізація свідомого поставлення іншої особи в небезпеку зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, що є небезпечною для життя людини. У чинному Кримінальному кодексі України зазначається, що зараження ВІЛ є небезпечним для життя людини, вважається злочином і карається арештом від трьох місяців до позбавлення волі на вісім років.

Нагадаємо, що ГО «Громадянський рух «Всі разом!» подав позов до Окружного адміністративного суду міста Києва проти Національної поліції та Кабінету міністрів із вимогою відкликати законопроєкт, як такий, що викликає значний суспільний резонанс і не пройшов відповідне громадське обговорення.

2. Законопроект № 0931 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)»

Суб’єктами законодавчої ініціативи ще попереднього скликання стали народні депутати України Геращенко І., Климпуш-Цинцадзе І.,  Іонова М., Лещенко С., Найєм М. та інші.

Цей проєкт загрожує свободі думки та слова, вільному вираженню поглядів та переконань. Проектом також пропонується розширення ознак, за якими особа може бути притягнена до відповідальності, в тому числі у виді накладання штрафів від 3400 до 11900 гривень за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації. Також законопроєкт передбачає значне розширення термінологічного апарату, використовуючи поняття: «віктимізація», «множинна дискримінація», «дискримінація за асоціацією». Звертаємо увагу, що зазначені поняття суттєво відрізняються від вже чинних термінів у кримінально-правових науках. Тому розширення запропонованого термінологічного апарату значно ускладнить правозастосовну практику судових та правоохоронних органів.

Документ викликав суспільний резонанс та масштабну хвилю критики з боку громадських та релігійних організацій, а також політичних діячів та журналістів.  Нагадаємо, що цей законопроект планували голосувати 17 грудня 2019 року, але відбулася кількатисячна акція протесту проти прийняття закону 0931. До учасників вийшов голова профільного Комітету Дмитро Лубінець і запевнив, що законопроект 0931 буде доопрацьований і зауваження будуть враховані. Але цього не відбулося.

3. Пакет законопроєктів щодо внесення змін до деяких законожавчих актів щодо протидії проявам дискримінації

– Проєкт № 6325-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність до Конституції для протидії прямій чи непрямій дискримінації та нетерпимості щодо окремих осіб та їх груп».

Суб’єкт законодавчої ініціативи – народний депутат України Совсун І. Р., партія «ГОЛОС».

Проєкт пропонує заборонити виготовляти чи розповсюджувати будь-яку друковану продукцію, що підбурює до дискримінації, зокрема, на основі сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності (зміни до статті 28 Закону України «Про видавничу справу»). Найнебезпечнішу норму планується внести до Закону України «Про охорону дитинства»: «Всі діти на території України, незалежно від раси, кольору шкіри, віку, інвалідності, статевої приналежності, мови, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності, … або будь-яких інших обставин, мають рівні права і свободи».

Таким чином, вперше пропонується офіційно в законі закріпити те, що у дітей може бути нетрадиційна сексуальна орієнтація і різна гендерна ідентичність.

– Проєкт № 6326-1 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо недопущення спрямування бюджетних коштів на реалізацію програм та заходів, які містять ознаки прямої чи непрямої дискримінації та нетерпимості щодо окремих осіб та їх груп»

Суб’єкт законодавчої ініціативи – народний депутат України Совсун І. Р., партія «ГОЛОС».

Проєкт закону передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України. Метою зазначеного проєкту є зміна бюджетного законодавства для того, щоб не просто обмежити, а взагалі не передбачати видатків на фінансування програм та заходів, які мають ознаки прямої чи непрямої дискримінації, або нетерпимості щодо окремих осіб та їх груп в залежності від сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності.

Таким чином, будь-які просімейні, духовно-культурні чи інформаційно-просвітницькі заходи, в тому числі освітні проєкти можуть бути позбавлені державного фінансування. Для цього необхідна лиш скарга представників ЛГБТ-угрупування про те, що їх дискримінують.

– №  6327-1 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для протидії проявам дискримінації»

Суб’єкт законодавчої ініціативи – народний депутат України Совсун І. Р., партія «ГОЛОС».

Даний законопроект є аналогічним до проєктів №0931 та 5488. Він також передбачає переслідування за будь-яку критику ЛГБТ. Законопроєкт пропонує викласти у новій редакції статтю 161 Кримінального кодексу України і передбачає у ній відповідальність за публічні заклики та/або інші дії до насильства на ґрунті нетерпимості (мається на увазі за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності). Тобто будь-які критичні зауваження щодо різного роду девіантної поведінки представників ЛГБТ-угрупування може трактуватися як нетерпимість. Під ці критерії можуть попадати як текстові матеріали – статті, книги, так і відеозаписи проповідей чи записи богослужінь, бо в них міститься осуд зазначених явищ.

4. Проєкт Закону «Про медіа» № 2693-д та «Про медіа в Україні» № 2693-2

Суб’єкт законодавчої ініціативи проєкту 2693-д – народний депутат України Потураєв М. Р., Кравчук Є. М., Кабанов О. Є. та ще кілька депутатів.

Суб’єкт законодавчої ініціативи проєкту 2693-2 – група народних депутатів України Княжицький М. Л., Геращенко І. В., Іонова М. М. та група депутатів.

Ці проєкти ініційовані із метою створення значного контролю за медіа контентом. Зазначимо, що в Україні існує кілька різних законів, які регулюють національну сферу медіа. Передбачаються штрафи до 350 тисяч гривень за критику способу життя ЛГБТ. Забороняється релігійним структурам утворювати власні медіа. Вводиться поняття «мова ворожнечі» та запроваджується небезпечна контролююча вертикаль над усіма типами медіа (друкованими, аудіовізуальними та сайтами).

У проєктах законів зафіксовано розмиті норми, згідно яких чиновники можуть отримати право на те, щоб блокувати сайти та інформаційні ресурси релігійних організацій, якщо на них будуть перебувати матеріали, які можуть трактуватися як дискримінаційні щодо окремих осіб та їх груп на основі сексуальної орієнтації. Тобто матеріали, які містять критичні зауваження щодо різного роду сексуальних збочень. Також абсурдним є те, що згадані порушення прирівнюється до злочинів середньої тяжкості в Кримінальному Кодексі України.

5. Законопроєкти №4598, 4598-1, 4598-2, 4599, 4599-1 щодо заборони проявів сексизму

У Верховній Раді зареєстрували одразу п’ять проєктів законів проти сексизму. Перший блок передбачає законодавче визначення поняття «сексизм» та внесення змін до низки законів, що заборонятимуть прояви цього явища. Другий блок – запровадження покарань за так званий «сексизм».

4598 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у суспільстві». Ініціатори – народні депутати України Качура О. А., Любота Д. В., Третьякова Г. М. та кілька депутатів;

4598-1 «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” щодо визначення поняття “сексизм”». Ініціатор – народний депутат України Яковлєва Н. І., Бардіна М. О., Совсун І. Р. та група інших депутатів;

4598-2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у суспільстві». Ініціатори – народні депутати України Кондратюк О. К., Совсун І. Р.,Климпуш-Цинцадзе І. О. та ще кілька депутатів;

4599 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у суспільстві». Ініціатори – народні депутати України Качура О. А., Любота Д. В., Третьякова Г. М. та низка депутатів;

4599-1 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за прояви сексизму у суспільстві». Ініціатори – народні депутати України Яковлєва Н. І., Бардіна М. О., Совсун І. Р. та група інших депутатів.

За змістом проєкти законів є аналогічними. В них передбачаються зміни до Адміністративного кодексу України за прояви «сексизму», а також пропонується визначення самого явища. Депутати пропонують під поняттям «сексизм» розуміти «будь-які жести, візуальні прояви, сказані або написані слова, практику і поведінку, в основі яких лежить ідея про те, що людина або група людей гірші через свою стать», що спричиняють або спрямовані, наприклад, на підтримку та посилення ґендерних стереотипів. За вчинення вищезазначених дій, депутати пропонують карати штрафом, виправними роботами чи адміністративним арештом до 7 діб.

В проєктах містяться відверті ідеологічні постулати та закладаються підвалини для суспільного розколу. Тут утворюється підґрунтя для протистояння між чоловіками та жінками, ставиться під сумнів сам факт різності чоловіків та жінок, а конкретно – їх психо-фізиологічних особливостей. Відповідно до проєктів, ті, хто акцентує увагу на відмінностіх і особливостях двох статей, оголошуються «сексистами», а їхні відповідні висловлювання мають каратися. Звертаємо увагу, у проєктах термін «сексизм» містить оціночні судження, що в свою чергу, може призвести до його неоднозначного та довільного тлумачення на практиці, що є неприпустимим.

Враховуючи вищенаведене, можемо зробити висновок, що користуючись складним положенням нашої держави перед обличчям відкритої агресії, ініціатори зазначених законопроєктів своїми діями поглиблять соціальну напругу. Перераховані проєкти є небезпечними, мають ознаки деструктивності та спрямовані на значне суспільне протистояння.

Таким чином, усі перелічені 12 проєктів законів загрожують основоположним правам і свободам людини, а тому мають бути відхилені або зняті з розгляду.

Рух «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram