Переклад листа Марка Цукерберга до Конгресу США щодо неприйнятності урядової цензури у майбутньому

Експертиза
28.08.2024
Переклад листа Марка Цукерберга до Конгресу США щодо неприйнятності урядової цензури у майбутньому

26 серпня 2024 рік
Шанований Джим Джордан
Голові Комітету з питань судочинства
Палаті представників Сполучених Штатів Америки
2138 Рейберн Хаус Офіс Білдінг
Вашингтон, округ Колумбія, 20515

Я ціную зацікавленість Комітету у питанні модерації контенту на онлайн-платформах. Як вам відомо, Meta надала тисячі документів у рамках вашого розслідування та забезпечила участь десятків співробітників у записаних інтерв’ю. У подальшій співпраці з вашим розслідуванням я радий можливості поділитися тим, що я виніс із цього процесу.
***

Зараз багато розмов ведеться про те, як уряд США взаємодіє з такими компаніями, як Meta, і я хочу чітко висловити нашу позицію. Наші платформи призначені для всіх — ми сприяємо свободі слова та допомагаємо людям спілкуватися в безпечний і надійний спосіб. У рамках цього ми регулярно спілкуємося з урядами різних країн світу та іншими зацікавленими сторонами, які мають різні занепокоєння щодо суспільних дискусій та громадської безпеки.

У 2021 році старші посадові особи з адміністрації Байдена, включаючи Білий дім, неодноразово здійснювали тиск на наші команди протягом кількох місяців, щоб цензурувати певний контент про COVID-19, включаючи гумор і сатиру, і висловлювали велике розчарування, коли ми не погоджувалися. Врешті-решт, рішення про видалення контенту залишалося за нами, і ми несемо відповідальність за свої рішення, включаючи зміни, що стосуються COVID-19, які ми внесли у відповідь на цей тиск. Я вважаю, що тиск з боку уряду був неправильним, і шкодую, що ми не висловилися про це більш відкрито. Я також вважаю, що деякі з наших рішень, з огляду на нову інформацію та з огляду на події, ми б сьогодні не ухвалили. Як я казав нашим командам тоді, я твердо переконаний, що ми не повинні порушувати наші стандарти щодо контенту під тиском з будь-якої адміністрації, в будь-якому напрямку, — і ми готові дати відсіч, якщо щось подібне трапиться знову.

В іншій ситуації ФБР попередило нас про потенційну російську дезінформаційну операцію щодо родини Байденів і компанії Burisma напередодні виборів 2020 року. Тієї осені, коли ми побачили статтю New York Post зі звинуваченнями в корупції щодо родини тодішнього демократичного кандидата в президенти Джо Байдена, ми надіслали цю статтю для перевірки фактів і тимчасово знизили її охоплення, чекаючи на відповідь. Тепер стало зрозуміло, що та інформація не була російською дезінформацією, і з огляду на ситуацію, ми не мали б зменшували охоплення тієї статті. Ми змінили нашу політику та процеси, щоб уникнути повторення такої ситуації — наприклад, тепер ми не знижуємо охопленість матеріалів у США, поки чекаємо на перевірку фактів.

Окрім модерації контенту, я хочу згадати про внески, які я зробив під час останньої президентської кампанії для підтримки виборчої інфраструктури. Мета полягала в тому, щоб забезпечити місцеві виборчі округи по всій країні необхідними ресурсами для безпечного голосування під час глобальної пандемії. Я зробив ці внески через ініціативу «Чан Цукерберг». Вони були розраховані на те, щоб бути непартійними — розподіленими по міських, сільських та передміських громадах. Однак я знаю, що деякі люди вважають, що ця робота принесла користь одній партії більше, ніж іншій. А моя мета — бути нейтральним і не грати жодної ролі в цьому процесі — і навіть не виглядати так, ніби я граю таку роль. Тому я не планую робити подібні внески у нинішньому виборчому циклі.

З повагою,

Марк Цукерберг

Засновник, Голова та Генеральний Директор

Meta Platforms, Inc.

Переклад здійснено аналітичним центром «Кабінет експертів»

Нагадаємо, після арешту Дурова Цукерберг пошкодував, що піддався тиску щодо цензури.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram