Куди податися переселенцям на другий рік війни? Євген Моїсеєв у Кабінет експертів

Експертиза
13.12.2023
Куди податися переселенцям на другий рік війни? Євген Моїсеєв у Кабінет експертів

«Глобальна історія переселенців – це те, що всі хочуть повернутись додому. Вирішальний фактор повернення – житло, побут, друзі, сусіди», – розповідає у новому випуску програми Євген Моїсеєв.

Про внутрішньо переміщених осіб (ВПО), ІТ, корів та роботу з переселенцями в Україні та закордоном говоримо у програмі Кабінет експертів. Гість випуску – Євген Моїсеєв, голова організації Go Friends Save UA. Робота його організації спочатку була зосереджена на підлітках, сиротах. а від початку війни також на переселенцях. Допоміжні інструменти, що сприяють у комунікації з цими групами населення – це ІТ-академія, ферма, піцерія. Про те, як працюють та історія створення – дивіться детальніше у відео.

Євген розповідає, що до війни займався переважно у ІТ-сфері, мав академію у Києві в якій навчалось 17 підлітків. Однак на початку вторгнення Росії в Україну разом з сім’єю переїхав у Стрий. Тоді і почалась більш активна волонтерська діяльність.

«Наразі ми працюємо з 300 сім’ями, яким надаємо психологічну, гуманітарну допомогу. Яким частково надаємо робочі місця та ведемо з ними постійну комунікацію», – зазначає голова Go Friends Save UA.

Поговорили також чому українці приймають рішення їхати закордон. Євген з власного спілкування з ВПО розповідає: «Ми бачили таких людей, які вже переїжджають другий або третій раз. Потім людина каже, я вже три рази побудував або три рази купував будинок. Тому в такі моменти приходить зневіра і людина приймає рішення «Поїду закордон», тому що не хоче вчетверте будувати/купувати».

Більше про тимчасових переселенців, з чим вони зіштовхуються в Україні та як живуть у Європі говоримо у випуску Кабінет експертів з Євгеном Моісеєвим.

Дивитись випуск: 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram