Найбільша вакцинна кампанія в історії людства: до чого це призвело вже на першому етапі

Експертиза
04.03.2021
Найбільша вакцинна кампанія в історії людства: до чого це призвело вже на першому етапі

Першою країною у світі, яка схвалила вакцину проти коронавірусної інфекції COVID-19 та розпочала масову вакцинацію, стала Велика Британія. 8 грудня 2020 року було зроблене щеплення проти COVID-19. Її прикладу одразу послідували США, Канада, Бахрейн та Ізраїль, а потім країни Європи. Більшість країн зосередили свої зусилля щодо вакцинації на таких пріоритетних групах: люди віком від 60 років; медичні працівники; співробітники соціальної сфери. Після початку наймасовішої в історії людства кампанії з вакцинації оглядачі організації «Всі разом!» узагальнили перші наслідки.

Перші результати вакцинації

За результатами першої хвилі масової вакцинації стало відомо про негативні реакції. Серед них – випадки гострої алергічної реакції на вакцини як виробництва Pfizer-BioNTech, так і Moderna, в тому числі анафілактичні.

Вже протягом першого тижня в США зареєстрували шість випадків анафілактичної реакції серед 272 000 вакцинованих осіб, які отримали щеплення, а у Великій Британії зафіксували два такі випадки. Про це повідомили у Центрах США з контролю над захворюваннями. Щодо смертельних випадків виробник вакцини Pfizer зазначив, що у подальшому відстежуватиме побічні реакції, перш за все – анафілактичні. «Анафілактичні реакції можуть статись на будь-яку вакцину», – зазначає компанія у статті журналу Science. Після смертельних випадків у Британії не радять цю вакцину тим, хто має серйозні алергічні реакції.

Цікаво, що медики поки що не надають інформацію широкому загалу про те, що саме може викликати алергію на щеплення проти коронавірусу та які побічні ефекти вона матиме. Проте директор Центру оцінки та дослідження біопрепаратів Адміністрації з контролю за якістю продуктів харчування та ліків США Пітер Маркс припускає, що хімікат під назвою «поліетилен гліколь», який виробляють Pfizer та BioNTech і який присутній у вакцинах, може бути причиною алергій.

Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) зафіксували чотири випадки паралічу Белла, який трапився у людей, які отримали вакцину. Але у FDA дійшли до висновку, що ці випадки, ймовірно, не були пов’язані з вакциною, тому що відбулися з частотою, яку можна було б очікувати без будь-якого медичного втручання.

За повідомленням Норвезького агентства з лікарських засобів у відповідь на запит Bloomberg, у Норвегії після введення вакцини проти коронавірусу померли 29 літніх людей. У матеріалах зазначено, що вони мали супутні захворювання. Тепер у країні вважають, що «занадто ризиковано» вакцинувати літніх людей та тяжко хворих. Виробники вакцини Pfizer і BioNTech співпрацюють із Норвегією для розслідування причин смертей. Поки розробники кажуть, що «кількість повідомлень про побічні ефекти, зокрема смерть, відповідають очікуванням».

За даними Reuters, у Бразилії помер учасник випробувань вакцини проти коронавіруса, розробленої Оксфордським університетом та британсько-шведською фармацевтичною компанією AstraZeneca. Причіною смерті називають випробування від COVID-19. Але додають, що йому вкололи не вакцину, а плацебо.

У свою чергу, компанії-виробники не дають повної картини побічних реакцій та протипоказань окрім наявності сильної алергії. Що підриває рівень довіри до вакцинування. Наприклад, Moderna повідомила про певну кількість серйозних побічних ефектів: близько у 2% розвинули високу температуру (38.9-40 °С) і сильний озноб. Серед інших реакцій на вакцину Moderna були сильна втома (10% учасників), біль (9%), біль в суглобах (5%) і головний біль (5%). Для вакцини Pfizer цифри були нижчими: серйозні побічні ефекти включали втому (3,8% учасників) і головний біль (2%). Ймовірно, у набагато більшого відсотка людей були помірні версії цих побічних ефектів, а також реакції, які призвели до критичних станів, але ми не дізнаємося про це, поки фармкомпанії не покажуть повні дані.

Тобто серед ускладнень від вакцинування можуть стати не тільки ті, що вказали виробники вакцин, а й значно тяжчі випадки алергії, параличу або навіть анафілактичного шоку. Щоб запобігти таким ускладненням, медики радять спостерігати за тими, кому зробили щеплення протягом 15-30 хвилин після уколу. В коментарі журналу Salon вчена Університету Джонса Гопкінса Амеш Адалія зазначила: «Важливо, щоб під час щеплення, ви перебували у місці, де за вами спостерігатимуть». Але ніхто не може гарантувати, що після щеплення не виникне негативна реакція організму.

Країни-лідери по кількості щеплень

Станом на початок березня 2021 по всьому світу введено понад 267 мільйона доз вакцин. Проте серед країн існує суттєвий розрив між програмами вакцинації і багато з них ще не повідомили про введення хоча б однієї дози.

За даними New York Times світовим лідером за кількістю щеплень став Ізраїль: 93,6 уколів на кожні 100 осіб. Досягти результату вдалося за рахунок потужної медичної системи в Ізраїлі і особливої угоди з компанією Pfizer, яка оперативно забезпечує ізраїльтян вакциною. Влада збирається закінчити вакцинацію всього дорослого населення вже до кінця березня.

На другому місці – Сейшельські острови: 82,8 уколів на кожні 100 осіб.  Маленьке населення країни, що розташована в Індійському океані, заграло велику роль в організації масового щеплення – на архіпелазі проживають менше 100 тисяч осіб.

На третьому місті опинилися Об’єднані Арабські Емірати з показником в 63,3 уколи на 100 жителів. Країна обрала стратегію вакцинації із забезпечення первинними щепленнями максимальної кількості людей. ОАЕ використовує відразу чотири вакцини: Pfizer, Sinopharm, Sputnik V і AstraZeneca.

Країни Європи демонструють явно низькі показники. Лише Британія, яка є лідером на європейському континенті, демонструє більш-менш істотний результат – 32,1 укол на 100 осіб. При цьому у королівстві дуже низький бар’єр отримання повторної вакцини – тільки 1,3 %.

У Європі та світі зростає рівень недовіри до проведення щеплень. У Німеччині медичний персонал дуже скептично ставиться до вакцинації. Так, за даними проведеного в листопаді опитування в рамках проекту COSMO Ерфуртського університету, Інституту імені Роберта Коха і Федерального центру по освіті в сфері охорони здоров’я, показник готовності зробити щеплення від коронавируса склав серед медпрацівників 3,98 пункту – за семибальною шкалою. Також у Канаді, де населення довіряє керівництву держави, 13% канадців не готові робити щеплення – відповідно до проведеного AngusReidInstitute опитування.

Це стало причиною жорсткої критики на адресу керівництва ЄС з боку представників прибічників вакцин та медіа. Серед іншого виділяють загальну бюрократичну неповороткість Євросоюзу. До того ж, в процесі переговорів з виробниками багато часу було витрачено на узгодження вартості та умов компенсацій у випадку зриву поставок.

У Західній Європі лідером з антивакцинаторських настроїв є Франція – там не хочуть щеплюватися 37% дорослих, згідно з дослідженням компанії Kantar. Інші дослідження дають ще вищі цифри.

У Східній Європі ситуація аналогічна. Так, згідно з недавнім опитуванням Gallup, тільки 30% жителів Болгарії збираються робити щеплення, ще 24% – не визначилися. А грудневе дослідження Balkans in Europe Policy Advisory Group показало, що близько 80% жителів Західних Балкан вірять в конспірологічні теорії, пов’язані з коронавірусом. І близько половини з них не збираються робити щеплення.

Країни Африки стверджують, що вакцинація не має сенсу. Так, влада 56-мільйонної африканської країни Танзанії від вакцин відмовилася, пише Axios. Як заявив її президент Джон Магуфулі, країні вакцини не потрібні, до того ж вони не працюють.

Зараз вважається, що для формування колективного імунітету необхідно, щоб близько 70% жителів країни перехворіли або вакцинувалися від коронавірусу. Але експериментально ці дані ніяк не підтверджені. При цьому влада всіх демократичних країн підкреслює, що вакцинація від COVID-19 буде суто добровільною. Таку позицію задекларувала й Парламентська Асамблея Радим Європи у своїй резолюції від 27 січня.

Український сценарій

Офіційно вакцинація в Україні розпочалася 24 лютого на піставі законопроекту № 4314 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення профілактики коронавірусної хвороби. Верховна Рада ухвалила закон 4 грудня 2020 року, тим самим спростивши процедуру реєстрації вакцин на території держави. Разом з тим розглядається можливість ухвалення скандального законопроекту – № 4142. У ньому пропонують зробити обов’язковими щеплення проти 10 хвороб: дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу, вірусного гепатиту В, паротиту, краснухи, пневмококової та гемофільної інфекції. У цьому проекті закону коронавірус не згадано, але, цілком можливо, текст доповнять і щепленням проти COVID-19.

У питанні масової вакцинації Україна співпрацює із COVAX. Всі необхідні документи ще підписані у грудні 2020. Закупівлями займається державне підприємство “Медзакупівлі України”, перемовинами з COVAX – МОЗ і Центр громадського здоров’я.

“Медзакупівлі” домовилася про постачання вакцини від китайського виробника Sinovac Biotech, хоча її випробування ще не закінчилися.

Тоді міністр охорони здоров’я України Максим Степанов 18 лютого вилетів до Індії, щоб провести перемовини з виробниками про іншу вакцину. У підсумку в Україні почалося щеплення 24 лютого – вакциною індійського виробництва CoviShield.

Але серед українців мало хто хоче брати участь у щепленні від COVID-19. Згідно із опитуванням групи «Рейтинг», проведеного наприкінці листопада 2020, 57% респондентів не готові вакцинуватися платною вакциною, а 40% – не хочуть й безкоштовною.

Багато медичних працівників відмовляються вакцинуватися. Як пояснив профільний міністр Степанов, ці відмови обумовлені тим, що медики перенесли хворобу та мають сформований імунітет. «На першому етапі ми вакцинуємо медиків, які працюють в COVID-лікарнях, а багато хто з них перехворів, і перехворів менш ніж шість місяців тому і має антитіла. Вони вважають, що хочуть вакцинуватися пізніше, щоб це був дійсно захист, – сказав він. – Є частина людей, які не виявляють бажання. Медпрацівники з одного боку наші герої, а з іншого – такі ж люди, які мають свої думки».

Отже, серед головних причин відмови приймати щеплення під час наймасовішого вакцинування в історії людства можна виокремити наступні:

1. Наявність спрощеної реєстрації вакцин, які не пройшли необхідних перевірок національними лабораторіями на предмет виявлення побічних реакцій та протипоказань.

2. Побічні ефекти та невпевненість в ефективності вакцин.

3. Низький рівень довіри населення до керівництва держави.

Фактично, нинішня перша фаза масового вакцинування від COVID-19 має ознаки продовження клінічних випробувань вакцин різних виробників.

Рух «Всі разом!»

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram