Сьогодні – річниця провалу скандального законопроекту 0931. Але питання досі не закрите

Актуально
17.12.2020
Сьогодні – річниця провалу скандального законопроекту 0931. Але питання досі не закрите

17 грудня – річниця акції протесту, яка була спрямована проти ухвалення законопроекту щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації з правом Європейського Союзу через загрозу обмеження конституційних свобод (0931). Рік тому в цей день з усієї України зібралися кілька тисяч мітингувальників біля парламенту та Офісу Президента.

Учаники мітингу вимагали не допустити голосування законопроекту 0931 у запропонованій редакції, який знищив би свободу слова та свободу віросповідання. Зі змісту проекту закону виходить, що будь-які слова або критичні судження можуть бути розтлумачені як дискримінація, множинна дискримінація або дискримінація за асоціацією за будь-якими ознаками. Що потенційно гарантує притягнення до відповідальності і накладання штрафів.

Так, в проекті Закону № 0931 пропонується внести зміни до Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», збільшивши термінологічний апарат поняттями: «віктимізація», «множинна дискримінація», «дискримінація за асоціацією». Передбачається внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та до Кримінального кодексу, розширивши ознаки, за якими особа може бути притягнена до відповідальності і накладання штрафів від 3400 до 11900 гривень за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації. А також автори пропонують розширити повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, надавши йому право робити обов’язкові для виконання вимоги (приписи).

Цей законопроект народні депутати планували голосувати 17 грудня 2019. Проте документ викликав суспільний резонанс та масштабну хвилю критики з боку громадських та релігійних організацій, а також політичних діячів та журналістів.

Асоціація журналістів, видавців та мовців “Новомедіа” розпочала широку інформаційну хвилю, опублікувавши експертний аналіз проекту. А Рух “Всі разом!” надав заразки звернень до народних депутатів. До профільного комітету були направлені сотні листів із вимогою не голосувати за проект закону 0931 у запропонованій редакції та направити його на доопрацювання. Крім того, за ініціативою “Новомедіа” громадська рада при Державному комітеті телебачення та радіомовлення (ДКТР) ухвалила рішення про зверненя до народних депутатів. У листі громрада наполягає, що Проект Закону № 0931 в запропонованій редакції загрожує свободі думки та слова, вільному вираженню поглядів та переконань. Колишній секретар РНБО Олександр Турчинов також закликав парламентарів не підтримувати в запропонованій редакції законопроект 0931, а голову Ради – зняти з розгляду зазначений законопроект.

Врахувуючи високий рівень суспільного невдоволення, проект 0931 було знято з парламентського розгляду за ініціативою Дмитра Лубінця, голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. Про це він заявив у понеділок, 16 грудня, під час засідання Погоджувальної ради: “Я прошу 0931 зняти з розгляду цього тижня, тому що після засідання Комітету до нас надійшли сотні звернень громадян, громадських організацій. Ми хочемо додатково обговорити це питання у себе в Комітеті і потім виносити на голосування“.

З метою не допустити знищення свободу слова та віросповідання в Україні, акція протесту проти прийняття закону 0931 розпочалася на площі біля Верховної Ради, а згодом перемістилися на Банкову, до Офісу Президента України.

Учасники мітингу під Верховною Радою зустрілися з головою профільного Комітету, який запевнив, що законопроект 0931 буде доопрацьований з врахуванням зауважень громадської, журналістіької та релігійної спільноти. Про це Голова Комітету з прав людини Дмитро Лубінець заявив, вийшовши до учасників акції. “Ми запрошуємо до діалогу. Робота продовжується. На базі нашого Комітету ми зробимо площадку, і зможемо знайти те формулювання, яке абсолютно всіх влаштує“, – сказав Дмитро Лубінець.

Присутні активісти, релігійні діячі та журналісти закликали доопрацювати законопроект 0931 шляхом врахування поправки №1 народного депутата Віктора Мялика. Нагадаємо, в ній депутат наполягав на необхідності ґрунтовного доопрацювання законопроекту 0931, про що наголосив під час засідання профільного парламентського Комітету на початку грудня 2019. У засіданні також взяла участь і Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, висловивши свої зауваження до проекту. Проте Комітет відхилив усі поправки, спрямовані на захист свободи совісті та свободи вираження поглядів, що обурило українську спільноту та спонукало вийти на акцію протесту.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, в яку входять всі найбільші християнські конфесії України, рекомендувала свої поправки до закону, але комітет Верховної Ради їх відхилив. Це неприпустимо”, – наголошується у заяві протестувальників.

Напередодні Митрополит Української православної церкви України Епіфаній заявив, що церква не змінить своєї позиції щодо абортів та ЛГБТ. Епіфаній зазначив, що «це суперечить божественному вченню». Також відбулася зустріч Президента Володимира Зеленського із Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій. Президент пообіцяв розібратися з законопроектом № 0931, щоб він не став підґрунтям для обмеження конституційних прав громадян на свободу совісті та свободу слова.

Нагадаємо, що проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу) був внесений на розгляд Верховної Ради ще 20 листопада 2015 року. Авторами документу є народні депутати, відомі своєю антисімейною позицією та лобізмом гендерної концепції у стінах паламенту. Серед них: Ірина Геращенко, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Марія Іонова, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук.

Станом на сьогодні питання із проектом закону 0931 не закрите. Заявлена головою парламентсього комітету робоча група не функціонує. Документ знаходиться на доопрацюванні і може бути запропонований до голосування Верховною Радою в будь-який момент. А законопроект у поточній редакції є вкрай небезпечним, бо знищує конституційні права і свободи громадян, а саме: загрожує свободі думки та слова, вільному вираженню поглядів та переконань.

Читайте також: Чому проект Закону № 0931 щодо протидії дискримінації загрожує основоположним правам людини

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram