Резолюція учасників засідання Кабінету експертів на тему: «Намір легалізації канабісу в Україні: загрози та план дій»

Експертиза
15.12.2021
Резолюція учасників засідання Кабінету експертів на тему: «Намір легалізації канабісу в Україні: загрози та план дій»

РЕЗОЛЮЦІЯ УЧАСНИКІВ ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ ЕКСПЕРНТІВ НА ТЕМУ:

«НАМІР ЛЕГАЛІЗАЦІЇ КАНАБІСУ В УКРАЇНІ: ЗАГРОЗИ ТА ПЛАН ДІЙ»

07 грудня 2021, Київ

Залучивши експертів високої кваліфікації, ми обговорили ініціативу Міністерства охорони здоров’я України щодо розробки проєкту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності”. Вказаний законопроєкт пропонує, як зазначається, імплементувати міжнародний досвід у сфері регулювання обігу конопель.

Є необхідним нагадати, що у Верховній Раді вже тричі реєстрували аналогічні законопроекти:

– 5596 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності» від 02 червня 2021 року;

№4553 від 29 грудня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості»;

–  №10313 від 20 травня 2019 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення фундаментального права особи на життя».

Всі ці законопроєкти не були підтримані народними депутатами передусім через те, що загрози, які виникнуть при їхньому ухваленні, значно перевищують гіпотетичну ситуативну користь.

Що стосується нового законопроєкту, підготовленого МОЗ України, учасники засідання Кабінету експертів столу погодились у наступному:

1. В Україні відсутні вітчизняні наукові дослідження, які підтверджують, що медичні препарати на основі канабісу є унікальними і незамінними при лікуванні хвороб та розладів; або що вони є кращими за інші препарати, які застосовує сучасна медицина.

2. У законопроєкті відсутня чітка класифікація рослин конопель за вмістом тетрагідроканабіолу та розрізнення її на види (промислова, медична). Це створює передумови для корупційних зловживань. Також логіка запропонованих змін може ускладнити роботу українських установ, які вже культивують і переробляють технічні коноплі.

3. Україна має велику проблему наркотичної залежності серед громадян різних верств. І ухвалення законопроєкту в запропонованій редакції може стати хибним сигналом про безпечність наркотичних речовин та призвезти до збільшення кількості наркозалежних. І, відповідно, до збільшення кількості злочинів.

4. У суспільстві існує високий рівень недовіри до законопроєкту у чинній редакції. Адже він не вирішує наявних проблем у галузі вирощування і переробки луб’яних культур, але замість цього створює передумови для виникнення нових ризиків.

Після експертних обговорень запропонованого проєкту, учасники засідання закликають:

– Міністерство охорони здоров’я України: відмовитися від подання на розгляд Кабінету Міністрів України та реєстрації у Верховній Раді цього законопроєкту у запропонованій редакції;

– Кабінет міністрів України: у разі винесення на розгляд Кабінету Міністрів України цієї законодавчої ініціативи у нинішній редакції – відхилити її;

– Верховну Раду України: у разі реєстрації цього законопроєкту в запропонованій редакції – відхилити його.

 Разом із тим, учасники засідання Кабінету експертів вбачають за необхідне врегулювати в законодавстві України наступні аспекти:

– Оскільки у діючому законодавстві відсутня чітка класифікація рослин конопель за вмістом тетрагідроканабінолу, доцільно ввести терміни: медичні коноплі (рослини роду Cannabis, вміст тетрагідроканабінолу у висушених рослинах яких більше 0,08%, але не перевищує 0,2%) та промислові коноплі (рослини роду Cannabis sativa L, вміст (масова частка) тетрагідроканабінолу у висушених рослинах яких не перевищує 0,08%).

– Для кожного із запропонованих видів конопель встановити чіткі правила й умови культивування, перероблення і виготовлення на їх основі готової продукції.

– У законопроєкті прописати чіткі правила проведення науково- дослідних робіт з промисловими коноплями, зокрема, селекцією, що дозволить створювати нові, адоптовані до сучасних змін клімату сорти та задовольняти потреби українських товаровиробників.

 

Учасники засідання Кабінету експертів на тему «НАМІР ЛЕГАЛІЗАЦІЇ КАНАБІСУ В УКРАЇНІ: ЗАГРОЗИ ТА ПЛАН ДІЙ»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram