Чи залишатиметься вакцинація в Україні добровільною? Рада голосувала сьогодні закон

Актуально
04.02.2021
Чи залишатиметься вакцинація в Україні добровільною? Рада голосувала сьогодні закон

Верховна Рада України під час пленарного засідання 4 лютого прийняла в першому читанні за основу проект закону № 4142 «Про систему громадського здоров’я».

Зокрема, документом передбачено створення системи громадського здоров’я в Україні та визначаються основні засади її організації та функціонування. Також законопроектом пропонується створити мережу територіальних центрів контролю та профілактики захворювань, які мають стати складовою національної системи біологічної безпеки та захисту.

Законопроект прийнято в першому читанні з урахуванням пропозицій Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, згідно з якими замість створення на базі Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) служби з боротьби з біологічними загрозами для реагування на такі загрози, вирішено наділити повноваженнями ЦГЗ та підсилити його мережею регіональних центрів контролю та профілактики захворювань.

Крім того, із законопроекту виключено розділ щодо вакцинації, тобто питання щеплення, як і раніше, регулюватимуться чинним законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», прийнятим у 2000 р.

Як коментують цей законопроект експерти? 

“Мова про три позиції документа. Перша позиція надає Кабміну захмарні повноваження. Наприклад, термінове введення країни в надзвичайну ситуацію. Другий пункт – наділяє Кабмін можливістю віддати наказ про термінову вакцинацію. І третій пункт передбачає покарання, у разі, якщо ви не згодні зробити щеплення. В такому разі, вам заборонять відвідувати роботу. Вашим дітям – дитячі садки, школи і ВИШі. Імовірно, стосуватиметься це й перетину кордону. Такі нововведення, на мою думку – мають бути відредаговані”, – написав на своїй сторінці у Facebook  нардеп Юрій Камельчук.

“У комітетській редакції законопроекту не буде нових норм про вакцинацію. Тобто й надалі діятимуть норми закону, що існують на сьогоднішній день, нових у законі не буде», – розповів Михайло Радуцький, голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Тобто, за його словами, в оновленій версії законопроекту для отримання дозволу на відвідування навчального закладу обов’язкове щеплення не вимагатиметься. Комітет не підтримав норму про примусовість щеплення.

Павло Сільковський, лікар-анестезіолог Рівненської обласної дитячої лікарні, резидент Кабінету експертів наполягає на тому, що щеплення мають бути виключно добровільними і жодних покарань за відсутність щеплень не має існувати взагалі. Враховуючи специфіку деяких спеціальностей, можуть мати місце особливі вимоги щодо щеплень для деяких категорій працівників. Але ні в якому разі не покарання. Як і не має бути обмежень для перебування у дитячих колективах для дітей, які не мають щеплень. Дитина не приймає свідомих рішень, відтак не може бути дискримінована за цією ознакою. Популяризацію вакцинації потрібно проводити через просвітницьку роботу і жорсткі вимоги до якості вакцин. Але ні в якому разі не через заборони, покарання і примус. Такі кроки призведуть лише до поляризації суспільства і ще більшого росту антивакцинальних настроїв.

У Парламентській асамблеї Ради Європи, у свою чергу, заявляють про необхідність інформувати громадян про те, що вакцинування не буде проводитися примусово. Про це йдеться в прийнятій 27 січня резолюції ПАРЄ «Вакцини проти COVID-19: етичні, правові та практичні питання».

Читайте також: “Рада Європи: вакцинація проти COVID19 не є обов’язковою”

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram